Interviu Gândul cu SIGRID KAAG, „Doamna de fier” trimisă în Siria cu o misiune istorică: să nu mai vedem asemenea imagini!

Redactor:
Alina Matis
Gandul.info vă prezintă azi un interviu cu diplomatul olandez Sigrid Kaag, care coordonează, din octombrie 2013, misiunea Organizației Națiunilor Unite și a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice de distrugere a arsenalului chimic sirian.

21 august 2013: întreaga lume vedea imagini de coșmar. Cruzimea războiului din Siria căpăta un chip. De fapt, erau numeroase chipuri, fețele tuturor copiilor, femeilor, bărbaților uciși în atacul cu arme chimice din Ghouta, o suburbie a Damascului. Nu a fost primul atac chimic de la izbucnirea conflictului sângeros din Siria, în 2011. Nu a fost, din păcate, nici ultimul. Tragedia din Ghouta a avut, însă, proporții nemaiîntâlnite. Potrivit serviciilor de informații americane, peste 1.400 de oameni au fost uciși cu gaz sarin. Această dramă a devenit imediat vizibilă în toate colțurile lumii. Accesul la internet și conturile pe rețele de socializare și pe platforme de video-sharing ne-a interzis să mai întoarcem privirea de la războiul din Siria.

La două luni de la acest atac, diplomatul olandez Sigrid Kaag, unul dintre cei mai proeminenți experți ONU în zone de conflict, a fost numit la conducerea misiunii comune OPCW-ONU de distrugere a arsenalului chimic sirian declarat – la presiunile comunității internaționale – de Bashar al-Assad pentru a evita o intervenție militară străină. Kaag a fost confirmată în această funcție tocmai de ziua ei, în 16 octombrie. Nimeni nu a mai avut o asemenea sarcină până acum: să distrugă programul chimic al unei țări aflate în stare de război.

FOTO: Yiannis Kourtoglou/AFP/Mediafax

Din 23 iunie, tot arsenalul chimic declarat de Assad a fost scos din Siria și va fi neutralizat, în Europa și SUA. Astfel, misiunea cu care a fost trimisă Kaag în Siria se apropie de sfârșit. În următoarele două-trei luni, va avea loc distrugerea tuturor materialelor și, în paralel, experții ONU vor verifica dacă, într-adevăr, nu a mai rămas nimic din programul chimci sirian.

Norul care a umbrit misiunea

„Gestionarea necunoscutului și a unei situații nemaiîntâlnite, distrugerea programului chimic al unei țări pe timp de război, în contextul unei tragedii umanitare și în absența unei soluții politice – acesta a fost constant un nor care a umbrit misiunea noastră”, răspunde diplomatul olandez, întrebat de gândul despre dificultățile întâmpinate în ultimele opt luni în Siria.

FOTO: Ammar al-Arbini/AFP/Mediafax

„Mai bărbată decât orice bărbat”

În Siria, i se spune „Doamna de fier”. Oamenii lui Assad zic despre ea că este „mai bărbată decât orice bărbat”.

În vârstă de 53 de ani și mamă a patru copii, cu o experiență vastă în cadrul UNICEF și cu două decenii de muncă în Orientul Mijlociu și nordul Africii, Kaag admite că a existat și o misiune personală în fundal, pentru ea, în Siria: „Cred că misiunea personală apare întotdeauna, dar latura personală a misiunii mele a fost bunăstarea oamenilor din regiune și tragedia umană care are loc în Siria, cu efecte în lanț dincolo de Siria”.

„Am lucrat mult în dosare umanitare și de dezvoltare. Dacă îmi studiați CV-ul, veți vedea că am fost director regional al UNICEF pentru Orientul Mijlociu și nordul Africii. Dincolo de copiii mei, dacă îți pasă de umanitate și de demnitatea umană, nu ai vrea să i se întâmple nimănui ce nu vrei să li se întâmple apropiațiilor tăi”, ne mai spune coordonatorul OPCW-ONU, într-un interviu acordat gândul.

Sută la sută din arsenalul declarat este scos din Siria

„Nu am fost aleasă să conduc această misiune pentru cunoștințele mele în materie de arme chimice, ci pentru abilități de leadership și pentru cunoștințele mele despre această regiune și abilitatea de a gestiona situații politice foarte dificile”, explică Sigrid Kaag. În 23 iunie, cu o săptămână înaintea termenului-limită de distrugere, ONU a anunțat că a reușit să scoată din Siria ultimele 7,2 procente din programul chimic sirian, devenite, în ultimele luni, leitmotivul negocierilor cu partea siriană, dar și al tururor știrilor despre misiunea coordonată de Kaag.

În acest moment, o parte din componentele arsenalului chimic sirian sunt distruse la bordul navei americane MV Cape Ray. Este vorba despre 78 de containere de armament chimic transferate la bordul navei. MV Cape Ray, care era acostată într-un port din sudul Italiei, a plecat miercuri în apele internaționale al Mediteranei, pentru a începe neutralizarea compușilor de gaz sarin (care ar fi provocat, potrivit comunității internaționale, 1.400 de morți în Siria) și a ipteritei (gaz muștar).

FOTO: Mario Tosti/AFP/Mediafax

Totuși, termenul-limită nu a fost respectat, pentru că el se referea la distrugerea arsenalului, și nu la scoaterea lui din Siria: „Din cauza întârzierilor în scoaterea materialeolor chimice din țară, termenul limită pentru distrugerea lor nu va putea fi respectat”, explică șefa misiunii OPCW-ONU.

Să îl credem pe Assad că a declarat toate armele chimice?

Una dintre întrebările recurente cu privire la misiunea condusă de Kaag este în ce măsură pot sirienii și comunitatea internațională să răsufle ușurați că nu vor mai vedea imagini precum cele din Ghouta. Altfel spus, a declarat Assad tot ce avea? Și cu posibilele arme chimice ale rebelilor ce se întâmplă?

În loc de răspuns, Kaag dă asigurări că misiunea nu s-a încheiat, existând în acest moment o reevaluare a întregii declarații depuse de Assad privind programul său chimic. „Încă mai e de lucru. Tocmai am informat Consiliul de Securitate al ONU, iar mesajul a fost clar: mai trebuie să lucrăm cu autoritățile pe marginea declarației inițiale”, spune Kaag, în interviul acordat gândul. Cu alte cuvinte, pot avea loc eventuale revizuiri (unele au avut loc pe parcurs), deși Sigrid Kaag evită să descrie cu aceste cuvinte procesul tehnic laborios ce are loc acum.

Cu toate că nu intră în discuția deschisă de unele state privind cât de reală este lista lui Assad și cât la sută reprezintă arsenalul chimic declarat din arsenalul real, Kaag admite că există îngrijorări exprimate, dar spune că în acest moment are loc un proces laborios de comparare a documentației experților independenți și a tuturor documentelor furnizate de regimul Assad.

Cât de mult a cooperat Assad pe parcursul acestei misiuni aproape imposibile? Destul, dă de înțeles Kaag, care spune că a cooperat „constructiv” cu Assad. Cei care încă dețin puterea în Siria nu aveau de ales. Această operațiune de distrugere a arsenalului chimic trebuia să aibă loc, subliniază oficialul ONU.

FOTO: AFP/Mediafax

Păzită de ofițeri SPP din România

Pe tot parcursul misiunii în Siria, Sigrid Kaag a fost apărată de o echipă de 12 ofițeri SPP din România, care tocmai s-au întors acasă. Kaag nu are decât cuvinte de laudă despre ei și spune că le este foarte recunoscătoare. „Sunt ofițeri extrem de bine pregătiți special pentru asemenea situații. Am lucrat și am călătorit împreună și 24 de ore din 24 uneori. Au făcut o treabă foarte bună și cred că au făcut cinste țării lor”.

Despre pericolul în care s-a aflat în toate aceste luni, Kaag spune că și l-a asumat. Fiecare membru al echipei pe care a primit sarcina să o coordoneze a făcut asta: „Când lucrezi într-o zonă de război, dincolo faptul că am fost apărați foarte bine, există un risc în fundal pe care trebuie să ți-l asumi și cu care trebuie să fii împăcat. Din câte știm noi, nu am fost expuși la situații în care viața ne-a fost realmente pusă în pericol, dincolo de situațiile de zi cu zi: bombardamente, lovituri de mortiere, dispozitive explozive improvizate. Este o situație periculoasă oricând, oriunde. Noi nu trebuie să fim acolo, dar am fost nominalizați și am acceptat să mergem. E ceva ce trebuie să rezolvi cu propria-ți conștiință, ca părinte, partener, o persoană care lasă în urmă oameni dragi pentru această misiune. Trebuie, de asemenea, să îți fie clar în minte că merită să îți asumi toate aceste riscuri”.

Siria pe care o lasă în urmă

Situația este foarte serioasă și „volatilă” în întreaga regiune, nu doar în Siria, ne povestește Kaag, amintind de ultimele evenimente sângeroase din Irak, unde gruparea Statul Islamic a cucerit mai multe orașe și vrea să facă un califat islamic din Siria și până în Irak.

„Am tot venit și plecat din Siria în ultimii 20 de ani. Dar mobilitatea noastră este foarte limitată când suntem în Siria și nu ar fi corect să spun că vă pot face o relatare de la fața locului. Dar știm din rapoartele umanitare cât de sumbră este situația. Secretarul general va desemna curând un nou emisar special, pentru a stimula procesul de găsire a unei soluții politice. Absența unei soluții pe cale politică nu va face decât să deterioreze situația”, a subliniat diplomatul, în interviul acordat gândul.

FOTO: Philipp Guelland/AFP/Mediafax

Dar Siria pe care o va lăsa acum în urmă, poate pentru puțin timp, are, totuși, un crâmpei de optimism. Măcar nu vom mai vedea repetându-se tragedia din Ghouta. „Ce las în urmă când voi încheia această misiune? Sper că o contribuție mică la procesul de pace și la securitatea Siriei și a regiunii. Știm că a fost un pas important pentru domeniul neproliferării armelor de distrugere în masă, în acest caz arme chimice. Personal, sper să las în urmă imaginea angajamentului de durată față de Siria, cu posibilitatea de a reveni în viitor”.

Sigrid Kaag mai are 2-3 luni până la încheierea de facto a misiunii, dar se gândește deja la odihna de după – oricât de puțin va dura – , la mai mult timp petrecut cu familia. „De aici, vom vedea încotro mă va purta viața”.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Loto 6 din 49 și Joker. Toate numerele și toți câștigătorii de la extragerea de...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide