Merkel merge la Washington, însă scandalul NSA a trecut în plan secund, în favoarea Ucrainei

Merkel merge la Washington, însă scandalul NSA a trecut în plan secund, în favoarea Ucrainei
Cancelarul german Angela Merkel se află joi și vineri într-o vizită la Washington, însă situația tensionată din Ucraina va face ca scandalul interceptărilor NSA să treacă în plan secund în discuțiile cu președintele Barack Obama, relatează AFP.
Publicat: 30/04/2014, 13:37
Actualizat: 05/02/2019, 19:09

În condițiile în care relațiile dintre Rusia și marile puteri occidentale nu au mai atins un nivel atât de scăzut de la sfârșitul Războiului Rece, responsabili politici și analiști apreciază că actuala criză ucraineană îi va aduce pe cancelarul german și președintele american în jurul unui obiectiv comun, după șase luni de neînțelegeri între Berlin și Washington privind programul de interceptări ilegale desfășurat de Agenția americană Națională de Securitate (NSA).

Printre temele care vor fi abordate de cei doi lideri, mijloacele de presiune asupra Rusiei, în contextul crizei din Ucraina, și Tratatul de liber-schimb transatlantic (TTIP), negociat în prezent de SUA și UE, vor ocupa un loc semnificativ, a precizat marți un consilier al cancelarului Angela Merkel.

Aceasta este prima vizită la Washington a cancelarului german după dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden privind activitățile de spionaj desfășurate de agenția americană în Germania, care au vizat inclusiv telefonul mobil al șefei Guvernului de la Berlin.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert, a anunțat că niciun progres concret nu este așteptat cu privire la tratatul privind interzicerea spionajul reciproc, dorit de Berlin.

SUA sunt extrem de reticente față de această idee, temându-se că și alte țări ar putea dori să urmeze exemplul Berlinului.

În acest context, publicația Der Spiegel notează că urgența rezolvării crizei ucrainene îi va permite Angelei Merkel să mascheze acest eșec în spatele unor probleme mai presante. „Mulțumim Putin: datorită deteriorării situației din Ucraina, întâlnirea dintre Merkel și Obama va oferi o aparentă unitate transatlantică, în contextul unor divizări profunde persistente”, scrie Der Spiegel.

Cu toate acestea, administrația americană nu ar trebui plece de la premisa că Merkel a șters cu buretele scandalul NSA, avertizează Frances Burwell, specialist în relațiile transatlantice în cadrul centrului de reflecție Atlantic Council din Washington. „În condițiile în care criza din Ucraina arată clar că SUA și Europa trebuie să coopereze foarte strâns și să își depășească divergențele din jurul interceptărilor NSA, este foarte important ca aceste subiecte să fie abordate și să se lucreze la rezolvarea” acestui diferend, a explicat expertul.

„Evident că Guvernul este dezamăgit de absența progreselor în acest dosar”, a recunoscut, la rândul său, un oficial german.

Pe lângă discuțiile cu președintele Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel are programat un discurs la Camera americană de Comerț privind Tratatul de liber-schimb transatlantic și o întâlnire cu directorul FMI, Christine Lagarde, pentru discuții privind programul de ajutor financiar pentru Ucraina.

Cancelarul Angela Merkel s-a mai aflat în vizită la Washington în 2011, iar președintele Barack Obama a susținut un discurs în fața Porții Brandeburg din Berlin anul trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ