Mai mult de jumătate dintre britanici vor ieșirea din Uniunea Europeană

Mai mult de jumătate dintre britanici vor ieșirea din Uniunea Europeană
Publicat: 18/12/2012, 13:46
Actualizat: 29/07/2014, 21:07

51% dintre britanici ar vota pentru ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, dacă un referendum în acest sens s-ar organiza în prezent, potrivit unui sondaj citat de Daily Mail.

Astfel, numărul persoanelor care doresc desprinderea de UE atinge cel mai înalt nivel al ultimilor 30 de ani, ultima dată când englezii au manifestat aceeași tendință fiind în anii ’80, în timpul premierului Margaret Thatcher, când aproape două treimi dintre votanți dorea părăsirea Uniunii.

Doar 34% dintre cei intervievați au spus că nu vor în afara UE.

Premierul britanic, David Cameron, și-a declarat susținerea față de un referendum în acest sens.

David Cameron. AFP/ Mediafax Foto

Combatanții apartenenței Marii Britanii la UE critică și votul de săptămâna viitoare, din Parlamentul European, pentru desemnarea lui 2013 ca „Anul Cetățeanului European”, o campanie de conștientizare a beneficiilor apartenenței la Uniune. Potrivit aceleași surse, campania ar urmări și să „îmblânzească” spiritele din Regatul Unit. Totodată, bugetul de marketing al acestui demers ar ajunge la 1,75 de milioane de euro.

„Uniunea Europeană nu trebuie să folosească banii dobândiți cu greu, ai Marii Britanii, pentru a promova așa-numitele beneficii ale apartenenței la Uniune”, este de părere Tim Aker, reprezentant al grupului anti-european, „Get Britain Out” (Scoateți Marea Britanie).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase