• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Lege controversată în Rusia: violența domestică nu se pedepsește prima oară

Lege controversată în Rusia: violența domestică nu se pedepsește prima oară
O lege privind violența în familie, inițiată de deputații ruși și promulgată de președintele Putin, stârnește controverse aprinse. Conform legii, agresiunea nu se pedepsește dacă e săvârșită prima dată.

Potrivit unui recent sondaj realizat în Rusia, 20% dintre cei intervievați spun că este în regulă să își lovească uneori soția, soțul sau copii. În 75% din cazurile de violență domestică, victime au fost femeile.

Potrivit noii legi, agresorii pot scăpa doar cu amendă sau cu muncă în folosul comunității, notează televiziunea publică. Pot fi trași la răspundere penală doar dacă agresiunea este comisă a doua oară.

Deputații care au inițiat controversata lege susțin că au corectat doar o anomalie în legislația rusă. Nu era echitabil – spun ei – ca autorii de violențe domestice să fie urmăriți penal, în timp ce violențele comise în afara cercului familial să fie sancționate pe baza dreptului civil.

După ce președintele Putin a promulgat legea, a fost organizat un miting autorizat. Cei care au ieșit în stradă spun că legea îi menajează pe agresori. „Înainte, poliția spunea: Intervenim doar dacă vrea să te omoare. Acum, cu noua lege, chiar că vor avea motive să nu vină”, spune o protestatară. De altfel, sursa notează că avocații ruși au început deja să fie inundați cu plângeri de la victime ale violenței domestice.

În Rusia, statistica arată că 40% dintre agresiunile deosebit de grave se petrec în familie.

Inchide