Joe Biden împlinește 80 de ani. Este primul președinte octogenar din istoria SUA

Joe Biden împlinește 80 de ani. Este primul președinte octogenar din istoria SUA
Joe Biden, președintele SUA, alături de Jill Biden, Prima Doamnă | Foto - Profimedia Images
Publicat: 20/11/2022, 16:10
Actualizat: 20/11/2022, 16:11

Președintele american Joe Biden a împlinit duminică 80 de ani. A fost unul cei mai tineri senatori aleși vreodată, la doar 29 de ani, iar acum este cel mai bătrân președinte al SUA și intenționează să candideze pentru al doilea mandat în 2024.

Întrebat despre ziua sa de naștere într-un interviu recent pe MSNBC, Biden a avut o reacție care poate fi familiară pentru oricine are peste 50 de ani: neîncredere. „Nici măcar nu pot spune vârsta pe care o voi avea. Nici măcar nu pot să mi-o scot din gură”, a spus el.

Biden a spus că întrebările legate de vârsta sa sunt „total legitime”, dar că intenția sa este de a candida pentru un nou mandat.

Cu toate acestea, Biden nu se înscrie nici măcar în top 10 al celor mai vârstnici lideri în funcție din lume, listă care este condusă de președintele Camerunului, Paul Biya, în vârstă de 89 de ani.

„Există un motiv pentru care alte societăți se uită la bătrânii lor pentru înțelepciune și îndrumare. Este pentru că ei au această experiență, care nu ar trebui să fie neglijată”, a declarat Deborah Kado, co-director al centrului de longevitate de la Universitatea Stanford.

Stuart Jay Olshansky, expert în îmbătrânire de la Universitatea Illinois din Chicago, a declarat că Biden ar putea fi membru al unui subgrup de americani în vârstă care sunt „super-ageri”, cu facultățile mentale ale unor persoane cu zeci de ani mai tinere.

„Vârsta a fost transformată în armă, iar oamenii din cealaltă parte, indiferent de partidul cu care ai de-a face, vor încerca întotdeauna să spună că este ceva în neregulă cu acest individ”, a spus el. „Noi, cei care studiem vârsta ca profesie, spunem: „Nu mai folosiți vârsta ca pe o armă””.

Biden intenționează să candideze pentru al doilea mandat

Perspectivele lui Biden pentru un al doilea mandat au primit un impuls săptămâna trecută, când democrații s-au descurcat mai bine decât se așteptau în alegerile parlamentare și guvernamentale de la mijlocul mandatului.

Întrebată despre preocupările legate de vârsta lui Biden înainte de împlinirea vârstei de 80 de ani, Casa Albă a declarat că rezultatele sale recente vorbesc de la sine.

Unii americani sunt îngrijorați de vârsta înaintată a celor mai probabili doi candidați din 2024.

În timp ce 71% dintre democrați consideră că Biden este „ager mental și capabil să facă față provocărilor”, 46% spun că s-ar putea să nu fie pregătit pentru provocarea de a candida în 2024, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat pe 8 și 9 noiembrie. Aproximativ un sfert dintre republicani, 26%, cred că Trump ar putea să nu fie la înălțimea candidaturii din 2024 din cauza vârstei sale.

Lăsând la o parte apartenența politică, 68% dintre persoanele intervievate cred că Biden ar putea să nu fie pregătit pentru această provocare peste doi ani, iar 49% spun același lucru despre Trump. Aproximativ 86% dintre americani au declarat că sunt de părere că limita de vârstă pentru a ocupa funcția de președinte ar trebui să fie 75 de ani sau mai puțin, potrivit sondajului.

Ocazionalele poticneli verbale ale lui Biden și tendința de a se abate de la scenariu în timpul aparițiilor în direct au fost luate de criticii săi republicani ca dovadă că este prea bătrân pentru această funcție. Susținătorii săi spun că președintele, care a depășit o bâlbâială din copilărie, a improvizat în discursurile publice timp de decenii.

Sondajul Reuters/Ipsos, realizat online în limba engleză pe întreg teritoriul Statelor Unite, a adunat răspunsuri de la 1.003 adulți, dintre care 468 de democrați și 342 de republicani, potrivit Mediafax.

Joseph Robinette Biden este al 46-lea preşedinte al SUA

Joseph Robinette Biden, al 46-lea preşedinte al SUA (din 20 ianuarie 2021), reprezentant al statului Delaware timp de 36 de ani în Senatul SUA şi cel de-al 47-lea vicepreşedinte al Statelor Unite, timp de opt ani în cadrul Administraţiei Barack Obama, s-a născut în Scranton, Pennsylvania, la 20 noiembrie 1942, fiind primul dintre cei patru copii ai Catherinei Eugenia Finnegan Biden şi ai lui Joseph Robinette Biden, Sr. În 1953, familia Biden s-a mutat în Claymont, statul Delaware.

Şi-a început educaţia la Şcoala ”Saint Helena” din Wilmington şi a făcut studiile liceale la Archmere Academy din Claymont, Delaware, potrivit biografiei publicate pe site-ul https://bioguideretro.congress.gov.

S-a înscris apoi la Universitatea din Delaware, pe care a absolvit-o în 1965, cu licenţa atât în istorie cât şi în ştiinţe politice. Trei ani mai târziu, în 1968, obţine licenţa în drept la Universitatea Syracuse, statul New York.

A intrat în baroul din Delaware, anul următor, începând să practice avocatura la Wilmington. Activ membru al Partidului Democrat, el a lucrat în cadrul Consiliului regional din New Castle, în perioada 1970-1972.

În 1972, Partidul Democrat din Delaware l-a încurajat pe Biden, în vârstă de 29 de ani, să candideze împotriva republicanului J. Caleb Boggs pentru Senatul Statelor Unite. Deşi puţini credeau că are vreo şansă, Biden a condus o campanie organizată în mare parte de membrii familiei, sora sa, Valerie Biden Owens, fiind managerul său de campanie.

În noiembrie, într-o cursă strânsă, Biden a câştigat confruntarea, devenind al cincilea cel mai tânăr senator american ales din istoria naţiunii, notează https://www.biography.com/.

La doar câteva săptămâni, o tragedie a lovit familia Biden. Soţia sa, Neilia, şi fiica lor de un an, Naomi, au murit într-un accident de maşină, în timp ce, ceilalţi doi copii – Joseph Robinette ”Beau” şi Robert Hunter – au fost grav răniţi.

Joe Biden a depus jurământul de senator lângă patul de spital al fiilor săi şi a început să facă naveta la Washington în fiecare zi cu trenul, o practică pe care a menţinut-o de-a lungul perioadei în care a fost senator, conform https://www.bidenschool.udel.edu/.

În 1977, Joe Biden s-a recăsătorit cu Jill Jacobs, profesoară de limba engleză. În 2007 ea a obţinut un doctorat în ştiinţe ale educaţiei, iar din 2009 predă la Northern Virginia Community College.

Au împreună o fiică, Ashley, asistent social, director executiv al Centrului pentru Justiţie din Delaware (2014-2019). Fiul său cel mare, Beau, a fost procurorul general al statului Delaware (2007-2015) şi a fost timp de un an (2008-2009) în Irak ca membru al Gărzii naţionale din Delaware.

În 2015, Beau a murit de cancer cerebral. Al doilea fiu al preşedintelui, Hunter, este avocat şi conduce o firmă cu capital privat, notează https://www.bidenschool.udel.edu/.

Joe Biden, senator între 1973 și 2009

Joe Biden a fost reales senator şi în 1978, 1984, 1990, 1996, 2002 şi 2008. Practic, mandatul său a cuprins perioada 3 ianuarie 1973 – 15 ianuarie 2009, când a demisionat pentru a prelua mandatul de vicepreşedinte al Statelor Unite.

În 1987 a avut o tentativă nereuşită de a fi candidatul democrat la prezidenţiale. În 2007, Biden a decis din nou să candideze pentru preşedinţia SUA, dar a renunţat după ce a primit mai puţin de unu la sută din voturi în ”caucus-urile” (adunările electorale) din Iowa.

A fost reprezentantul diplomaţiei americane în toată emisfera vestică, a consolidat relaţiile cu aliaţii atât din Europa, cât şi din Asia-Pacific. Vicepreşedintele Joe Biden a jucat un rol în încheierea războiului din Irak, efectuând, până în decembrie 2011, opt vizite în zonă, pentru a marca finalizarea formală a acestuia. La sfârşitul anului 2012, a fost selectat să conducă un grup special de lucru cu scopul de a formula propuneri referitoare la legislaţia privind controlul armelor de foc.

La 12 ianuarie 2017, preşedintele Barack Obama i-a acordat vicepreşedintelui Joe Biden cea mai înaltă distincţie civilă a SUA, Medalia Libertăţii, într-o ceremonie desfăşurată la Casa Albă. Între numeroasele premii şi distincţii pe care le-a primit, de-a lungul anilor, se numără şi Premiul pentru Libertate al Muzeului Naţional al Drepturilor Civile, potrivit Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Vremea 13 mai - 10 iunie 2024. ANM anunță ploi și vânt în toată țara;...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Tânăr din Mehedinți, găsit fără suflare în locuința în care creștea ilegal șerpi. Anchetatorii au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Devine INTERZIS în România de astăzi, 10 mai. Noile reguli intră în vigoare în toată...
Eliminare surpriză la Survivor All Stars. Tensiuni între concurenții rămași în concurs
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
O grădină zoologică a vopsit doi câini în alb și negru și a spus că...