Jens Stoltenberg cere Israelului să riposteze proporționat în Fâșia Gaza și avertizează țările ostile să nu se implice în conflict

Jens Stoltenberg cere Israelului să riposteze proporționat în Fâșia Gaza și avertizează țările ostile să nu se implice în conflict
Publicat: 11/10/2023, 21:47

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a îndemnat Israelul să aibă o ripostă ”proporționată” împotriva grupurilor fundamentaliste palestiniene din Fâșia Gaza și să evite victimele civile, avertizând, în același timp, națiunile ostile din Orientul Mijlociu să nu se implice în conflict.

”Israelul are dreptul să se apere, au suferit atacuri oribile la sfârșitul săptămânii trecute, au fost uciși mulți civili. Israelul are dreptul să se apere de astfel de atacuri teroriste”, a declarat Jens Stoltenberg, la finalul primei zile a reuniunii miniștrilor Apărării din statele membre NATO.

Însă Stoltenberg a cerut armatei israeliene să evite atacurile asupra obiectivelor civile.

”Sigur că, în referitor la riposta israeliană, mă aștept să fie proporționată și este important ca, în contextul în care acest conflict continuă, să facă tot posibilul să evite pierderile de vieți ale civililor nevinovați”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a avertizat națiunile sau entitățile ostile din Orientul Mijlociu să evite implicarea în confruntările militare dintre Israel și grupurile fundamentaliste palestiniene Hamas și Jihadul Islamic.

”Cred că este un mesaj important adresat oricărei națiuni sau organizații ostile Israelului de a nu încerca să profite de actuala situație. Observăm, spre exemplu, că Statele Unite au suplimentat prezența militară în regiune tocmai pentru a transmite un mesaj clar în sensul descurajării militare, pentru evitarea escaladării conflictului”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Anterior, Uniunea Europeană și Națiunile Unite au cerut Israelului să aibă o ripostă militară proporționată împotriva grupurilor islamiste din teritoriul palestinian Fâșia Gaza, insistând pentru respectarea normelor dreptului internațional. ”Israelul are dreptul să se apere, dar trebuie să facă acest lucru în conformitate cu dreptul internațional, cu legislația umanitară, iar unele decizii intră în contradicție cu reglementările internaționale”, a declarat marți Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Ca ripostă la atacurile grupurilor islamiste, Guvernul israelian a anunțat ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza și oprirea aprovizionării cu electricitate, apă și alimente.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a condamnat vehement, miercuri, blocada impusă de Israel asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza. Liderul de la Ankara a apreciat că Israelul a reacționat disproporționat după atacurile grupului Hamas, ceea ce, în opinia sa, poate fi considerat drept ”masacru”. ”Împiedicarea oamenilor să își asigure necesitățile de bază și bombardarea caselor în care locuiesc civili, efectuarea unor operațiuni rușinoase, aceste acțiuni nu mai sunt un război, ci un masacru”, a acuzat Erdogan.

Guvernul Israelului a confirmat, miercuri seară, oprirea utilităților pe teritoriul palestinian Fâșia Gaza. ”Ani întregi, noi am furnizat electricitate în Fâșia Gaza, am furnizat apă și carburanți. În loc să ne mulțumească, au trimis combatanți ca să comită masacre (…). De aceea, am decis să le oprim alimentarea cu apă, electricitate și carburant”, a declarat Israel Katz, ministrul israelian al Energiei, citat de cotidianul Le Monde.

Bilanțul atacurilor lansate de grupurile fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic asupra Israelului a ajuns la 1.200 de morți, iar alte aproximativ 2.500 de persoane au fost rănite.

În Fâșia Gaza, bombardamentele israeliene s-au soldat cu cel puțin 1.100 de morți și aproximativ 5.340 de răniți, conform Ministerului local al Sănătății. Pe teritoriul Israelului au fost uciși circa 1.500 de combatanți palestinieni.

De asemenea, cel puțin 11 angajați ai Agenției ONU pentru Refugiații Palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza, în urma raidurilor aeriene israeliene. Au fost uciși și cel puțin 30 de elevi ai școlilor administrate de Națiunile Unite în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Un membru al Congresului SUA confirmă că Israelul fusese avertizat de Egipt privind iminența unui atac palestinian

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
„Îl iubim pe acest preot și luptăm pentru el” Sute de enoriași protestează în fața...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
DECIZIE pentru cei care au telefoane mobile. Se aplică pentru toată lumea
Android 15 va avea o funcție nouă. Anunțul a fost făcut de Google
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Declarația șocantă a tinerei care și-a văzut tatăl ucis în sectorul 6 din Capitală pentru...
BANCUL ZILEI. Un bătrân vine la preot să se spovedească: - Părinte, am păcătuit, îi...
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate...
×