• Publicat:
Internațional

Între euforie și prudență. Retragerea rusă văzută prin ochii rebelilor sirieni

Între euforie și prudență. Retragerea rusă văzută prin ochii rebelilor sirieni
Anunțul retragerii Rusiei din Siria a ridicat moralul rebelilor, jihadiștilor și militanților din zone aflate sub controlul opoziției, care consideră această plecare o lovitură dură la adresa regimului de la Damasc, relatează AFP online.

„Moralul nostru este foarte ridicat. Regimul nu va putea supraviețui singur”, dă asigurări Raed al-Elewi, comandantul grupării rebele moderate Jaish al-Tahrir (Armata de Eliberare) în provincia Hama (centru).

„Este o victorie” pentru cei care vor să-l răstoarne, de cinci ani, pe Bashar al-Assad de la putere. „Rusia nu a reușit să-și atingă obiectivul de a-l salva pe Bashar”, adaugă acest oficial, contactat telefonic de AFP.

Numeroși rebeli erau totuși precauți, marți, după anunțul-surpriză al președintelui Vladimir Putin privind retragerea din Siria a celei mai părți a contingentului militar rus.

Cele cinci luni de bombardament intensiv au exercitat asupra opoziției armate o presiune puternică și au permis armatei siriene și milițiilor loialiste să recucerească mai multe sectoare.

„Bineînțeles că este fericit, dar poporul sirian nu are nicio încredere în ruși”, subliniază Abu Anas, un militant din provincia Deraa (sud).

Mai la nord, în provincia Alep, unde armata a marcat recent puncte importante, comandantul rebel Modar Najjar nu-și ascunde bucuria după anunțul rus și dă asigurări că „revoluția va continua până la căderea regimului”.

„Înfrângerea rusă este simbolică. Ea arată că au fost incapabili să pună capăt revoluției”, dă asigurări acest membru al Jabha Shaliya (Frontul Levantului), contactat de Internet. „Moralul nostru este foarte ridicat”, a declarat el pentru AFP.

„În cărțile de istorie, Rusia va apărea ca țara care l-a ajutat pe criminalul Bashar (al-Assad), a omorât civili și a distrus zeci de spitale, școli și infrastructură”, subliniază Najjar.

– Al-Nusra în ofensivă

Thomas Pierret, un expert în probleme siriene de la Universitatea din Edinburgh, apreciază că „principalul curent rebel va fi supus unor presiuni din partea Occidentului ca, în pofida bucuriei, să nu profite de situație, în contextul în care opoziția și regimul țin negocieri indirecte la Geneva”.

„Jihadiștilor le va fi, desigur, extrem de dificil să reziste tentației de a vrea să «testeze» (limitele) retragerii ruse”, notează cercetătorul.

Jihadiștii din Frontul al-Nusra, filiala siriană a Al-Qaida, au profitat deja de ocazie și au anunțat o ofensivă „în 48 de ore”.

„Noi nu suntem angajați” în armistițiul care a intrat în vigoare pe 27 februarie, în urma unei inițiative a Rusiei și Statelor Unite, a precizat un comandant al-Nusra sub protecția anonimatului.

„Fără atacurile aeriene ruse, astăzi vom ajunge în Lattakia”, un oraș din vestul țării, regiunea natală a familiei al-Assad, afirmă el.

Însă comandantul rebel Abu Ibrahim, care conduce a 10-a Divizie rebelă, în provincia Lattakia, îndeamnă la prudență. „Nu știm încă ce înseamnă (retragerea rusă) pe teren. Să nu acționăm emoțional. Eu nu consider că este vorba despre o înfrângere” a Moscovei și Damascului, afirmă el.

Avioane ruse au efectuat marți noi raiduri aeriene în apropiere de orașul antic Palmira (centru), aflat sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Abu Ibrahim consideră că anunțul Moscovei are legătură cu negocierile de pace angajate de luni la Geneva. „Am dubii puternice în legătură cu ceea ce se va întâmpla. Rusia nu va renunța și nu se retrage fără să obțină nimic în schimb”, avertizează el.

Regimul se află, de asemenea, în expectativă. „Nu știm ce se va întâmpla. Trebuie să așteptăm să vedem ce se va întâmpla la Geneva”, a declarat pentru AFP un ofițer din cadrul armatei siriene.

Inchide