Discuțiile nucleare dintre Iran și Statele Unite „nu vor duce nicăieri”, în contextul în care Washingtonul continuă presiunea asupra Teheranului pentru oprirea programului de îmbogățire a uraniului, conform viceministrului de Externe, Majid Takht-Ravanchi.
Trimisul special al SUA, Steve Witkoff, a reiterat, duminică, poziția Washingtonului conform căreia orice nou acord între cele două state trebuie să includă și o înțelegere pentru oprirea programului de îmbogățire a uraniului.
„Poziția noastră cu privire la îmbogățirea uraniului este clară și am declarat în mod repetat că este o realizare națională la care nu vom renunța”, a afirmat Takht-Ravanchi.
Statele occidentale, SUA și Israelul au acuzat Iranul că încearcă să creeze arme nucleare, afirmație care a fost respinsă de Teheran, conform ziarului The Times of Israel. Deși Iranul a respins acuzațiile, a continuat să își consolideze programul de îmbogățire a uraniului, care poate fi util doar în crearea armelor nucleare, în contextul disputelor cu Israelul.
„Avem o linie roșie foarte clar, iar aceasta este îmbogățirea uraniului. Nu putem permite nici măcar 1% din capacitatea de îmbogățire”, a subliniat Witkoff.
„Dacă SUA sunt interesate să se asigure că Iranul nu va avea arme nucleare, există posibilitatea unui acord. Noi suntem pregătiți pentru o conversație serioasă pentru a obține o soluție care să asigure pentru totdeauna acel rezultat. Totuși, îmbogățirea uraniului în Iran va continua cu sau fără un acord”, a declarat ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi.
Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat Iranul cu bombardamente, în cazul în care negocierile eșuează.
„Au o propunere. Mai important, ei știu că trebuie să acționeze rapid sau ceva rău se va întâmpla”, a afirmat Trump, săptămâna trecută.
Foto: Profimedia
Citește și: