La cât ajunge costul monitorizării implementării acordului cu Iranul

La cât ajunge costul monitorizării implementării acordului cu Iranul
Publicat: 25/08/2015, 10:00
Actualizat: 25/08/2015, 13:09

În document, întocmit pentru o reuniune specială programată marți a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), se precizează că aceste costuri sunt calculate din momentul începerii apliicării acordului. Adică la ceva timp după ce va fi adoptat, pe 18 octombrie.

AIEA extrapolează în acest document costul monitorizării acordului la 138 de milioane de euro, precizând că estimează costuri anuale în valoare de 9,2 milioane de euro „pentru o perioadă de 15 ani”. Aceasta este durata planificată a acordului semnat de Teheran cu șase mari puteri în vederea limitării activităților prin care Iranul ar putea produce o armă nucleară, în schimbul anulării sancțiunilor economice.

Reuniunea de marți este dedicată aprobării de către cei 35 de membri ai Consiliului de Administrație al AIEA a rolului de monitorizare a Aenției și solicitării fondurilor necesare în vederea desfășurării acestor activități.

Suficient de multe țări urmează să contribuie în a da curs solicitării AIEA.

Un diplomat dintr-o țară membră a Consiliului de Administrație al AIEA a declarat luni că Statele Unite, Franța, Marea Britanie și Germania – cele patru mari puteri occidentale care au negociat acordul cu Iranul – s-au angajat deja să acopere cel puțin o parte din costuri, alături de alte state – între care Japonia, Finlanda, Australia, Canada, Olanda și Noua Zeelandă. El a solicitat protecția anonimatului, deoarece nu avea permisiunea să discute informații confidennțiale.

Rusia și China, celelalte două mari puteri care s-au așezat la masa negocierilor cu Iranul, ar urma să pună și ele umărul, la acoperirea unei părți din cheltuielile suplimentare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase