Liderul socialiștilor din PE: Voi transmite Franței că Europa trebuie să sprijine aderarea României la Schengen

Liderul socialiștilor din PE: Voi transmite Franței că Europa trebuie să sprijine aderarea României la Schengen
Publicat: 07/10/2013, 12:37
Actualizat: 06/06/2014, 17:50

Liderul socialiștilor din PE, Hannes Swoboda, a respins legătura dintre problema romilor și aderarea României la Schengen și a declarat că va merge în curând în Franța pentru a transmite Parisului că Europa trebuie să sprijine Bucureștiul în încercarea de a deveni membru al acestui spațiu.

Swoboda a precizat, la RFI, că Executivul de la Bruxelles consideră că România este pregătită pentru aderarea la spațiul Schengen, iar statele membre nu au de ce să pună la îndoială acest fapt.

„Nu ține de state individuale să pună asta (aderarea României la Schengen – n.r.) la îndoială. E foarte nefericit să faci legătura între problemele romilor și problemele României în general”, a spus Hannes Swoboda.

Totodată, el a criticat declarațiile critice din Franța la adresa României.

„Ar fi bine pentru un ministru francez să apară mai puțin în public și să țină mai puține discursuri și să ajute România să obțină mai mulți bani și mai multe soluții practice pentru integrare. Problema romilor nu trebuie folosită pentru a bloca intrarea României în Spațiul Schengen”, a punctat liderul socialiștilor din Parlamentul European.

Europarlamentarul austriac a precizat că va merge în săptămânile ce urmează în Franța pentru a pleda pentru sprijinirea României în procesul de aderare la Schengen.

„Noi suntem pentru aderarea României la Spațiul Schengen (…). Eu voi merge în Franța în săptămânile următoare și vom spune foarte clar că Europa trebuie să sprijine aderarea României la Schengen și că trebuie găsită o soluție europeană, în cooperare cu autoritățile franceze și române, cu ajutorul fondurilor europene, să se facă mai mult” pentru integrarea romilor, a subliniat Swoboda.

Politicienii francezi au avut în ultimul timp o serie de declarații privind problema romilor și aderarea României la Schengen.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat recent în Adunarea Națională, răspunzând unei întrebări adresate de Gilbert Collard, că Guvernul consideră că „nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca România să se integreze în spațiul Schengen la 1 ianuarie 2014”, relatează postul Europe1.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat, la 26 septembrie, pentru postul de radio RMC că „nu sunt întrunite condițiile” pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen.

„Credem că nu sunt întrunite condițiile (pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen) și nu suntem singurii (care cred acest lucru)”, a declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Potrivit site-ului publicației Journal du Dimanche, Olanda, Italia și Spania refuză, de asemenea, intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a reamintit că România a îndeplinit condițiile de aderare, „fapt confirmat de toate statele membre ale UE în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Interne și Justiție din iunie 2011, care a concluzionat asupra finalizării procesului de evaluare Schengen a gradului de pregătire a României (și a Bulgariei) în vederea punerii în aplicare a tuturor dispozițiilor acquis-ului Schengen”.

Autoritățile de la București se așteaptă ca Franța, partener tradițional și strategic al României, „să acționeze atât în spiritul relației bilaterale substanțiale, cât și în contextul recunoașterii finalizării procesului de evaluare și a îndeplinirii criteriilor privind aderarea” la Schengen.

România și Bulgaria urmează ca, după o perioadă de tranziție de șapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană (UE), să adere la spațiul Schengen, înăuntrul căruia sunt eliminate controalele la frontieră între state membre.

Însă problema migrării, în special a membrilor etniei rome, se află în centrul unei polemici dure în Franța, înaintea alegerilor municipale și europene.

Aderarea celor două state membre UE la spațiul Schengen a fost respinsă de Consiliul miniștrilor europeni în septembrie 2011, la solicitarea Finlandei și Olandei, care denunțau corupția și lipsa unor acțiuni concrete împotriva crimei organizate la București și, respectiv, Sofia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
"Uşa a zburat către mine!" Țipete de groază și oameni sub dărâmături care imploră să...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Un inginer Boeing spune că producătorul american de avioane a ignorat îngrijorările legate de siguranţă:...
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Șeful Casei de Pensii a spus ADEVĂRUL. Cel mai important detaliu despre RECALCULAREA PENSIILOR
Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia
Chefi la cuțite, sezonul 13. Cine sunt concurenții din echipa lui chef Richard Abou Zaki....
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
O femeie a murit otrăvită cu plumb după ce a folosit un unguent pentru hemoroizi