LIVE TEXT. Ziua 302 de război: Zelenski, în Congresul SUA: ”Ucraina este în viaţă. Banii voştri nu sunt caritate”

LIVE TEXT. Ziua 302 de război: Zelenski, în Congresul SUA: ”Ucraina este în viaţă. Banii voştri nu sunt caritate”
Volodimir Zelenski, discurs în Congresul SUA din 2022/Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 22/12/2022, 11:24

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins din nou, în timpul vizitei sale la Washington, orice compromis teritorial în vederea unor eventuale negocieri de pace cu Rusia. La rîndul său, președintele Joe Biden a susținut că Statele Unite ale Americii vor susține în continuare Ucraina în războiul cu Rusia. Printr-o nouă lege Ucraina va primi încă 45 de miliarde de dolari fonduri suplimentare din partea SUA.

UPDATE ora 10:30 – Dmitri Rogozin, fost vicepremier rus, a fost rănit în Doneţk: ”A fost o lovitură ţintită”

Dmitri Rogozin, fost vicepremier rus şi fostul şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, precum şi un oficial pro-rus din regiunea ocupată de Moscova au fost răniţi în urma bombardamentelor ucrainene asupra oraşului Doneţk din estul ţării.

Un consilier al lui Rogozin a declarat pentru agenţia de presă TASS că viaţa acestuia nu este în pericol, dar se află în spital.

„Un hotel dintr-o suburbie a Doneţkului, care găzduia o echipă de consilieri militari condusă de Dmitri Rogozin, a fost bombardat. Dmitri are o rană la spate. A fost dus la spital. Viaţa sa nu este în pericol”, a declarat consilierul său pentru TASS.

„Evident, a fost o lovitură ţintită. (Citeste continuarea aici)

UPDATE ora 09:00 – Zelenski respinge din nou orice compromis teritorial care ar putea pune capăt conflictului cu Rusia

O „pace justă” înseamnă „fără compromis în ceea ce priveşte suveranitatea, libertatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Zelenski în cadrul conferinţei de presă comune cu preşedintele american Joe Biden, atunci când a fost întrebat cum ar putea arăta sfârşitul conflictului în viziunea sa, potrivit dpa.

Potrivit lui Zelenski, sfârşitul conflictului ar trebui să includă, de asemenea, „plata pentru toate pagubele provocate de agresiunea rusă”.

Volodimir Zelenski a subliniat că este greu de imaginat o „pace justă” pentru părinţii care şi-au pierdut fiii şi fiicele. „Banii nu înseamnă nimic, nicio compensaţie sau reparaţie nu ar fi suficientă”, a subliniat Zelenski.

„Nu ştiu ce înseamnă o ‘pace justă’. Aceasta este o descriere foarte filosofică. Nu ştiu dacă există un ”război just”, a mai spus liderul ucrainean.

„Nu poate exista nicio pace justă în războiul care ne-a fost impus de aceşti…. aceşti indivizi inumani”, a declarat Zelenski cu referire la liderii ruşi.

După întâlnirea de miercuri seară de la Casa Albă, între președintele SUA, Joe Biden și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Joe Biden a declarat că va sprijini în continuare Ucraina.

De altfel, SUA va aloca printr-o nouă lege încă 45 de miliarde de dolari, ajutor suplimentar pentru Ucraina. Mai mult de atât, Joe Biden susține că Ucraina va primi din partea SUA o autorizație de securitate națională astfel încât departamentul Apărării să poată oferi manevrele de apărare și muniție esențiale pentru aceasta.

UPDATE ora 08:00 – Joe Biden: „Nu veţi fi niciodată singuri” 

Președintele american Joe Biden i-a promis miercuri omologului ucrainean Volodimir Zelenski că ucrainenii „nu vor fi niciodată singuri” în faţa Rusiei şi că Statele Unite vor ajuta Kievul cât timp va fi necesar.

 „Nu veţi fi niciodată singuri”, a declarat preşedintele SUA în timpul unei conferinţe de presă comune la Casa Albă cu liderul ucrainean, conform AFP, preluat de Agerpres.

„Când libertatea Ucrainei a fost ameninţată, poporul american, la fel ca generaţii de americani înaintea lor, nu a ezitat. Suntem conştienţi că lupta Ucrainei face parte din ceva mult mai mare”, a adăugat Joe Biden.

„Poporul american ştie că, dacă nu rezistăm unor astfel de atacuri flagrante la adresa libertăţii, a democraţiei şi a principiilor fundamentale precum suveranitatea şi integritatea teritorială, lumea se va confrunta cu consecinţe mult mai grave. Vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie”, a continuat el, spunând că „nu este deloc îngrijorat” de soliditatea alianţei occidentale.

„Nu am văzut niciodată NATO sau UE atât de unite” pe un subiect, a spus preşedintele Biden.

„Putin a crezut că va slăbi NATO, în schimb a întărit NATO”, a subliniat preşedintele SUA.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a salutat anunţul făcut miercuri de Washington referitor la trimiterea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot, cel mai sofisticat deţinut de armata americană.

Acesta va întări „în mod semnificativ” apărarea Ucrainei împotriva atacurilor ruse.”Este un pas foarte important în crearea unui spaţiu aerian sigur pentru Ucraina”, le-a spus reporterilor Volodimir Zelenski.

„Lucrăm la asta”, a răspuns preşedintele Biden.

„Suntem în război, îmi pare rău, îmi pare foarte rău”, a adăugat Volodimir Zelenski ridicând braţele. Dar „pacea justă” evocată puţin mai devreme de domnul Biden pentru a pune capăt acestui conflict „nu implică niciun compromis în ceea ce priveşte suveranitatea, libertatea şi integritatea teritorială a ţării mele”, a ţinut să precizeze preşedintele ucrainean, scrie Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete