Interviu cu omul care l-a ucis pe Osama Bin Laden. „Era el, fără nicio îndoială”. Situația în care se găsește după 16 ani de Marină

Interviu cu omul care l-a ucis pe Osama Bin Laden. Era el, fără nicio îndoială. Situația în care se găsește după 16 ani de Marină
Publicat: 12/02/2013, 10:22
Actualizat: 03/07/2013, 23:46

L-a văzut pe Ossama Ben Laden dându-și ultima suflare după ce l-a împușcat de trei ori în cap, Navy Seal-ul care l-a ucis pe liderul Al-Qaida la Abbottabad (Pakistan) în mai 2011 este un tată de familie în vârstă de 35 de ani care nu mai are asigurare socială după ce a părăsit armata, relatează AFP.

Într-un interviu extins pentru revista Esquire realizat sub anonimat pentru a-și menține statutul și securitatea familiei, acest comando de elită al acum faimoasei Team 6 din cadrul Navy Seals povestește raidul realizat în plin teritoriul Pakistanului însă ș o situație personală surprinzătoare.

La vârsta de 35 de ani, după 16 ani în cadrul Marinei americane în care s-a înrolat la vârsta de 19 ani după ce o fată i-a „frânt inima”, acesta se găsește azi fără pensie și fără asigurare de sănătate deoarece nu a petrecut cei 20 de ani în cadrul armatei pentru a beneficia de protecție socială pe viață. Tată de familie, acesta locuiește încă cu soția sa, de care este totuși despărțit.

Acest veteran cu multiple misiuni, care a petrecut în repetate rânduri peste 300 de zile pe an în misiune și a ucis de unul singur aproape 30 de „combatanți inamici” conform terminologiei oficiale, a părăsit armata în vara anului 2012 și este acum consultant, plătit în regim freelance.

Momentul cheie al misiunii unei vieți este descris cu precizie și sobrietate. Când a intrat în camera lui Ben Laden totul s-a desfășurat foarte repede: „A fost ca un instantaneu al unei ținte de antrenament. Era el, fără nicio îndoială (…) A fost automat, memoria musculară. E el, boom, e gata”.

El a fost primul care a intrat în camera de la etajul al treilea al reședinței. Liderul Al-Qaida era în întuneric, nu vedea nimic, în timp ce el era echipat cu ochelari de vedere pe timp de noapte.

„Acolo era Ben Laden, în picioare. Era cu mâinile pe umerii unei femei, împingând-o în față, nu neapărat spre mine cât în direcția zgomotului de pe culoar. Era cea mai tânără soție a sa, Amal”.

Acesta a tras două gloanțe, apoi încă unul, în capul celui mai căutat om din lume. „Era mort. Nu mai mișca. Limba îi atârna. L-am văzut dându-și ultima suflare, doar o respirație din reflex”, detaliază el, declarându-se „uimit” de înălțimea lui Ben Laden.

Acesta a confirmat că nu se punea problema luării ca prizonier a lui Ben Laden, explicând că „toată lumea îl vroia mort însă nimeni nu vroia să zică: «Hey, îl veți omorî pe individul ăsta». Era desigur implicit”.

Pentru el, misiunea a început la 1 aprilie atunci când, alături de colegii din „Red squadron”, a fost informat de o misiune viitoare. „În cadrul briefing-ului din prima zi, chiar ne-au mințit și au fost foarte evazivi. Au vorbit despre cabluri submarine și cutremure în Japonia și alte lucruri de acest gen”, afirmă el.

El se gândea la Libia, unde NATO era în război împotriva lui Muammar Kadhafi, și la o misiune pentru securizarea armelor de distrugere în masă.

De abia după câteva zile a aflat obiectivul misiunii. Acesta era Ben Laden și Pakistanul. Numeroase briefing-uri au urmat, mai ales cu agentul CIA, „Maya”, o femeie „formidabilă”, jucată de Jessica Chastain în filmul „Zero Dark Thirty”, pe care l-a văzut și căruia îi găsește doar câteva defecte „minore”.

Echipa s-a antrenat pe replici ale reședinței în Carolina de Nord apoi în Nevada înainte de a zbura spre Jalalabad, în estul Afganistanului.

În seara operațiunii, după 90 de minute de zbor așezați pe scaune de camping în elicoptere stealth, operațiunea „departe de a fi cea mai periculoasă din cariera sa”, s-a desfășurat la fel ca ale sute.

În timpul zborului de întoarcere, acesta a auzit în intercom: „Cu siguranță nu v-ați gândit niciodată că vi se va spune asta, însă bine ați venit în Afganistan”. În cursul misiunii, acesta a tras doar trei gloanțe. Încărcătorul l-a dat lui Maya.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât