Mesajul Papei Francisc: „Războiul este o nebunie”

Mesajul Papei Francisc: Războiul este o nebunie
Publicat: 13/09/2014, 12:49
Actualizat: 13/09/2014, 15:19

„După contemplarea frumuseții acestei regiuni, în care femei și bărbați muncesc (…), copiii se joacă, iar bătrânii visează (…), nu pot să spun decât că războiul este o nebunie”, a declarat el la cimitirul militar de la Redipuglia, cel mai mare din Italia, în care sunt înmormântate rămășițele a peste 100.000 de militari uciși în acest conflict.

Bunicul lui Francisc a participat la Primul Război Mondial, în luptele violente care s-au purtat în această regiune, în apropiere de râul Piave, în perioada 1917-1918.

Papa argentinian a evocat în iunie „enorma tragedie care a fost Primul Război Mondial, despre care am auzit atât de multe povești dureroase din gura bunicului meu, care l-a făcut la Piave”.

Ceremonia s-a desfășurat în prezența a mii de credincioși, veniți în pofida condițiilor meteorologice nefavorabile, în regiune plouând.

Papa Francisc a prezidat ceremonia, împreună cu cardinalii Christoph Schönborn, arhiepiscopul Vienei, și Josip Bozanic, arhiepiscopul Zagrebului, în prezența a numeroși arhiepiscopi austrieci, croați, sloveni și unguri.

„Războiul distruge. Războiul desfigurează totul, inclusiv legătura dintre frați. Războiul este nebun, planul lui de dezvoltare este distrugerea”, a continuat Papa argentinian, criticând conflictele armate provocate de interese economice din industria armamentului și indiferența oamenilor.

„Lăcomia, intoleranța, ambiția de putere sunt motive care împing la război, iar aceste motive sunt adesea justificate printr-o ideologie”, a continuat el.

„Toate aceste persoane ale căror rămășițe se odihnesc aici aveau planurile lor, visurile lor… Dar viețile le-au fost curmate. Umanitatea a spus «ce mă privește?»”, a continuat Papa.
„Astăzi, după al doilea eșec al unui alt război mondial, probabil că putem să vorbim despre al treilea război «fragmentat», cu crime, masacre, distrugeri”, a adăugat el.

Papa urmează să se întoarcă la Vatican sâmbătă după-amiaza, după ceremonie.