Judecător ucrainean, răpit chiar din centrul Chișinăului! Momentul răpirii a fost surprins de un martor – VIDEO

Judecător ucrainean, răpit chiar din centrul Chișinăului! Momentul răpirii a fost surprins de un martor - VIDEO
Judecătorul Nicolai Ceaus este căutat de autoritățile din Ucraina într-un dosar de luare de mită / Sursă FOTO: captură video YouTube (stânga) & captură video Facebook (dreapta)
Publicat: 04/04/2021, 09:18
Actualizat: 04/04/2021, 09:18

Un judecător ucrainean, careeste căutat de autoritățile din țara sa, a fost răpit chiar din centrul Chișinăului, din curtea blocului în care locuia.

Judecătorul Nicolai Ceaus, căutat de autoritățile din Ucraina într-un dosar de mită, a fost răpit din centrul capitalei Republicii Moldova. Dezvăluirea a fost făcută de avocatul său, Iulian Balan, pe Facebook.

„Azi, 3 aprilie 2021, din centrul Chișinăului a fost răpit clientul meu, judecătorul ucrainean, Ceaus Nicolae, a cărui cerere de azil politic se examinează de către instanțele judecătorești a RM. A fost răpit de un grup înarmat de persoane și dus într-o direcție necunoscută. În situația dată apar dubii rezonabile cu privire la capacitatea statului de a ne proteja. Toți care cunosc careva informații la subiectul dat vă rog să o comunicați poliției”, a scris avocatul.

Judecător ucrainean, dispărut fără urmă după ce a fost răpit în Republica Moldova

Autoritățile din Republica Moldova au informat faptul că un bărbat învârstă de 54 de ani a fost răpit, încă nu au făcut precizări referitoare la identitatea acestuia.

„Poliția a fost sesizată în jurul orei 13:15. La moment, ofițerii de investigație și urmărire penală întreprind toate măsurile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe caz e inițiat un proces penal”, au anunțat polițiștii potrivit agora.md.

Nicolai Ceaus nu beneficiază de azil politic în Republica Moldova întrucât instanța i-a respins definitiv cererea. Judecătorul s-ar fi aflat în țara de peste Prut încă din 2016.

Ulterior, în 2017, acesta s-a predat poliției din sectorul Buiucani, municipiul Chișinău recunoscând că a trecut ilegal frontiera. Polițiștii l-au predat în custodie Procuraturii Anticorupţie, care avea în procedură o cerere de comisie rogatorie privind identificarea și reținerea magistratului. Tot în aceeși perioadă a început și demersurile pentru a primi azil politic.

Nicolai Ceaus, cu „banii la borcan”

Judecătorul Nicolai Ceaus a fost prins în flagrant în august 2016 luând mită în valoare de 150.000 de dolari. La momentul respectiv, magistratul de ocupa de cazul unui traficant de droguri iar deodată a solicitat o pauză, potrivit presei de la Kiev. Ulterior, după ce a părăsit judecătoria, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat suma de 150.000 de dolari. După ce a primit plata, magistratul s-a întors să dea sentința.

Nicolai Ceaus și-a ascuns o parte din bani în borcane pe care le-a îngropat în curtea casei sale. Însă a reușit să scape de autoreități întrucât nu îl puteau reține din cauza faptului că avea imunitate.

La momentul când în sfârșit autoritățile competente au votat ridicarea imunității, respectiv pe 6 septembrie 2016, magistratul deja plecase din țară. Atunci se credea că fugise în Crimeea, regiune anexată de Federația Rusă.