LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 339: Zelenski spune că are nevoie de peste 300-500 de tancuri/ Oficial UE: Rusia a trecut la alt nivel al atacurilor şi începe să evoce ideea unui „război cu NATO”

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 339: Zelenski spune că are nevoie de peste 300-500 de tancuri/ Oficial UE: Rusia a trecut la alt nivel al atacurilor şi începe să evoce ideea unui război cu NATO
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28/01/2023, 08:52

Război în Ucraina, ziua 339: Președintele Zelenski afirmă că Ucraina are nevoie de peste 300-500 de tancuri însă e necesar ca partenerii externi să le trimită cât mai repede. Un oficial de rang înalt al UE avertizează că Rusia a trecut la alt nivel al invaziei militare în Ucraina, lansând o serie de atacuri asupra obiectivelor civile, iar preşedintele Vladimir Putin a început să evoce conceptul unui „război cu NATO”.

UPDATE ora 08:30 – Ucraina are nevoie de 300-500 de tancuri, afirmă Zelenski

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de peste 300-500 de tancuri. El a comentat după ce mai multe țări din Occident au anunțat că vor trimite în Ucraina tancuri..

„Am aprobat cazuri de arme care să ne fie trimise, dar încă nu le-am primit”, a spus Zelenski. El le-a mulțumit partenerilor însă le transmite că nu ar trebui să piardă timpul deoarece forțele ucrainene au nevoie urgent de tancuri și muniție.

Ambasadorul Ucrainei în Franța, Vadim Omelcenko, a declarat că mai multe țări și-au dat deja acordul oficial de a livra în total 321 de tancuri în Ucraina.

„Încă de astăzi, numeroase ţări şi-au confirmat oficial acordul de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat vineri Vadim Omelcenko, într-un interviu acordat postului de televiziune francez BFM, relatează news.ro.

Printre cele 321 de tancuri pe care ucrainenii ar urma să le primească sunt și cele 31 de tancuri M1 Abrams promise de SUA zilele trecute. Germania a fost de acord să trimită 14 tancuri Leopard, în timp ce Marea Britanie a spus că va trimite 14 tancuri Challenger 2.

UPDATE 08:00 – Nikopol, oraşul în care nimeni nu intră. Zi şi noapte, localitatea este atacată de artileria rusă

Oraşul Nikopol, amplasat pe malul râului Nipru, a fost închis oricărei persoane „străine”, pe fondul atacurilor permanente pe care armata rusă le lansează din Energodar, oraş aflat pe malul stâng al celui mai mare râu ucrainean, relatează trimisul special al Agerpres în Ucraina, Cristian Lupașcu.

Pentru că pericolul unui nou atac este iminent, accesul în Nikopol este permis de poliţie şi armată doar celor care îşi au domiciluil aici. La intrările în oraş, sunt amplasate numeroase posturi de control, iar poliţiştii şi militarii interzic intrarea oricărei persoane care nu este locuitor al Nikopolului.

Pentru jurnalişti, accesul este permis doar însoţiţi de reprezentanţii administraţiei locale, în urma unor verificări amănunţite.

UPDATE 07:30 – Ucraina îl va convoca pe ambasadorul ungar după ce Orban a comparat ţara cu Afganistanul

Ministerul de Externe ucrainean îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a se plânge de remarcile „complet inacceptabile” ale premierului ungar Viktor Orban despre Ucraina, a anunţat Kievul vineri, relatează Reuters.

Anunţul marchează un nou punct de minim în relaţiile dintre cei doi vecini. Ungaria a criticat în mod repetat sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, afirmând că au eşuat în a slăbi Moscova în mod semnificativ, riscând să distrugă în acelaşi timp economia europeană.

Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, a scris pe Facebook că Orban le-a spus jurnaliştilor că Ucraina este „ţara nimănui” şi a comparat-o cu Afganistanul.

„Astfel de declaraţii sunt complet inacceptabile. Budapesta continuă un curs deliberat îndreptat către distrugerea relaţiilor ungaro-ucrainene”, a spus el.

UPDATE ora 07.00 – Oficial UE: Rusia a trecut la alt nivel al atacurilor şi începe să evoce ideea unui „război cu NATO”

Rusia a trecut la alt nivel al invaziei militare în Ucraina, lansând o serie de atacuri asupra obiectivelor civile, iar preşedintele Vladimir Putin a început să evoce conceptul unui „război cu NATO”, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Uniunii Europene.

Stefano Sannino, secretar general al Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS), a jusificat deciziile Statelor Unite şi Germaniei de a furniza Ucrainei tancuri occidentale avansate şi a criticat atitudinea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care pare să schimbe linia politică privind conflictul împotriva Ucrainei.

Vladimir Putin „a trecut de la conceptul operaţiunii speciale la un concept al unui război cu NATO şi Occidentul”, a declarat Stefano Sannino, într-o conferinţă de presă organizată în Japonia, în cadrul unui turneu în zona Asia-Pacific, informează agenţia The Associated Press.

Stefano Sannino susţine că furnizarea de tancuri ultramoderne de către Statele Unite şi Germania are rolul de a-i ajuta pe ucraineni să se apere mai eficient, nu de a-i transforma în agresori. „Cred că cele mai recente acţiuni în privinţa livrărilor de armament sunt o evoluţie a situaţiei şi a faptului că Rusia a început să mute războiul într-o etapă diferită”, a afirmat Stefano Sannino, notând că armata rusă comite „atacuri generalizate” asupra civililor şi oraşelor, nu asupra obiectivelor militare.

Uniunea Europeană nu aduce războiul într-o nouă etapă, ci „doar oferă posibilitatea salvării de vieţi”, „permiţându-le ucrainenilor să se apere de aceste atacuri barbare”, a insistat Sannino.

Rusia a acuzat, joi, naţiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate. „Există constant declaraţii din capitalele europene şi de la Washington că trimiterea diverselor sisteme de armament în Ucraina, inclusiv tancuri, nu înseamnă în niciun fel implicarea acestor ţări sau a Alianţei în ostilităţile din Ucraina. Noi, în mod categoric, nu suntem de acord cu această poziţie şi, la Moscova, orice face Alianţa şi capitalele menţionate este considerată o implicare directă în conflict. Vedem că acest lucru se intensifică”, a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, potrivit Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...