JPMorgan, sancțiuni record de 13 miliarde de dolari pentru practici din perioada premergătoare crizei

JPMorgan, sancțiuni record de 13 miliarde de dolari pentru practici din perioada premergătoare crizei
Publicat: 20/10/2013, 13:47
Actualizat: 20/10/2013, 13:48

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă din SUA după active, a ajuns la o înțelegere preliminară de 13 miliarde de dolari cu Departamentul Justiției de la Wahsington, potrivit Bloomberg. Acordul reprezintă cea mai mare sancțiune impusă de guvernul american împotriva unei companii din sectorul financiar.

În septembrie, surse apropiate discuțiilor afirmau că sancțiunile urmau să se ridice la 11 miliarde de dolari, ceea ce sugerează că autoritățile au câștigat teren în urma negocierilor din ultimele săptămâni.

La insistențele procurorului general al SUA, Eric Holder, acordul nu va proteja banca de eventuale acuzații de natură penală, a declarat pentru Bloomberg o sursă apropiată discuțiilor.

„Nu este bine că nu au obținut imunitate față de o acțiune penală. Ceea ce se caută printr-o înțelegere de asemenea magnitudine este siguranță față de lucruri de acest gen, față de urmărirea penală a unei companii. Piața vrea siguranță”, comentează pentru Bloomberg un analist financiar american.

Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a discutat înțelegerea vineri seară într-o întâlnire cu procurorul general. Acordul prevede despăgubiri de 4 miliarde de dolari către clienți/investitori și sancțiuni de 9 miliarde de dolari sub formă de amenzi și „alte plăți”, potrivit unei alte surse.

Acordul de 13 miliarde de dolari se referă la acuzații de fals în declarații și omiterea unor aspecte importante legate de vânzarea unor obligațiuni în valoare totală de 33 miliarde de dolari, bazate pe pachete de credite ipotecare, în perioada 2005-2007, către Fannie Mae și Freddie Mac, cooperativele de creditare ipotecară controlate de guvernul SUA. Cele două instituții financiare au avut nevoie de ajutoare de stat în valoare totală de 187,5 miliarde de dolari pentru a supraviețui prăbușirii pieței creditelor ipotecare.

Dimon încearcă astfel să scoată JPMorgan Chase din atenția autorităților, după ce cheltuielile juridice și provizioanele alocate în acest scop au generat primul trimestru pe pierdere înregistrat de bancă în mandatul său de CEO, care a început în 2005.

Banca a anunțat recent că a alocat 7,2 miliarde de dolari petnru cheltuieli legate de litigiile cu autoritățile de reglementare. Astfel, JPMorgan a înregistrat în trimestrul al treilea pierderi de 380 milioane de dolari. Banca a cheltuit începând din 2010 suma de 8 miliarde de dolari din rezervele de 28 miliarde de dolari puse deoparte în urmă cu trei ani pentru acoperirea costurilor rezultate din litigii.

JPMorgan a acceptat în luna septembrie plata a 920 de milioane de dolari pentru închiderea investigațiilor din SUA și Marea Britanie legate de incidentul „Balena de la Londra” din primăvara anului trecut, care a cauzat pierderi estimate la peste 6 miliarde de dolari. Acuzațiile s-au referit la deficiențe în ceea ce privește controalele interne și supravegherea traderilor. Suma a fost suplimentată ulterior cu 100 milioane de dolari, printr-un acord cu o ultimă agenție de reglementare din SUA care nu a participat la înțelegerea inițială.

UBS, cea mai mare bancă elvețiană, a acceptat în septembrie plata unor sancțiuni de 885 milioane de dolari pentru încheierea unei investigații privind practicile băncii pe piața creditelor ipotecare din SUA în perioada premergătoare crizei.

Citigroup și divizia GE Capital a General Electric au încheiat înțelegeri similare, însă sumele plătite de cele două bănci nu au fost făcute publice.

Cele mai mari 6 bănci din SUA după active, printre care JPMorgan și Bank of America, au acumulat începând de la criza financiară din 2008 costuri de peste 100 miliarde de dolari pentru acoperirea litigiilor cu autoritățile, clienții și investitorii. Cifra depășește dividendele plătite de cele 6 bănci acționarilor în ultimii 5 ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Obicei mai puțin cunoscut de români. Ce se face în a doua zi de Paște
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul