Marea zi a inaugurării pontificatului lui Francisc. „Să nu uităm că adevărata putere a unui papă este a sluji”

Publicat: 19/03/2013, 13:37
Actualizat: 29/07/2014, 19:13

Zi istorică pentru lumea catolică. Papa Francisc, primul suveran pontif din America Latină și întâiul cap non-european al bisericii lui Sfântul Petru în mai bine de o mie de ani, și-a început marți oficial pontificatul, cu lumea întreagă privind spre el cu speranță că va fi un papă mare, care va reuși să reformeze Biserica Catolică.

Francisc a vorbit despre speranță, despre responsabilitate și despre obligația lui de a sluji biserica și pe cei 1,2 miliarde de catolici care aparțin de ea, mai ales pe cei săraci și bolnavi.


PRINCIPALELE EVENIMENTE DE LA INAGURAREA PONTIFICATULUI LUI FRANCISC, ÎN FORMAT LIVE TEXT

UPDATE 12:30 Odată cu încheierea Liturghiei, Papa Francisc a revenit în bazilică, pentru a depune veșmintele liturgice. Aici, el va primi reprezentanții diferitelor țări. Mâine, noul pontif va primi delegații celorlalte biserici și religii.

UPDATE 12:20 Liturghia se încheie cu imnul „Te Deum”, cântat de corul Capelei Sixtine și corul Institutului de Muzică Sacră. Papa Francisc binecuvântează mulțimea.

UPDATE 11:58 Înainte de Euharistie, în imagini a apărut și președintele Traian Băsescu, împreună cu soția sa, Maria.

UPDATE 11:53 Se pregătește Euharistia. Ritul a fost simplificat, a precizat Vaticanul. Pâinea și vinul au fost aduse la altar de ministrați, iar în piață sunt 500 de preoți care să distribuie sfânta împărtășanie.

UPDATE 11:39 În mulțime se vede steagul României.

UPDATE 11:30 Papa Francisc își încheie omilia cu aceeași rugăminte pe care a avut-o pentru mulțime la anunțarea numelui său drept noul lider catolic: „Rugați-vă pentru mine”. TEXTUL INTEGRAL, AICI.

UPDATE 11:28 Noul papă a lansat și un apel la protejarea mediului înconjurător. Totodată, el a transmis mulțimii să îi protejeze și pe cei săraci și bătrâni, pentru că aceștia sunt ultimii la care ne gândim de obicei.

UPDATE 11:27 „Astăzi, când suntem înconjurați de atât de mult întuneric, trebuie să vedem lumina speranței și să protejăm creația, să protejăm fiecare bărbat și femeie. Trebuie să permitem ca raza de lumină să pătrundă întunecimea”, i-a îndemnat Papa Francisc pe oameni. „A proteja pe toată lumea este obligația Episcopului Romei”, a adăugat pontiful, cu referire la marea lui sarcină.

UPDATE 11:26 Pontiful vorbește despre puterea pe care o are o papă. „Să nu uităm că adevărata putere este a sluji”, spune Papa Francisc.

UPDATE 11:24 „Nu trebuie să ne temem de bunătate sau de tandrețe”, spune noul papă, care a transmis mulțimii că nu trebuie să uite că ura și mândria murdăresc inima.

UPDATE 11:20 Acum are loc omilia Papei Francisc, care este susținută în italiană. Înainte de a vorbi despre începuturile creștinismului, despre Sfântul Iosif și Fecioara Maria, Francisc a salutat reprezentanții celorlalte biserici, delegațiile naționale, precum și zecile de șefi de state și guverne.

UPDATE 11:10 Pentru prima dată de la Marea Schismă dintre cele două mari biserici ale creștinismului, catolică și ortodoxă, patriarhul de Constantinopol este la Vatican, la slujba de inaugurare a unui pontificat. Patriarhul Bartolomeu I este acum în Piața Sfântul Petru, un gest privit drept o încercare de apropiere a celor două biserici.

UPDATE 11:00 Se estimează că sunt peste 100.000 de oameni în Piața Sfântului Petru și în împrejurimi.

UPDATE 10:55 După înmânarea Pallium-ului și inelului pescarului, ultimul rit introductiv al ceremoniei este „ascultarea”, omagiul și făgăduința de ascultare din partea celor prezenți față de Papă. La acest rit participă șase cardinali – câte doi pentru fiecare din ordinele cardinalilor.

UPDATE 10:48 Noul Papă a primit inelul pontifical, cunoscut drept „inelul pescarului” (Sfântul Petru era pescar, iar Iisus l-a desemnat pescar de oameni). Vaticanul a subliniat, luni, într-un briefing de presă că inelul Papei Francisc este unul cât se poate de simplu, din argint placat cu aur. Inelul, pe care este reprezentat Sfântul Petru, este opera unui expert italian în artă sacră, Enrico Manfrini.

UPDATE 10:44 Cardinalul protodiacon a așezat Pallium-ul pe umerii Papei Francisc.


Francisc, primul iezuit din cei 265 de papi care l-au precedat, și-a luat numele pontifical după un sfânt-simbol al catolicilor, Sfântul Francisc din Assisi, apărătorul săracilor.

Pe numele non-pontifical Jorge Mario Bergoglio, Papa Francisc, din Argentina, și-a început ziua marcată de ceremonii printr-un tur al Pieței Sfântul Petru. La bordul papamobilului – complet deschis și fără protecție antiglonț – , noul papă a salutat mulțimea venită să sărbătorească inaugurarea pontificatului său. La un moment-dat, gărzile i-au dat în brațe un copil, pe care l-a sărutat. Totodată, noul papă a coborât din papamobil și a mângăiat și sărutat un bolnav ținut pe brațe de cei care îl însoțeau.

FOTO: Filippo Monteforte/AFP/Mediafax

FOTO: Vincenzo Pinto/AFP/Mediafax

Într-un briefing de presă organizat luni la Vatican, conducătorul departamentului de comunicare al Sfântului Scaun, Frederico Lombardi, a explicat că locurile din stânga de pe esplanada bazilicii Sfântul Petru sunt rezervate personalităților bisericești, iar cele din dreapta, delegațiilor politice din diferite țări, scrie Radio Vatican.

În primele rânduri din piață, în apropiere de statuia Sf. Petru, stau delegațiile celorlalte religii, preoții și seminariștii. În dreapta, în fața statuii Sfântului Paul, sunt Corpul Diplomatic și celelalte autorități, spațiul propriu-zis al pieței fiind destinat mulțimii.

FOTO: CAPTURĂ ABC NEWS

FOTO: CAPTURĂ ABC NEWS

FOTO: CAPTURĂ RADIO VATICAN

FOTO: CAPTURĂ ABC NEWS

FOTO: CAPTURĂ RADIO VATICAN

Numeroși șefi de stat și de guverne participă, marți, la ceremonialul de inaugurare a pontificatului lui Francisc, printre ei numărându-se și vecepreședintele SUA, Joe Biden. Prezenți vor fi și președintele român, Traian Băsescu, alături de ministrul de Externe, Titus Corlățean. O participare mai controversată este cea a lui Robert Mugabe, dictatorul din Zimbabwe care are interdicție de intrare în Uniunea Europeană.

Vaticanul a mai precizat în briefingul citat că slujba de inaugurare a pontificatului nu se numește nici „întronizare”, nici „întronare” și nici „înscăunare” – trei termeni folosiți în mod recurent în limbajul uzual.

Numele noului papă, Francisc, în persoana cardinalului argentinian Jorge Mario Bergoglio, a fost anunțat miercuri, în cea de-a doua zi a conclavului cardinalilor electori. În zilele care au urmat, Francisc și-a consolidat reputația de părinte modest, aplecat asupra problemelor săracilor și dornic de reformă în sânul catolicismului.

BIOGRAFIA NOULUI PAPĂ, FRANCISC. CINE ESTE JORGE MARIO BERGOGLIO

Papa Francisc îi urmează lui Benedict al XVI-lea, acum papă emerit, care și-a anunțat demisia în 11 februarie, invocând motive de sănătate și vârstă înaintată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice