Joe Biden urmează să anunțe retragerea trupelor americane din Afganistan până pe 11 septembrie

Joe Biden urmează să anunțe retragerea trupelor americane din Afganistan până pe 11 septembrie
Trupele americane ar urma să se retragă din Afganistan pe 11 septembrie. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13/04/2021, 20:55

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, ar urma să anunțe marți retragerea trupelor americane de pe teritoriul Afganistanului până la data de 11 septembrie.

Potrivit CNN, unul dintre motivele acestei decizii ar fi acela că Biden a ajuns la concluzia că nu există o soluție militară pentru problemele politice și de securitate cu care se confruntă Afganistanul.

De asemenea, liderul de la Casa Albă ar fi hotărât să aloce mai multe resurse pentru securitatea națională, motiv pentru care ar urma să anunțe retragerea trupelor din Afganistan până la cea de-a 20-a comemorare a atentatelor de pe 11 septembrie 2001.

Informațiile privind anunțul lui Biden au fost furnizate presei de către un oficial de rang înalt din cadrul Administrației de la Washington.

Donald Trump promisese retragerea trupelor americane până în mai

Anunțul lui Biden ar urma să prelungească termenul privind retragerea trupelor americane din Afganistan promis de fostul președinte al SUA, Donald Trump.

Acesta din urmă promisese retragerea până pe 1 mai în urma unor discuții cu talibanii.

Potrivit sursei citate, Biden a analizat decizia timp de mai multe luni împreună cu consilierii săi.

Informațiile privind anunțul lui Biden au fost prima dată prezentate de către jurnaliștii de la The Washington Post.

Trupele celorlalte țări NATO se vor retrage și ele din Afganistan

Potrivit oficialului citat de presa americană, trupele celorlalte țări NATO staționate în Afganistan ar urma să se retragă și ele în același timp.

Sursa a atras atenția că este posibil ca trupele americane să se retragă din Afganistan „cu mult înainte” de 11 septembrie.

Oficialul mai spune că Statele Unite le-au transmis talibanilor din Afganistan „în termeni fără echivoc” că orice atac asupra trupelor americane în timpul procesului de retragere vor provoca un răspuns similar din partea SUA.

În discuțiile avute la Washington în ultima lună, Biden s-a declarat „convins” că o retragere pripită a trupelor nu este viabilă. Cu toate acestea, liderul de la Washington consideră că rămânerea în Afganistan mult mai mult timp nu se potrivește cu noua situație a securității la nivel global.

Noul termen pentru retragerea trupelor americane ar marca în mod simbolic încheierea celui mai lung război din istoria Statelor Unite, la exact 20 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, care au declanșat invazia americană din Afganistan.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agențieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase