Italia anunță că liderii occidentali au fost de acord să „crească presiunea” asupra Kremlinului

Italia anunță că liderii occidentali au fost de acord să „crească presiunea” asupra Kremlinului
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20/04/2022, 11:24
Actualizat: 20/04/2022, 12:14

Liderii occidentali au convenit asupra necesității de a exercita „mai multă presiune” asupra Rusiei și de a crește izolarea internațională a Moscovei după invadarea Ucrainei, a anunțat marți Guvernul din Italia, prin intermediul unui comunicat.

Liderii la care face referire comunicatul sunt premierul italian, Mario Draghi, președintele SUA, Joe Biden, și prim-ministrul britanic, Boris Johnson. Aceștia au împărtășit „îngrijorarea profundă” pentru ostilitățile prelungite din Ucraina și au spus că este nevoie de o încetare rapidă a focului în această țară, informează Reuters.

„A existat un larg consens cu privire la necesitatea de a intensifica presiunile asupra Kremlinului, inclusiv prin adoptarea de noi sancțiuni, cu scopul de a crește izolarea internațională a Moscovei”, se arată în comunicat, transmis la scurt timp după o videoconferință între cei trei oficiali.

Guvernul italian a adăugat că liderii și-au reiterat angajamentul de a diversifica aprovizionarea cu energie pentru a reduce dependența Europei față de Rusia.

Italia anunța recent că nu se va opune sancțiunilor privind energia rusă

Italia își va continua eforturile de a-și reduce dependența de petrolul și gazele rusești ca răspuns la invazia din Ucraina, în ciuda îngrijorărilor legate de creșterea costurilor combustibilului, a declarat ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, săptămâna trecută.

„Costul energiei este prima noastră grijă în acest moment”, dar Italia „nu se va opune acestor sancțiuni care vizează domeniul energiei”, a declarat Di Maio.

„Există întreprinderi, de exemplu, care plătesc cu 400% mai mult pentru energia electrică. În acest moment, trebuie să oprim această speculație prin plafonarea prețurilor la energie. Încercăm să obținem acest lucru prin intermediul UE și, dacă putem face acest lucru prin intermediul bursei europene de energie, vom putea cel puțin să stabilizăm creșterea prețurilor pentru familii. Cu siguranță vom prezenta acest lucru înainte de următorul Consiliu European”, a declarat Di Maio.

Comentariile lui Di Maio vin după ce premierul Mario Draghi a anunțat că Italia a încheiat un acord inițial pentru creșterea importurilor de energie din Algeria.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Urmărește cele mai noi informații din a 56-a zi a războiului din Ucraina pe GÂNDUL.RO