La un ceai cu asasinii. „Au încercat să mă elimine ca pe Litvinenko”

La un ceai cu asasinii. „Au încercat să mă elimine ca pe Litvinenko
Publicat: 24/01/2016, 16:02

În momentul în care Tim Reilly ieșise pe străzile Londrei, era deja contaminat radioactiv. Acesta a vorbit pentru Daily Mail despre „întâlnirea” sa scurtă cu moartea.

Săptămâna trecută, Sir Robert Owen a publicat un raport despre moartea spionului Litvinenko, dând vina pe Vladimir Putin, care ar fi comandat asasinatul din 2006. Acesta a concluzionat că prima tentativă de asasinare a lui Litvinenko a avut loc în biroul lui Reilly.

Reilly, un specialist în piața de energie rusească, vorbitor de rusă, a povestit prin ce a trecut: „După întâlnire, m-am simțit foarte rău – am avut diaree, stare de vomă și dureri de cap. Am fost atât de bolnav încât mi-am luat o zi liberă. Durerile de cap erau mai mari decât orice migrene pe care le-am avut vreodată”.

În aceeași noapte, Litvinenko s-a plâns de dureri în fața soției sale și s-a retras la culcare. Tentativa de asasinat eșuase. Reilly a realizat că a fost otrăvit cu poloniu de abia după asasinarea lui Litvinenko.

„Experții au venit imediat și au concluzionat faptul că fusesem contaminat”, a spus Reilly. Ulterior, Boris Berzovski, unul dintre cei mai aprigi oponenți ai lui Vladimir Putin, a fost găsit mort în circumstanțe suspecte.

Reilly a aflat că asasinii îl vizau și pe el. La acea vreme, era consultant energetic al companiei Erinys, cu sediul la Londra. L-a întâlnit pe Litvinenko în 2006, când au pus bazele unor contracte de afaceri.

În acel an, Litvinenko i-a făcut cunoștință lui Reilly cu Lugovoi și Kovtun. „În data de 16 octombrie, eram la o întâlnire cu Lugovoi, Kovtun și Litvinenko, pentru posibile afaceri în Rusia. Lugovoi lucra pentru companii rusești precum Gazprom. Erinys ar fi urmat să furnizeze servicii de securitate comercială pentru industria rusă de petrol și gaze”.

La întâlnirea de o oră, Lugovoi a vorbit cel mai mult, iar Kovtun a tăcut. Reilly a declarat că spionii l-au încurajat de mai multe ori să bea ceai.

Întâlnirea a avut loc în sala de ședințe a companiei, situată la etajul 4. Se pare că tentativa de asasinat a eșuat deoarece Litvinenko și Reilly nu au băut ceai sau Lugovoi și Kovtun au folosit un spray pentru a administra otrava, care nu a conținut o doză suficientă.

Când a aflat în luna următoare că Litvinenko a murit după ce a băut o ceașcă de ceai în care asasinii puseseră poloniu, la a doua întâlnire cu aceștia, Reilly a încercat cu disperare să-și amintească dacă a mai consumat băuturi cu Lugovoi și Kovtun.

„Cred că Lugovoi și Kovtun s-au gândit să mă ucidă și pe mine, ca victimă colaterală”, a mai declarat Reilly. Analistul consideră că rezultatele anchetei în cazul morții lui Litvinenko sunt în mare parte corecte. Are însă și unele dubii: „Dacă guvernul rus a trimis – într-adevăr – doi agenți să-l elimine pe Litvinenko, de ce a ales doi asasini incompetenți, ca Kovtun și Lugovoi, care au lăsat urme de otravă în toată Londra?”

Radiațiile pe care le-au lăsat în urmă ar fi fost suficient de puternice cât să-l contamineze pe Reilly, chiar dacă nu a acceptat ceaiul asasinilor.

Acesta a mai spus că rețelele de crimă organizată ruse sunt folosite deseori pentru desfășurarea de operațiuni ale serviciilor secrete de la Kremlin în țările străine.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată