LIVE TEXT | Războiul din Ucraina, ziua 366. Adunarea Generală a ONU cere retragerea „imediată” a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean

LIVE TEXT | Războiul din Ucraina, ziua 366. Adunarea Generală a ONU cere retragerea „imediată” a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean
Adunarae Generala ONU/ Sursa FOTO: Profimedis
Publicat: 24/02/2023, 10:12
Actualizat: 24/02/2023, 10:28

Adunarea Generală a ONU, a cerut joi seara, în cadrul unei sesiuni speciale privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a cerut Moscovei retragerea „imediată” a trupelor de pe teritoriul ucrainean.

Rezoluția Organizației Națiunilor Unite prevede următoarele:

  • Solicită aderarea la principiile Cartei ONU, care stau la baza realizării unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina.
  • Își reafirmă angajamentul față de suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional, inclusiv apele sale teritoriale.
  • Reiterează cererea adresată Federației Ruse de a-și retrage imediat, complet și necondiționat toate forțele armate de pe teritoriul Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional.
  • Solicită tuturor părților să respecte dreptul internațional, inclusiv în ceea ce privește tratamentul prizonierilor de război și protecția civililor.
  • Subliniază necesitatea de a se abține de la atacarea, distrugerea, relocarea sau scoaterea din uz a obiectelor care sunt indispensabile pentru supraviețuirea populației civile.
  • Solicită, de asemenea, încetarea imediată a atacurilor asupra infrastructurii critice a Ucrainei și a oricăror atacuri deliberate asupra țintelor civile, inclusiv asupra locuințelor, școlilor și spitalelor.

ONU afirmă, de asemenea, necesitatea de a aduce în fața justiției autorii crimelor comise pe teritoriul Ucrainei prin intermediul unor investigații și urmăriri penale adecvate, corecte și independente la nivel național sau internațional.

UPDATE ora 10:14 – VIDEO Mesajul lui Zelenski la un an de război: „A fost un an de durere, tristețe, credință și unitate dar am rămas invincibili. Știm că 2023 va fi anul victoriei noastre”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat vineri că, în ciuda tuturor greutăților suferite de ucraineni în ultimele 12 luni de război, 2023 va fi anul victoriei țării asupra Rusiei. Mai mult el a adus o actualizare a situației de pe fornt.

„Pe 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci cel albastru și galben. Nu fuga, ci înfruntarea. Rezistând și luptând”, a declarat Zelenski într-un tweet care marchează prima aniversare a invaziei Rusiei.

„A fost un an de durere, tristețe, credință și unitate. Și în acest an, am rămas invincibili. Știm că 2023 va fi anul victoriei noastre”, a transmis președintele Ucrainei pe pagina sa de Twitter.

Citește continuarea AICI

UPDATE ora 08:44 – La un an de război, Europa nu reușește să finalizeze acordul privind al zecelea pachet de sancțiuni impuse Rusiei. Ce țară importantă s-a opus?

La împlinirea unui an de război în Ucraina, diplomații afirmă că s-a ajuns la un acord cu privire la aproape tot pachetul de sancțiuni pentru al zecelea an, dar Polonia s-a opus restricțiilor privind importurile de cauciuc sintetic, pe care le consideră slabe.

Uniunea Europeană nu a reușit să semneze o nouă rundă mult așteptată de sancțiuni împotriva Rusiei, lăsând blocul comunitar să se străduiască să finalizeze un acord la timp pentru a marca vineri prima aniversare a invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.

Discuțiile coincid cu comemorarea oficială a primului an de război al Ucrainei, punând sub semnul întrebării promisiunea recentă a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, făcută președintelui Volodimir Zelenski la Kiev, de a prezenta o a zecea rundă de sancțiuni până atunci.

Citește continuarea AICI
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Simona Halep a primit un nou verdict. Diferența e enormă față de ce se știa:...
Ce e de așteptat de la noua întâlnire între Regele Charles și Prințul Harry
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii