Londra, acuzată că amenință libertatea presei după presiunile asupra The Guardian. „Nu putem doar să criticăm problemele libertății de exprimare în Ucraina, Rusia sau Ungaria”

Londra, acuzată că amenință libertatea presei după presiunile asupra The Guardian. Nu putem doar să criticăm problemele libertății de exprimare în Ucraina, Rusia sau Ungaria
Publicat: 22/08/2013, 09:53
Actualizat: 22/08/2013, 09:53

Mai multe țări au criticat deschis, miercuri, Guvernul britanic, exprimându-și îngrijorarea față de amenințarea libertății presei după reținerea colaboratorului cotidianului The Guardian și distrugerea unor documente secrete încredințate cotidianului de americanul Edward Snowden, relatează AFP.

Presiunea s-a accentuat miercuri asupra Londrei, presa afirmând că premierul David Cameron în persoană a trimis unul dintre locotenenții săi pentru ca ziarul The Guardian să distrugă elementele incriminatei

Autoritățile britanice erau deja în vizorul criticilor – în principal din partea organizațiilor pentru apărarea libertăților – după reținerea, duminică, pe aeroportul Heathrow a lui David Miranda, partenerul și asistentul jurnalistului Guardian Glenn Greenwald.

Greenwald a publicat în ultimele luni articole privind amploarea sistemului de supraveghere al Statelor Unite și Marii Britanii, pronind de la documente care i-au fost încredințate de Edward Snowden, fost consultant al agenției americane de securitate NSA, căutat pentru spionaj de către Washington.

Miercuri, Consiliul Europei s-a declarat îngrijorat cu privire la atitudinea Londrei. Într-o scrisoare adresată ministrului britanic de Interne, Theresa May, secretarul general al organizației paneuropene, Thorbjorn Jagland, a cerut „informații” cu privire la acest caz, care ar putea avea „un efect nefast asupra libertății de exprimare garantate prin articolul 10 al Convenției europene pentru drepturile omului”.

„Nu putem doar să criticăm problemele libertății de exprimare în Ucraina, Rusia sau Ungaria. Trebuie să aplicăm aceleași norme peste tot, inclusiv în țări precum Marea Britanie”, a adăugat purtătorul său de cuvânt, Daniel Holtgen.

Guvernul german s-a alăturat vocilor critice, apreciind că „a fost depășită linia roșie” și că reținerea lui David Miranda este „inacceptabilă”. „Există motive de îngrijorare”, a reacționat delegatul ministerial pentru drepturile omului, Markus Löning.

Autoritățile britanice au justificat reținerea tânărului brazilian ascunzându-se în spatele luptei antiteroriste, dar Löning a declarat că nu a identificat „nicio legătură cu terorismul”, în acest caz.

Moscova, care i-a acordat azil lui Edward Snowden, a acuzat la rândul său Londra de standarde duble. „Constatăm că inițiativele luate de autoritățile britanice în privința cotidianului The Guardian contrastează cu declarațiile părții britanice privind atașamentul său față de drepturile universale ale omului”, a reacționat Ministerul rus de Externe.

Mai multe mass-media – The Independent, The Daily Mail și BBC – l-au identificat miercuri pe autorul presiunilor exercitate asupra cotidianul The Guardian ca fiind Jeremy Heywood, șeful funcționarilor britanici și unul dintre principalii locotenenți ai lui David Cameron.

BBC a citat mai multe surse guvernamentale care confirmă această implicare la cel mai înalt nivel al statului.

Ministrul de Interne a confirmat implicit, miercuri, aceste informații, apreciind că „nu consideră suprinzător faptul că cineva de la un nivel așa de înalt din Guvern să fie implicat în astfel de cazuri”.

„Este normal ca Guvernul să aibă astfel de discuții cu Guardian și ca acțiunea luată să fie aceasta. Dacă Guvernul crede că informații care ar putea ajuta teroriștii nu sunt păstrate într-un loc sigur, cred că este normal să acționeze”, a adăugat el.

The Guardian, cotidian apropiat opoziției laburiste, a revenit miercuri în detaliu asupra presiunilor la care a fost supus de funcționari de rang înalt. „Au spus că le este teamă că guvernele străine, în special Rusia și China, ar putea pirata rețeaua Guardian”, a povestit cotidianul, care a recurs, în urmă cu o lună, la distrugerea hard disk-urilor sub supravegherea a doi reprezentanți ai serviciului britanic de interceptări.

Un „gest simbolic zadarnic”, potrivit The Guardian, deoarece există alte copii ale documentelor și acestea sunt folosite în continuare de publicații din Statele Unite și Brazilia.

La rândul său, David Miranda a demarat, marți, o acțiune în justiție împotriva Guvernului britanic pentru reținerea sa și confiscarea de documente jurnalistice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru...
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă...
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
Cât costă îngheţata-colivă, desertul care a reuşit să fie mai comandată decât amandina sau savarina
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
RO-ALERT de furtună puternică și grindină în București! Ce alte zone ale țării sunt vizate...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Amendă 7.000 de lei. Este ilegal dacă statul nu ți-a dat voie. Mii de români...
România, ținta propagandiștilor ruși. Răspunsul fulger de la București
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni