LIVE | Ziua 436 de război: Rusia avertizează asupra unui „conflict armat” cu SUA; Casa Albă respinge afirmațiile „ridicole” privind atacurile cu drone

LIVE | Ziua 436 de război: Rusia avertizează asupra unui „conflict armat” cu SUA; Casa Albă respinge afirmațiile „ridicole” privind atacurile cu drone
Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 05/05/2023, 10:21
Actualizat: 05/05/2023, 17:17

Ziua 436 de război de război în Ucraina! SUA au respins acuzațiile „ridicole” din partea Rusiei că s-ar afla în spatele unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului, după ce ministrul adjunct de externe al Moscovei a avertizat că cele două puteri sunt „în pragul unui conflict armat deschis”.

„Lucrăm pentru a preveni ca relațiile cu SUA să se cufunde în abisul unui conflict armat deschis. Ne aflăm deja pe margine, pe marginea acestei prăpăstii”, a declarat adjunctul ministrului de externe Serghei Ryabkov, joi, pentru postul rusesc Channel One, potrivit agenției de stat TASS.

Remarcile sale au loc după ce Moscova a făcut afirmații nefondate conform cărora Statele Unite s-au aflat în spatele unui presupus atac cu drone asupra Kremlinului și a unei tentative de asasinat împotriva președintelui Vladimir Putin la începutul acestei săptămâni. Kievul și Washingtonul au negat acuzațiile.

Creșterea retoricii vine și după cel mai mare atac aerian al Rusiei asupra capitalei ucrainene Kiev într-un an, a anunțat joi administrația militară a orașului.

UPDATE 3: Ministrul de externe de la Beijing: ”China va menține comunicarea și coordonarea cu Rusia”

Ministrul de externe al Chinei i-a spus joi omologului său rus că Beijingul va „menține comunicarea și coordonarea” cu Moscova în timpul eforturilor de a ajunge la o „rezolvare politică” a conflictului din Ucraina.

„China este dispusă să mențină comunicarea și coordonarea cu Rusia pentru a aduce contribuții politice tangibile la soluționarea politică a crizei”, i-a spus Qin Gang lui Sergei Lavrov la reuniunea miniștrilor de externe ai SCO din Goa, India, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul chinez al Afacerilor Externe, citat de CNN.

Beijingul a refuzat până acum să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia sau să ceară retragerea trupelor sale, îndemnând în schimb reținerea „tuturor părților” și acuzând NATO că alimentează conflictul. De asemenea, a continuat să aprofundeze legăturile diplomatice și economice cu Moscova.

O „rezolvare politică” a conflictului vag formulată, lansată de China, la prima aniversare a invaziei Rusiei a fost văzută pe scară largă în Occident și Kiev ca fiind mult mai favorabilă Rusiei decât Ucrainei. Ea cere o încetare a focului, dar nu include nicio prevedere ca Moscova să-și retragă mai întâi trupele de pe teritoriul ucrainean, ceea ce oficialii de la Kiev au sugerat că este necesar pentru ca ei să se angajeze în negocieri de pace cu Rusia.

În timpul întâlnirii anterioare dintre cei doi miniștri de Externe din 13 aprilie, Qin i-a spus lui Lavrov că toate părțile trebuie să ia măsuri pentru a construi încrederea reciprocă și pentru a crea condiții pentru negocierile de pace.

UPDATE 2: Șeful Wagner: „Sângele este încă proaspăt. Filmați-i pe toți!”

Șeful companiei militare private ruse Wagner a lansat un atac verbal plin de insulte împotriva oficialilor de la Kremlin într-un nou videoclip grafic, în care apare lângă ceea ce spune că sunt cadavrele mercenarilor săi uciși în luptă în Ucraina.

„Acești băieți de aici sunt Wagner PMC [bărbați] care au murit astăzi. Sângele este încă proaspăt. Filmați-i pe toți!” spune șeful Wagner, Evgheni Prigojin, în videoclipul postat pe rețelele de socializare.

Prigojin a amenințat luna trecută că își va retrage mercenarii din orașul Bahmut, dacă nu primesc mai multe muniții pentru a continua lupta.

În noul videoclip, el și-a reiterat apelul pentru muniție, îndemnându-i pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General al Forțelor Armate Ruse Valeri Gherasimov să se uite la cadavre.

„Aceștia sunt tații nenorociți ai cuiva și fiii cuiva. Și voi, nenorociții care nu ne dați muniție, nenorociți, vă veți mânca măruntaiele în iad!”, spune Prigojin în videoclip. „Stați acolo în cluburile voastre de lux, copiii voștri sunt dependenți de filmări de clipuri pentru YouTube. Credeți că sunteți stăpânii acestei vieți? Credeți că puteți să dispuneți de viețile lor? Dacă ai depozite pline cu muniție, atunci ai”, adaugă el.

Prigojin, ale cărui forțe au jucat un rol cheie în atacurile rusești asupra teritoriului ucrainean, a avut mai multe clinciuri cu generalii lui Putin și cu alți oficiali ai apărării de la Moscova.

El s-a plâns de mai bine de o lună că a primit sprijin insuficient din partea Kremlinului în lupta istovitoare pentru Bahmut.

„Aceasta este o matematică simplă”, spune el în videoclip. „Dacă ați oferi cantitatea normală de muniție, ar fi de cinci ori mai puțini [morți]. Au venit aici ca voluntari și mor, astfel încât să puteți sta ca pisicile grase în birourile voastre de lux”, mai spune el.

UPDATE 1: Rusia și SUA „sunt în pragul unui conflict armat deschis”, susține oficialul rus

Rusia și Statele Unite se află în ceea ce adjunctul ministrului rus de externe Serghei Ryabkov a numit „pragul unui conflict armat deschis”. Dar Ryabkov a declarat pentru First Channel, deținut de Rusia, că „Moscova lucrează pentru a se asigura că nu se va întâmpla”, potrivit agenției de știri de stat TASS.

Ryabkov a spus că Moscova și Washingtonul sunt în contact după cum este necesar, inclusiv la nivel înalt, dar a mai adăugat că „Washingtonul este de multă vreme o parte directă a conflictului ucrainean și își propune să distrugă Rusia suverană”, a raportat TASS.

Reacția vine în urma afirmației nefondate a Rusiei conform căreia SUA ar fi fost implicate într-un presupus  atac cu dronă  asupra Kremlinului și într-o tentativă de asasinat împotriva președintelui Vladimir Putin. Ambele acuzaţii au atras dezminţiri puternice de la  Kiev şi Washington. 

John Kirby, coordonatorul pentru comunicații strategice al Consiliului de Securitate Națională, a calificat drept „ridicolă” afirmația Rusiei conform căreia SUA au îndemnat Ucraina să efectueze un astfel de atac.

Secretarul de stat Anthony Blinken a spus că SUA nu știe cine este responsabil.

„Aș lua orice iese din Kremlin ca pe un agitator foarte mare de sare”, a spus el la un eveniment organizat de Washington Post miercuri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Rețeta perfectă de drob de miel. Puține gospodine știu toate secretele
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului