Luptele continuă în Ucraina, în pofida intrării în vigoare a unui armistițiu unilateral. Mesajul separatiștilor: „Nu încetării focului”

Luptele continuă în Ucraina, în pofida intrării în vigoare a unui armistițiu unilateral. Mesajul separatiștilor: Nu încetării focului
Publicat: 21/06/2014, 23:32
Actualizat: 01/10/2018, 08:34

Respingerea condițiilor de pace pentru încetarea insurecției în estul Ucrainei, unde luptele dintre insurgenți și armată s-au soldat cu cel puțin 375 de morți, intervine în contextul în care Statele Unite au acuzat Rusia că înarmează rebeliunea și au avertizat în privința oricărei tentative de a trimite trupe în acesastă fostă republică sovietică.

Vladimir Putin pare că vrea să continue alimentarea tensiunilor în cea mai gravă criză dintre Est și Vest de la încheierea Războiului Rece anunțând, sâmbătă, că a plasat trupele din Districtul Militar Central „în stare de alertă”. Rusia a confirmat mai devreme că a sporit prezența trupelor sale la frontiera cu Ucraina.

„Planul de pace al domnului Poroșenko nu trebuie să aibă un caracter de ultimatum pentru insurgenți”, a declarat, sâmbătă, Putin. „Planul propus, dacă nu este urmat de eforturi concrete în vederea deschiderii unui dialog, nu va fi nici viabil și nici realist”, a adăugat el, spunând, totuși, că susține principiul încetării focului.

Acest ordin unilateral, intrat în vigoare vineri, la ora locală 22.00 (22.00, ora României), trebuie să le permită rebelilor să depună armele și să pregătească un plan de pace ambițios, care ar prevedea, în special, crearea unei zone-tampon de zece kilometri la frontiera dintre Ucraina și Rusia.

Armistițiul urmează să expire la 27 iunie. În aceeași zi, Ucraina va semna ultimul capitol al Acordului de asociere cu Uniunea Europenă.

– „Nu încetării focului”

Ucraina a denunțat, sâmbătă, un atac al forțelor separatiste împotriva unor grăniceri în regiunea Donețk, un bastion al rebelilor, și a adăugat că militarii săi au răspuns unui al doilea atac care a avut loc câteva minute mai târziu în apropierea unui alt post de frontieră. Potrivit Serviciilor de Grăniceri, nouă persoane au fost rănite.

Un purtător de cuvânt al operațiunilor militare ucrainene a confirmat faptul că un al doilea atac a avut loc în apropiere de Slaviansk. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al republicii autoproclamate Donețk a afirmat la rândul său că Slavianskul a fost vizat de un atac al trupelor ucrainene.

În apropiere de Slaviansk, locuitorii unui sat auzeau în continuare, sâmbătă, schimburi de foc între insurgenți și forțele guvernamentale.

„S-a tras aseară, după care în această dimineață începând de la ora 04.00 (04.00, ora României) și continuă și acum. Nu există niciun armistițiu”, a afirmat pentru AFP Lila Ivanovna, o locuitoare a satului Andriivka, în apropiere de Slaviansk.

Noul președinte Petro Poroșenko a afirmat, vineri, că încetarea focului nu înseamnă că forțele ucrainene nu vor răspunde în cazul unor agresiuni.

„În cazul în care condițiile de pace vor fi încălcate, armata ucraineană va răspunde în mod adecvat”, a declarat Poroșenko, sâmbătă, în cursul unei vizite făcute unor militari răniți internați într-un spital din Kiev.

În paralel, șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a precizat că peste 65.000 de militari, peste 180 de avioane, aproximativ 60 de elicoptere și aproximativ 5.500 de unități de echipament militar vor participa la exerciții militare ordonate de Vladimir Putin.

În acest context, Kievul și aliații săi din Occident au denunțat noua mobilizare a forțelor ruse de-a lungul frontierei.

„Astfel de activități militare nu contribuie la normalizarea situației din Ucraina și îi disuadează pe liderii noștri să-și pună în aplicare inițiativele de pace”, a anunțat, într-un comunicat, Ministerul ucrainean de Externe.

Purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Ievghen Perebinis, a afirmat pentru AFP că manevrele militare din centrul Rusiei „nu pot decât să genereze îngrijorare”.

În schimb, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a denunțat, sâmbătă, „intensificarea” operațiunilor ucrainene.

„Faptul că așa-zisa operațiune antiteroristă (din Ucraina) cunoaște o intensificare în paralel cu avansarea planului de pace este foarte alarmant și îngrijorător”, a apreciat el.

Rusia a acuzat Ucraina că a efectuat un tir cu mortier înspre un post de frontieră rus, rănind un vameș. Moscova a cerut „o explicație și scuze”, dar ministrul ucrainean al Apărării a negat că forțele sale au recurs la artilerie în acea zonă de frontieră.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×