Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat miercuri Statele Unite și Europa împotriva oricărei tentații de a „luca singuri” în materie de securitate, pe fondul tensiunilor crescute asupra viitorului Alianței Nord-Atlantice și opiniilor divergente asupra Rusiei.
Președintele SUA, Donald Trump, a pus la îndoială în această lună disponibilitatea Washingtonului de a apăra aliații NATO, despre care consideră că nu cheltuie suficient pentru propria lor apărare. Declarațiile în acest sens ale lui Donald Trump i-au îngrijorat pe aliații europeni ai SUA, care încearcă să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva forțelor ruse, arată Reuters.
„Permiteți-mi să fiu clar, nu este momentul să mergem singuri. Nu pentru Europa sau America de Nord. Provocările globale de securitate sunt prea mari pentru ca oricare dintre noi să le confruntăm pe cont propriu. Când vine vorba de menținerea în siguranță a Europei și Americii de Nord, nu există nicio alternativă la NATO”, a declarat Mark Rutte, miercuri, la Varșovia.
Apelul lui Rutte la unitate transatlantică a venit la câteva zile după The Atlantic a informat că secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, și vicepreședintele SUA, JD Vance, s-au plâns de aliații europeni într-un grup de chat. Hegseth și-a exprimat nemulțumirea față de faptul că Europa ar „profita” de Statele Unite, notează publicația.
Întrebat dacă europenii mai pot avea încredere în SUA după controversă, Rutte a răspuns afirmativ.
„Absolut, putem avea încredere în americani, da. Ei sunt cel mai mare partener al nostru, cei mai mari aliați din NATO”, a spus el.
Mai multe țări europene, inclusiv Germania și Marea Britanie, au anunțat planuri de creștere a cheltuielilor pentru apărare, deoarece Trump caută o apropiere de președintele rus Vladimir Putin în eforturile sale de a pune capăt războiului din Ucraina, arată sursa citată.
În acest timp, Trump a spus că membrii NATO ar trebui să cheltuiască 5% din produsul intern brut (PIB) pentru apărare, o creștere semnificativă față de ținta actuală de 2% și un nivel pe care nicio țară NATO, inclusiv Statele Unite, nu îl atinge în prezent.
„Da, Europa trebuie să știe că «unchiul Sam» ne este în continuare alături. Dar America trebuie să știe și că aliații săi din NATO își vor intensifica eforturile”, a spus Rutte.
Deși a salutat inițiativa lui Trump pentru pace în Ucraina, Rutte a spus că nu va exista nicio normalizare imediată a relațiilor cu Rusia odată ce războiul se va termina.
„Va dura zeci de ani pentru că există o lipsă totală de încredere. Ameninţarea este încă acolo”, a spus el.
Rutte a spus că toți cei 32 de membri NATO se află „în aceeași barcă”, în timp ce Rusia rămâne „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității noastre”.
Sursa foto: Profimedia