Liderii europeni au felicitat-o pe Maia Sandu, președintele ales al Republicii Moldova, pentru „victoria răsunătoare”. „Singurul candidat la președinție care a făcut această campanie electorală despre oameni”

Liderii europeni au felicitat-o pe Maia Sandu, președintele ales al Republicii Moldova, pentru „victoria răsunătoare”. „Singurul candidat la președinție care a făcut această campanie electorală despre oameni”
Foto: YouTube
Publicat: 16/11/2020, 18:30
Actualizat: 16/11/2020, 18:41

Candidata opoziției pro-UE, Maia Sandu, l-a destituit pe Igor Dodon pentru a deveni noul președinte al Republicii Moldova. Presedintele Uniunii Europene, David McALLISTER, a felicitat-o pe Sandu pentru „victoria răsunătoare”. 

Sandu a câștigat 57,75% din voturi față de 42,25% al ​​lui Dodon, potrivit Comisiei Electorale a Republicii Moldova .

După victoria lui Maia Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, David McAllister (PPE, DE) și președintele delegației pentru Comisia de Asociere parlamentară UE-Moldova , Siegfried Mureșan (PPE, DE), au scris, într-o declarație comună:

Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, David McAllister: „Un nou început în relațiile UE-Moldova”

„Am dori să îi adresăm cele mai calde felicitări Maiei Sandu, președintele ales al Republicii Moldova, cu o victorie răsunătoare la alegerile prezidențiale din duminica trecută. Aceasta este o victorie pentru democrația moldovenească. Acesta este un nou început în relațiile UE-Moldova. Maia Sandu a fost singurul candidat la președinție care a făcut această campanie electorală despre oameni din Moldova. Ea a pus în centrul intereselor și nevoilor fiecărui cetățean moldovean în campania ei. Angajamentul față de statul de drept și lupta împotriva corupției le-a dat oamenilor speranța unui viitor mai bun și rezultatul electoral a fost clar.

De asemenea, dorim să îi felicităm pe toți moldovenii care au ieșit la vot, în special pe cei din diaspora. A fost impresionant să văd că orele lungi de călătorie, cozi lungi sau condiții meteorologice nu au descurajat diaspora să-și aleagă noul președinte. Acesta este un mare exemplu de responsabilitate și datorie civică. În timp ce victoria Maiei Sandu aduce un suflu proaspăt pe calea democratică a țării, multe rămân de făcut”.

„UE gata să sprijine Moldova”

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a felicitat-o pe Sandu pentru câștigarea președinției.

„Victoria dvs. este o chemare clară pentru a combate corupția și a restabili respectul pentru statul de drept – calea către un viitor prosper”, a scris  pe Twitter.

Ea a adăugat:  „Sunt gata să sprijin Republica Moldova”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a felicitat-o pe Maia Sandu, scriind pe Twitter că „oamenii din Moldova au ales în mod clar un curs care prioritizează justiția, lupta cu adevărat împotriva corupției și a unei societăți mai drepte”.

Sandu, în vârstă de 48 de ani, este fost prim-ministru al Moldovei și lider al partidului Acțiune și Solidaritate și este cunoscută pentru poziția și sprijinul ei pro-european în Bruxelles și în capitalele europene. În schimb, Dodon a fost susținut de Vladimir Putin și a mutat țara mai aproape de Rusia din 2016.

În perioada premergătoare scrutinului, au existat îngrijorări cu privire la frauda electorală, nu în ultimul rând în regiunea separatistă a Transnistriei, unde la alegerile anterioare mii de rezidenți au fost transportați peste granița cu Moldova pentru a vota candidații pro-ruși.

Duminică, veteranii de  război dintre Moldova și Transnistria patrulau pe drumurile care separă cele două teritorii pentru a se asigura că autobuzele nu aduceau alegătorii peste graniță. În ziua alegerilor, autoritățile au interzis interdicția vehiculelor care transportau mai mult de opt persoan

Președintele rus Vladimir Putin a felicitat-o, luni, pe Maia Sandu după câștigarea turului doi, semn că Moscova recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.