John McCain: Barack Obama are o problemă personală cu Benjamin Netanyahu

John McCain: Barack Obama are o problemă personală cu Benjamin Netanyahu
Publicat: 22/03/2015, 16:33
Actualizat: 07/04/2019, 01:05

„Sunt convins că Barack Obama lasă o problemă personală pe care o are cu premierul Benjamin Netanyahu să stea în fața obiectivelor comune. Fie se întâmplă asta, fie este delirant. Nu sunt sigur care dintre ele”, a spus senatorul republican de Arizona într-un interviu acordat CNN.

„Este incredibil cât de eșuate sunt prioritățile președintelui Obama”, a adăugat McCain.

Referindu-se la criticile lui Obama față de atitudinea lui Netanyahu în campania electorală din Israel, McCain a precizat: „Cea mai mică dintre probleme este ce a spus Bibi Netanyahu în campania electorală. Pălește ca semnificație în fața situației care continuă să se deterioreze în Orientul Mijlociu, punând America în pericol”.

Președintele SUA, Barack Obama, a sugerat să ar fi dezamăgit de atitudinea premierului israelian Benjamin Netanyahu, afirmând, într-un interviu acordat Huffington Post, că tinde să creadă că liderul israelian nu va permite crearea unui stat palestinian în timpul noului mandat. „Îl credem pe cuvânt pe Benjamin Netanyahu că nu va permite înființarea unui stat palestinian pe parcursul noului mandat, astfel că ne gândim ce alte opțiuni sunt disponibile pentru a ne asigura că nu vom asista la o situație haotică în Orientul Mijlociu”, a declarat Obama. Președintele SUA a evitat să spună dacă Statele Unite vor continua să blocheze în Consiliul de Securitate ONU eforturile Autorității Palestiniene în vederea creării unui stat. „I-am spus premierului Netanyahu că îi va fi dificil să găsească o cale prin care să fie credibil în privința negocierilor israelo-palestinene. I-am spus premierului israelian că discursurile pe care le-a avut în ultimele zile de campanie intră în contradicție cu linia tradițională din Israel. Pentru că, deși Israelul este construit pe bazele teritoriale ale istoriei poporului evreu și este nevoie de o patrie evreiască, democrația israeliană are ca premisă tratarea în mod egal și corect a tuturor grupurilor etnice”, a subliniat Obama, după ce Benjamin Netanyahu a avut în campanie un discurs împotriva etnicilor arabi israelieni.

După ce a afirmat în campania electorală că se va opune creării unui stat palestinian, premierul Israelului a încercat să își nuanțeze declarațiile, afirmând că vrea „o soluție axată pe coexistența a două state” în conflictul israelo-palestinian, însă „în alte circumstanțe”. „Nu vreau o soluție axată pe un singur stat (cel israelian – n.red.). Vreau o soluție viabilă, politică, axată pe coexistența a două state. Însă, pentru a se ajunge la această situație, circumstanțele trebuie să se schimbe”, spus Netanyahu, al cărui partid – Likud – s-a clasat pe primul loc în scrutinul parlamentar israelian și va forma guvernul. Benjamin Netanyahu promisese în ultima zi de campanie electorală că, dacă va reuși să se mențină în funcție, palestinienii nu vor putea crea un stat. „O retragere israeliană din teritorii… nu ar facilita crearea unui stat palestinian, ci ar face loc extremiștilor din grupul Stat Islamic”, avertiza Netanyahu, potrivit cotidianului Maariv. În plus, liderul israelian anunța că a aprobat extinderea unei colonii situate în apropiere de Ierusalim, într-o zonă disputată cu palestinienii. Netanyahu a prezentat harta noii colonii – Har Homa -, unde ar urma să fie construite 6.000 de locuințe.

Relația dintre Barack Obama și Israel este afectată de mulți ani, pe fondul disensiunilor privind modul de soluționare a conflictului israelo-palestinian și în contextul negocierilor marilor puteri cu Iranul pe tema programului nuclear iranian. Netanyahu a cerut Statelor Unite să aibă o atitudine dură față de Iran, țară considerată o amenințare pentru securitatea Israelului. Recent, criza dintre Israel și Administrația Obama s-a amplificat, în contextul în care președintele Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul John Boehner, l-a invitat pe premierul Netanyahu să rostească un discurs în Congres, în plină campanie electorală israeliană, spre nemulțumirea Administrației Barack Obama.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
S-a decis plata a 718 LEI de persoană în România. Banii intră automat pe carduri...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto