Libanul sesizează Consiliul de Securitate ONU /Hezbollah amenință Israelul, iar grupul Hamas cere oprirea ofensivei din Gaza

Libanul sesizează Consiliul de Securitate ONU /Hezbollah amenință Israelul, iar grupul Hamas cere oprirea ofensivei din Gaza
Publicat: 05/01/2024, 20:47

Guvernul Libanului a depus plângere la Consiliul de Securitate al ONU împotriva Israelului, după atacul din Beirut, iar mișcarea Hezbollah a amenințat că va riposta la atacul israelian, în timp ce liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a cerut Washingtonului să oprească imediat ofensiva israeliană.

În plângerea depusă la Consiliul de Securitate ONU, Guvernul libanez consideră că asasinarea în Beirut a lui Saleh al-Arouri, vicepreședinte al Biroului politic al grupului Hamas, marchează ”cea mai periculoasă fază” a atacurilor israeliene asupra Libanului.

Oficialii de la Beirut au declarat, potrivit agenției Reuters și cotidianului L’Orient Le Jour, că armata israeliană a utilizat șase rachete asupra blocului în care locuia liderul Hamas. De asemenea, Israelul este acuzat că utilizează constant spațiul aerian libanez pentru a comite atacuri în Siria.

Plângerea probabil nu va atrage consecințe juridice pentru Israel, în contextul în care principalul aliat al țării, Statele Unite, dețin drept de veto în Consiliul de Securitate ONU.

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, amenință Israelul

”Riposta față de moartea lui Saleh al-Arouri va veni în mod sigur. Noi nu vom păstra tăcerea privind o încălcare de acest fel, pentru că, în caz contrar, Libanul va fi expus în întregime”, a afirmat Hassan Nasrallah vineri, conform agenției Mena.

De altfel, Hassan Nasrallah a avertizat, potrivit agenției Reuters, că, în cazul în care Israelul va reuși să obțină controlul asupra Fâșiei Gaza, va urma o operațiune în Liban.

Grupul fundamentalist șiit Hezbollah a intensificat atacurile asupra Israelului după 7 octombrie, iar armata israeliană ripostează constant asupra infrastructurii islamiste din sudul Libanului.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a afirmat vineri că ar prefera ”o soluție politică” pentru îndepărtarea forțelor Hezbollah de frontiera nordică a Israelului, avertizând însă că armata israeliană va ataca masiv în cazul în care va fi necesar.

Liderul Hamas cere Statelor Unite să oprească ofensiva israeliană în Fâșia Gaza

Ismail Haniyeh, președintele Biroului politic al grupului islamist Hamas, i-a cerut vineri secretarului de Stat american, Antony Blinken, aflat în turneu în Orientul Mijlociu, să oprească invazia militară israeliană.

”Ar trebui să se concentreze pe oprirea masacrelor împotriva poporului palestinian și asupra eforturilor de oprire a ocupației. Violențele și distrugerile, fără progrese, nu vor aduce securitate și stabilitate atât timp cât poporul palestinian nu va obține libertate și crearea unui stat”, a declarat Ismail Haniyeh, citat de cotidianul Haaretz.

Antony Blinken a ajuns vineri după-amiază în Turcia, în cadrul unui turneu care va mai include Grecia, Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Israel, Cisiordania și Egipt.

Armata israeliană continuă intens ofensiva în centrul și în sudul Fâșiei Gaza, cu obiectivul înlăturării de la putere a grupului islamist Hamas. Ofensiva a fost lansată după ce militanți ai organizațiilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic au atacat pe 7 octombrie 2023 comunități din sudul Israelului. Atacurile s-au soldat cu aproximativ 1.200 de morți, iar 130 de persoane răpite din Israel sunt ostatice în Fâșia Gaza.

Bilanțul bombardamentelor israeliene este de cel puțin 22.600 de morți și 57.910 răniți în Fâșia Gaza, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

Israelul semnalează, pe fondul presiunilor SUA, intenția de a le ceda palestinienilor controlul asupra Fâșiei Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Actrița care i-a ÎNNEBUNIT pe bărbați! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Fiica lui Costel Corduneanu, pe urmele tatălui. Ce performanță a reușit
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului