Iulia Timoșenko, interceptată de ruși, vrea ca ucrainenii să treacă la arme. Despre Putin: „L-aș împușca pe acest gunoi în frunte”

Iulia Timoșenko, interceptată de ruși, vrea ca ucrainenii să treacă la arme. Despre Putin: „L-aș împușca pe acest gunoi în frunte
Publicat: 25/03/2014, 20:42
Actualizat: 28/09/2018, 12:24

Convorbirea telefonică a Iuliei Timoșenko cu deputatul Nestor Șufrici, interceptată cel mai probabil de FSB, a avut loc pe 18 martie, la două zile după referendumul din Crimeea, exact în ziua în care Vladimir Putin semna anexarea Peninsulei la Federația Rusă. Înregistrarea a fost aruncată inițial în spațiul public de canalele media fidele Kremlinului și de bloguri obscure.

În înregistrare, Timoșenko spune că este pregătită „să ia o pușcă și să-i tragă un glonț în frunte acestui gunoi”, referindu-se la Vladimir Putin, căruia nu îi dă numele, însă îl numește „kazap” – poreclă peiorativă folosită de ucraineni la adresa rușilor, relatează publicația germană Der Spiegel.

De asemenea, Timoșenko mai spune că ucrainenii ar trebui să pună mâna pe arme împotriva rușilor și că dacă ea ar fi fost președinte, Crimeea ar fi fost încă a Ucrainei. Ea îi spune prietenului său că își va folosi toate contactele din Occident pentru a convinge lumea să-i bombardeze pe ruși până îi rad de pe fața pământului.

Cea mai explozivă declarație, trucată: cele 8 milioane de ruși din Ucraina ar trebui omorâți cu arme nucleare

Spre finalul convorbirii, deputatul o întreabă pe Timoșenko ce se va întâmpla cu cele 8 milioane de ruși care trăiesc pe teritoriul Ucrainei, lucru pentru care și Ianukovici, fostul președinte, și-a exprimat îngrijorarea. Răspunsul Iuliei Timoșenko: „La dracu”, să-i omorâm cu arme nucleare!”.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Iulia Timoșenko nu neagă conținutul convorbirii, însă spune că mesajul cu armele nucleare este falsificat la montaj: „Conversația a existat, însă despre cele 8 milioane de ruși din Ucraina – montaj. De fapt, am spus rușii din ucraina sunt ucraineni. Salut FSB 🙂 Scuze pentru înjurături”.

Interceptarea a fost publicată cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din Ucraina, la care Iulia Timoșenko, o opozantă înfocată a Moscovei și a regimului Ianukovici, va candida. Timoșenko nu mai este însă demult figura centrală a opoziției ucrainene, ea trebuind acum să concureze cu liderii opoziției care s-au făcut remarcați și au câștigat popularitate în revoluția de pe Euro Maidan – Piotr Poroșenko, Vitali Kliciko și Oleg Tiagnibok. La alegeri, voturile numeroasei minorități ruse din Ucraina vor conta semnificativ.

Timoșenko s-a aflat în toată perioada de după eliberarea din închisoare, de după căderea regimului Viktor Ianukovici, la Berlin, pentru îngrijiri medicale. Ea a fost externată săptămâna trecută și s-a întors în Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase