Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, la deschiderea primei sesiuni a noului Parlament: ”Asigurarea bunăstării populației este imposibilă fără creșterea progresivă a economiei naționale”

Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, la deschiderea primei sesiuni a noului Parlament: ”Asigurarea bunăstării populației este imposibilă fără creșterea progresivă a economiei naționale”
Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, la deschiderea primei sesiuni a noului Parlament: ”Asigurarea bunăstării populației este imposibilă fără creșterea progresivă a economiei naționale”

Pe data de 10 ianuarie 2021, cetățenii din Republica Kazahstan au mers la secțiile de votare pentru a-și exercita o datorie constituțională și pentru a-și alege reprezentanții în Majilis, camera inferioară a Parlamentului.

Comisia Electorală Centrală din Kazahstan a transmis că – pe teritoriul țării – au fost deschise 10.000 de secții de votare, în 14 regiuni, dar și în trei mari orașe cu puternice semnificații naționale, Nur-Sultan, Almaty și Shymkent, 11, 8 milioane de alegători fiind înregistrați începând cu 1 octombrie 2020. Potrivit aceleiași surse, secțiile de votare au fost deschise între orele 07.00 a.m. și 08.00 p.m., fără pauză.

În deschiderea primei sesiuni a noului Parlament a vorbit Kassym-Jomart Tokayev, președintele Kazahstanului, acesta urându-le deputaților Majilis succes și felicitându-i pe foștii parlamentari pentru munca pe care au depus-o anterior.

”În cinci ani, în Parlament au fost adoptate 410 legi. Deputații, prin dreptul de inițiativă legislativă, au pregătit aproximativ 60 de proiecte de lege, ceea ce înseamnă mai mult în ​​ultimele cinci sesiuni. Noii deputați ar trebui să lucreze și mai fructuos”, a transmis Kassym-Jomart Tokayev.

Președintele Kazahstanului a menționat că începutul activității noului Parlament coincide cu două evenimente simbolice pentru țară. Anul acesta, Kazahstanul va sărbători cea de-a 30-a aniversare a independenței, iar ”parlamentarismul modern kazah se apropie de etapa sa de sfert de secol”, șeful statului fiin convins că deputații care au primit mandatul de încredere în această perioadă istorică ”vor putea îndeplini așteptările oamenilor și vor servi cu fidelitate Patria-Mamă”.

Kassym-Jomart Tokayev: ”În Anul celei de-a 30-a aniversări a Independenței vor fi efectuate reforme cuprinzătoare”

Președintele Kazahstanului a transmis, de la tribuna Parlamentului, că în acest an cu totul special  ”vor fi efectuate reforme cuprinzătoare”, iar toate eforturile trebuie concentrate pentru ”construirea unui stat eficient și a unei societăți drepte”.

În Kazahstan, a mai spus președintele, ”principala prioritate este îmbunătățirea calității vieții și îmbunătățirea bunăstării cetățenilor. Oamenii se așteaptă la rezultate depline și la rezultate concrete din programele sociale și economice”.

”Este necesar să depunem toate eforturile pentru dezvoltarea statului de drept și consolidarea încrederii cetățenilor în autorități. Esența reformelor în acest domeniu este o descentralizare rezonabilă a sistemului, modernizarea aparatului de stat, optimizarea sectorului cvasipublic și digitalizarea tuturor proceselor. Astfel, aparatul de stat va fi cât mai compact, deschis și eficient, iar procesul de luare a deciziilor va fi flexibil și transparent. Dezvoltarea socio-economică este imposibilă fără o protecție adecvată a drepturilor cetățenilor”, afirmă președintele Kazahstanului.

”Recent, am făcut progrese în reformarea sectorului educației. În același timp, va trebui rezolvată o serie de probleme acumulate. O sarcină importantă este reducerea decalajului în calitatea educației dintre diferitele grupuri sociale și regiuni. În acest stadiu de dezvoltare, este necesară o nouă politică pentru recalificarea și îmbunătățirea continuă a competențelor angajaților. În acest scop, va fi dezvoltat și implementat un proiect național special”

Kassym-Jomart Tokayev

”Prioritatea statului ar trebui să rămână sprijinirea cetățenilor cei mai vulnerabili”

Președintele Tokayev a subliniat, de asemenea, importanța modernizării sistemului de sănătate intern. În contextul pandemiei de coronavirus, urgența acestei probleme este evidentă, iar ”politica de securitate socială” trebuie resetată.

Pe de altă parte, un alt element cheie al infrastructurii sociale este sistemul intern de pensii al Kazahstanului, care ar trebui să fie ”corect, durabil și să răspundă intereselor oamenilor”.

”Asigurarea bunăstării populației este imposibilă fără creșterea progresivă a economiei naționale, care este o altă prioritate pentru perioada următoare. Guvernul trebuie să continue politica macroeconomică anticiclică care vizează sprijinirea activității economice. O sarcină importantă este de a crea condiții favorabile pentru a face afaceri. Având în vedere transformarea dinamică a pieței forței de muncă, este necesar să se stimuleze fluxul de forță de muncă de la sectoarele cu productivitate redusă la cele mai productive ale economiei. După cum am spus mai devreme, industria țării noastre ar trebui să fie flexibilă și adaptabilă la schimbările actuale”, a mai spus Kassym – Jomart Tokayev.

Dezvoltarea echilibrată a țării în termeni de teritoriu și spațiu se numără, de asemenea, printre sarcinile-cheie pentru perioada următoare. Potrivit președintelui Kazahstanului, ar trebui acordată o atenție sporită ”dezvoltării industriilor care leagă toate regiunile printr-un spațiu economic unic”.

”Se va acorda prioritate îmbunătățirii infrastructurii care face legătura între regiuni, orașe, districte și sate. În conformitate cu noile standarde, peste 3.500 de sate vor fi modernizate. Drumurile către fiecare sat de referință și toate autostrăzile republicane vor fi reconstituite și reparate cu 100%. Ne propunem să consolidăm sistemul de auto-guvernare locală chiar de jos. Aceasta este o întrebare foarte importantă. Prin urmare, după viitoarele alegeri ale primarilor din mediul rural, va fi posibil să procedăm la alegerile primarilor de district. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne limităm la acest lucru”

Președintele Kazahstanului

”Ar trebui să reducem pragul pentru ca partidele politice să intre în Majilis, de la șapte la cinci procente”

Kassym – Jomart Tokayev consideră că ultima campanie electorală – în ciuda restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus – a fost, lucru îmbucurător, dinamică și intensă.

În același timp, șeful statului kazah și-a exprimat și opinia că participarea mai multor partide la activitatea Parlamentului ar putea spori ”eficiența activității legislative”

”Ar trebui să reducem pragul pentru ca partidele politice să intre în Majilis de la șapte la cinci procente. A sosit momentul să luăm o astfel de decizie, întrucât o astfel de regulă va încuraja partidele înregistrate legal să participe la următoarele alegeri. De asemenea, va contribui la dezvoltarea concurenței politice în țară. Această inițiativă va extinde reprezentarea, va permite să ia în considerare opinia celor mai largi segmente posibile ale populației în dezvoltarea politicii de stat”, a declarat Kassym – Jomart Tokayev.

În discursul ținut în fața Parlamentului a fost evidențiată și nevoia creșterii activității reprezentanților societății civile, îmbunătățirea politicii de tineret, dar și sprijinirea activităților caritabile.

”În practica mondială, este consacrat dreptul omului de a-și exprima în mod legitim dezacordul cu alegerile sau de a vota împotriva tuturor candidaților. De fapt, ar trebui să fie normal să avem o opinie alternativă și să votăm împotriva ei. Prin urmare, coloana „împotriva tuturor” ar trebui să fie introdusă în buletinele de vot de la toate nivelurile. Această inițiativă va crea condiții pentru protejarea drepturilor electorale ale cetățenilor. La urma urmei, demonstrația oficială a lipsei de alegere este, de asemenea, o alegere”, a declarat președintele Kazahstanului.

Președintele Kazahstanului: ”Parlamentul este epicentrul activităților care vizează protejarea intereselor țării

Kassym-Jomart Tokayev a subliniat, în finalul discursului său, că inițiativele propuse fac parte doar din reformele socio-economice și politice pe termen lung care sunt în prezent pe ordinea de zi.

În opinia sa, de alfel, deputații trebuie să fie, permanent, parte activă la această activitate și să stabilească ”o interacțiune constructivă cu Guvernul”.

”Parlamentul este epicentrul activităților care vizează protejarea intereselor țării. Poziția mea de principiu este că toate problemele presante din societate ar trebui discutate în primul rând în Parlament. Membrii publicului și experții ar trebui să ia parte activă la pregătirea proiectelor de legi. Una dintre cerințele principale este de a stabili feedback eficient cu privire la problemele controversate care pot provoca nemulțumirea cetățenilor. Parlamentul se confruntă cu două sarcini importante – adoptarea legilor de înaltă calitate și soluționarea problemelor actuale ale societății”, a subliniat președintele Kazahstanului.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”