MAE: Ucraina nu poate construi noile reactoare de la Hmelnițki fără a ține cont de România

MAE: Ucraina nu poate construi noile reactoare de la Hmelnițki fără a ține cont de România
Publicat: 24/09/2012, 15:43
Actualizat: 28/09/2018, 10:15

„Procedura de consultare referitoare la posibilul impact transfrontalier al proiectului privind construirea blocurilor 3 și 4 la centrala de la Hmelnițki, în conformitate cu prevederile Convenției de la Espoo, este în derulare. Partea ucraineană a transmis documentația de evaluare a impactului de mediu al proiectului. În prezent, este în curs de elaborare punctul de vedere al autorităților române competente cu privire la posibilul impact al extinderii centralei nucleare asupra teritoriului României. Autoritățile ucrainene nu pot trece la implementarea proiectului fără a lua în considerare eventualele observații ale părții române”, afirmă MAE român într-o precizare transmisă luni MEDIAFAX.

Totodată, MAE român precizează că au fost solicitate autorităților țării vecine informații suplimentare cu privire la stadiul procedurilor interne din Ucraina legate de aprobarea proiectului construcției celor două reactoare ale centralei situată la aproximativ 150 de kilometri de teritoriul României, urmând ca situația să fie analizată în funcție de clarificările primite.

Organizația ecologistă CEE Bankwatch Network a cerut săptămâna trecută Ucrainei, printr-o scrisoare deschisă transmisă președintelui Viktor Ianukovici, oprirea planului Guvernului ucrainean de construire a două noi reactoare la centrala nucleară de la Hmelnițki, situată în vestul țării.

„Facem apel să opriți planurile guvernului ucrainean de a construi două noi unități nucleare la centrala nucleară Khmelnitsky. Vă cerem să vă folosiți dreptul de veto și să nu semnați legea privind locația, designul și construcția unităților 3 și 4 ale centralei, adoptată de Rada pe 6 septembrie 2012”, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă, joi, de organizația ecologistă internațională menționată.

De asemenea, organizația motivează cererea sa prin faptul că legea respectivă încalcă obligațiile internaționale ale Ucrainei, în mod concret ale Convenției de la Espoo, prin care Ucraina trebuie să consulte țările vecine înainte de a lua decizii privind activități care ar putea avea un impact negativ din punct de vedere al mediului asupra teritoriilor naționale ale țărilor respective.

Potrivit scrisorii ONG-urilor, România și alte cinci țări – Austria, Polonia, Ungaria, Slovacia, R.Modova și Belarus și-au exprimat interesul de a participa la consultări cu autoritățile ucrainene privind construcția unităților 3 și 4 de la central respectivă.

„Deși aceste consultări au început în vara acestui an, acestea nu au fost încheiate când Rada a adoptat legea privind construcția noilor unități de la centrala Khmelnitsky. Dacă veți semna legea acum, Ucraina se va afla în situație de încălcare a Convenției de la Espoo, articolul 2, paragrafele 3 și 6. Va fi de asemenea într-o situație de sfidare a statelor vecine și a drepturilor cetățenilor de a fi informați și consultați cu privire la proiecte care ar putea avea un impact asupra mediului și sănătății lor”, se afirmă în scrisoarea organizației ecologiste transmisă președintelui Ianukovici.

Potrivit CEE Bankwatch Network, proiectarea celor două reactoare este un „alt motiv de îngrijorare”. „Tipul de reactor propus VVER-1000 (V-392B) nu a mai fost construit nicăieri în lume și nu există experiența utilizării lui în siguranță. Proiectul celor două noi unități nucleare de la Khmelnitsky prevede construcția pe fundațiile vechi care datează din anii ”80 și care vizau tipuri de reactoare diferite”, se arată în documentul ONG-urilor.

Stadiul fundațiilor deteriorate și inundate, care au stat sub cerul liber pentru mai mult de un sfert de secol, contribuie la riscul general ridicat de acest proiect. Totodată, proiectul construcției celor două reactoare nu a fost nici evaluat și avizat potrivit prevederilor legislației ucrainene în vigoare, afirmă ONG-urile.

„O astfel de abordare superficială a unui proiect nuclear este inacceptabilă într-o lume care a suferit deja consecințele accidentelor de la Cernobâl și Fukushima”, e concluzia scrisorii transmise lui Ianukovici.

Potrivit site-ului companiei ucrainene de stat Energoatom, care administrează activitățile nucleare civile, construcția la Khmelnitsky a început în 1981, în 1987 fiind finalizat primul reactor, iar al doilea fiind finalizat în 2004, după o întrerupere între 1991-1993. Construcția la reactoarele 3 și 4 a început de asemenea în perioada sovietică, în 1985 și 1986, reactorul 3 fiind finalizat în prezent în proporție de 75%, iar unitatea 4 în proporție de 28%.

Ucraina și Rusia au semnat în iunie 2010 un acord interguvernamental pentru reluarea lucrărilor de construcție a celor două unități, urmat în februarie 2011 de un contract între compania Energoatom și Atomstroyexport, o subsidiară a companiei rusești Rosatom care se ocupă de realizarea de facilități nucleare civile în afara țării. Finalizarea celor două reactoare e programată pentru 2016 și respectiv, 2007.

CEE Bankwatch Network este un ONG internațional care regrupează alte15 organizații ecologiste din mai multe țări ale Europei Centrale și de Est – Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Ucraina, Letonia, Lituania, R. Macedonia, Polonia, Serbia, Rusia și Slovacia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna