Iranul, suspectat că distruge dovezi privind fabricarea de arme nucleare. FOTO

Publicat: 31/05/2012, 22:25
Actualizat: 31/05/2012, 22:38

Imagini prin satelit prezentate de un institut american sugerează că Iranul ar încerca să distrugă dovezi privind activități de fabricare a unei arme nucleare, regimul de la Teheran respingând acuzațiile.

Institutul pentru Știință și Securitate Internațională (ISIS), cu sediul în Washington DC, a prezentat imaginile la câteva ore după ce acestea au fost vizionate de experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Sursa foto: http://isis-online.org

„Imagini prin satelit obținute de ISIS arată ceea ce par a fi activități de curățare în complexul militar de la Parchin (la periferia Teheranului), unde există suspiciuni că Iranul a efectuat teste ale unor substanțe explozive utilizate pentru fabricarea armelor nucleare. Imaginile DigitalGlobe obținute pe 25 mai 2012 surprind demolarea a două camere de testare. Urme de vehicule de gabarit mare și dovezi privind săpături de amploare sunt vizibile în interiorul și în exteriorul complexului”, precizează ISIS pe site-ul propriu.

Imaginile au fost filmate imediat după discuțiile fără rezultat dintre reprezentanții Iranului și cei ai marilor puteri, pe tema programului nuclear iranian.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut în mai multe rânduri acces în complexul nuclear de la Parchin, situat la periferia Teheranului. Iranul a refuzat până acum să permită accesul inspectorilor internaționali în acest complex. Săptămâna trecută, AIEA a constatat că Iranul a îmbogățit uraniu la un nivel de peste 20 la sută, materia rezultată putând fi utilizată pentru arme nucleare.

Occidentul suspectează regimul islamist de la Teheran că încearcă să se doteze cu arme atomice sub paravanul unui program nuclear civil, însă Iranul susține că programul nuclear are scop strict civil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase