John McCain l-a făcut ”dictator neofascist” pe premierul maghiar Viktor Orban. Cum a reacționat Ungaria

John McCain l-a făcut ''dictator neofascist'' pe premierul maghiar Viktor Orban. Cum a reacționat Ungaria
Publicat: 05/12/2014, 07:08

Însărcinatul cu afaceri american la Budapesta, Andre Goodfriend, a fost convocat de Guvernul ungar pentru explicații, a informat Ministerul ungar al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Senatorul John McCain, un membru al opoziției republicane cunoscut pentru franchețe, a criticat aspru marți în Senat nominalizarea producătoarei de televiziune Colleen Bradley Bell pentru postul de ambasador al Statelor Unite la Budapesta, apreciind că aceasta nu va putea reprezenta o contrapondere la premierul ungar Viktor Orban.

„Iată o țară pe punctul de a-și abandona suveranitatea în fața unui dictator neofascist care este în cârdășie cu (președintele rus) Vladimir Putin, iar noi o trimitem pe producătoarea (filmului) «Dragoste și putere» ca ambasador”, a denunțat McCain.

El a continuat, reluând principalele reproșuri pe care i le aduce lui Orban o parte a comunității internaționale, în special centralizarea puterii, controlul asupra justiției, precum și atacurile asupra unor organizații neguvernamentale care beneficiază de finanțare străină.

Ministerul ungar al Afacerilor Externe a respins miercuri aceste acuzații, calificându-le drept „nefondate”, și a denunțat afirmațiile lui McCain ca fiind „inacceptabile”.

„Guvernul ungar consideră acest lucru inacceptabil și respinge cu fermitate comentariile senatorului John McCain referitoare la premierul ungar și la relațiile dintre Ungaria și Rusia”, a declarat secretarul de stat Levente Magyar, într-un comunicat.

În timpul votului pentru confirmarea lui Bell, marți, Senatul a aprobat într-un final nominalizarea sa în funcția de ambasador la Budapesta, cu 52 de voturi pentru și 42 împotrivă. Postul de ambasador al SUA la Budapesta este vacant din iulie 2013.

Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultimele luni. Diplomația americană a deplâns o „evoluție negativă” a Ungariei, o țară membră a NATO, și a declarat indezirabili în SUA șase oficiali ungari suspectați de corupție, printre care și șefa Fiscului.

Președintele Barack Obama a nominalizat-o în noiembrie 2013 pe Colleen Bradley Bell, o producătoare de televiziune de la Los Angeles, pentru funcția de ambasador al Statelor Unite în Ungaria. Bell lucrează din 2010 ca producătoare pentru Bell-Phillip Television Productions Inc.

Anterior, ea a fost directoare pentru proiecte speciale și producător asociat și supervizor de scenarii la televiziunea Bell-Phillip. Ea a fost mandatar general al Consiliului de Administrație al Centrului pentru Arta Spectacolului John F. Kennedy în perioada 2012-2013, membră a Comitetului Consultativ al Centrului în perioada 2010-2012 și a fost desemnată președinta Comitetului în 2011.

Colleen Bradley Bell, o susținătoare a mediului, afacerilor sociale și artelor, a fost nominalizată în septembrie, de cotidianul The New York Times, drept unul dintre principalii colectori de fonduri ai campaniei în vederea realegerii președintelui american. Ea a participat la Convenția națională a democraților din 2012 și a fost membră a Comisiei naționale de finanțare a campaniei lui Obama.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne