Italia va adopta măsuri pentru a reduce facturile mari la energie

Italia va adopta măsuri pentru a reduce facturile mari la energie
Publicat: 16/09/2021, 14:32
Actualizat: 16/09/2021, 14:33

Guvernul italian a anunțat că va lua măsuri pentru a reduce preţurile la energie. Astfel, Italia încearcă să revizuiască modul în care se calculează facturile de energie electrică, a declarat, joi, ministrul italian pentru Tranziţia Ecologică, Roberto Cingolani, transmite Reuters.

Ministrul tranziției energetice, Roberto Cingolani, a declarat luni că prețurile energiei vor crește cu 40% în trimestrul următor, creșterea fiind determinată de prețurile internaționale mai mari la gaze naturale şi scumpirea certificatelor de emisii.

O astfel de majorare de preţuri, dacă va fi confirmată de autoritatea de reglementare care stabileşte preţurile la electricitate pe piaţa reglementată odată la trei luni, ar veni după o creştere de 9,9% în al doilea trimestru. Creşterea din perioada aprilie-iunie ar fi fost de aproximativ 20%, dacă autorităţile de la Roma nu ar fi injectat resurse în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru a diminua aşa-numitele „costuri de sistem”.

O majorare cu 40% a facturilor la electricitate ar însemna costuri mai mari cu 1.300 de euro pe an pentru familii, potrivit Assoutenti, asociația pentru protecția consumatorilor.

Revizuire a cheltuielilor de sistem

Reforma luată în considerare ar include o revizuire a cheltuielilor de sistem din facturile consumatorilor, adăugând că o propunere ar putea fi înregistrarea lor în codul general al impozitelor. Reforma este așteptată anul acesta.

Potrivit lui Davide Tabarelli, preşedintele centrului de reflexie Nomisma Energia, eliminarea costurilor de sistem din facturile consumatorilor ar putea compensa creșterile de preț declanșate de prețurile materiilor prime, care sunt „destinate să crească în continuare”. „Dar nu va fi uşor, pentru că multe din aceste elemente au legătură cu energia”, a spus Davide Tabarelli.

Costurile de sistem reprezintă, în medie, peste 20% din factura finală

Costurile de sistem, care includ lucruri precum cheltuieli pentru a acoperi stimulentele pentru energia regenerabilă şi siguranţa nucleară, reprezintă, în medie, peste 20% din factura finală pentru italieni. În procedura sa trimestrială de revizuire, autoritatea de reglementare din Italia stabileşte preţurile la electricitate pentru consumatori pe piaţa reglementată cu amănuntul, care reprezintă aproximativ o treime din piaţa totală. Italia intenţionează să finalizeze liberalizarea pieţei de electricitate cu amănuntul în 2023.

Planurile autorităţilor de la Roma intervin într-un moment în care guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile ies încet din pandemie.

De exemplu, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni că Spania va plafona preţurile la gaze, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, în cadrul unui pachet de măsuri destinate să reducă preţurile la electricitate, care au crescut exploziv în ultima perioadă. Cererea ridicată de gaze naturale, livrările limitate şi scumpirea certificatelor de emisii au crescut preţurile la electricitate în multe ţări, iar preţurile pentru perioada următoare arată că este puţin probabil ca problema să dispară înaintea iernii.