Macron, pus la zid în Occident pentru declarațiile suveraniste despre viitorul Europei. Afirmațiile cu care liderul Franței a DERANJAT Apusul

Macron, pus la zid în Occident pentru declarațiile suveraniste despre viitorul Europei. Afirmațiile cu care liderul Franței a DERANJAT Apusul
Publicat: 11/04/2023, 10:49

După ce a spus că Europa nu trebuie să se lase atrasă în crize care nu sunt ale ei, aluzie la jocurile și manevrele americane, Emmanuel Macron și-a atras furia Occidentului. Afirmațiile liderului de la Elysee nu puteau trece neobservate, cu atât mai mult cu cât ele par a pune la colț politica oficială actuală a Bruxellesului.

Uniunea Europeană respectă cu desăvârșire recomandările partenerilor americani, dar nu întotdeauna acestea au legătură cu interesele blocului comunitar, a remarcat Macron.

Macron dinamitează tabăra „Aliaților”

Publicația Le Figaro remarcă faptul că mulți critici occidentali consideră nepotrivite afirmațiile făcute de Emmanuel Macron, despre care declară acum că face jocul dorit de Donald Trump.

Însă, acesta este stilul președintelui Franței, de a vorbi franc și incisiv, atunci când este cazul. La fel a făcut-o și în 2019, când a spus ca NATO este o alianță aflată în „moarte cerebrală”. Spunând la întoarcerea din China că Europa se lasă târâtă în crize ca nu sunt ale ei, precum cea din Taiwan, Macron a scos de la naftalină propria-i doctrină politică, pe care a tot promovat-o în primul mandat – ca UE să urmeze o „a treia cale”, adică să meargă pe drumul propriului interes.

Însă, remarcă Le Figaro, el a pus sub semnul întrebării reacția pe care o va avea Franța în cazul în care China ia cu asalt Taiwanul, iar SUA intervin în apărarea insulei.

„Întrebarea adresată nouă, europenilor, este următoarea: «Avem vreun interes să accelerăm subiectul Taiwanului? Nu. Cel mai rău ar fi să ne gândim că noi, europenii, ar trebui să luăm exemplul și să ne adaptăm ritmului american și unei reacții exagerate a Chinei»”, a spus Macron. Mai departe, el a sugerat că Europa trebuie să-și reducă dependența de Statele Unite.

Emmanuel Macron face jocul Beijingului sugerând că Franța ar rămâne neutră și pe margine în scenariul unei crize în Taiwan” , comentează Antoine Bondaz, specialistul Fundației pentru Cercetare Strategică (FRS).

Americanii, indignați de vorbele lui Macron

Cum era și de așteptat, afirmațiile președintelui Franței au indignat lumea occidentală, cu precădere opinia publică din SUA. Americanii reamintesc că, dacă nu erau ei, Vladimir Putin ar fi câștigat deja războiul din Ucraina.

Senatorul Marco Rubio (Partidul Republican) a reacționat primul. El consideră că, dacă Macron vorbește în numele Europei, atunci America ar trebui să învețe din acest mesaj – „Să ne concentrăm pe Taiwan și pe amenințările chineze și să-i lăsăm pe europeni să gestioneze «Ucraina»”.

Wall Street Journal scrie că Emmanuel Macron face jocul lui Donald Trump și, prin „gafa” comisă (așa cataloghează americanii reacția liderului de la Palatul Elysee), deservește interesele Ucrainei.

La fel consideră și Marko Mihkelson, deputat din Estonia, care declară că Europa ar trebui să stea alături de SUA pentru a echilibra creșterea puterii chineze.

Se remarcă faptul că, în prezent, transformarea crizelor în războaie face din ce în ce mai dificilă poziția de neutralitate sau echidistanță în această lume. Cuvintele lui Emmanuel Macron, iată, deja „au lăsat urme în relația cu partenerii din Europa și din Indo-Pacific”, după cum avertizează Antoine Bondaz, specialistul Fundației pentru Cercetare Strategică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii