Metoda controversată folosită de poliția americană pentru a debloca telefoanele mobile: Este legal, dar nu este și etic

Metoda controversată folosită de poliția americană pentru a debloca telefoanele mobile: Este legal, dar nu este și etic
Publicat: 05/04/2018, 17:33
Actualizat: 26/03/2019, 03:05

Surse din poliția locală și federală din New York și Ohio au declarat sub protecția anonimatului că, în prezent, autoritățile americane folosesc în mod curent amprentele persoanelor decedate pentru a debloca telefoanele inteligente de la Apple (iPhone), pentru care s-au dezvoltat sisteme de criptare din ce în ce mai puternice în ultimii ani.

De exemplu, tehnica a fost utilizată în cazuri de supradoză de droguri, a declarat o sursă. În astfel de cazuri, informațiile din telefonul victimei ar putea conduce la furnizorul de droguri.

În noiembrie 2016, ofițerul de poliție Alan Horujko l-a împușcat mortal pe Abdul Razak Ali Artan, după ce tânărul de 20 de ani a intrat cu mașina într-o mulțime adunată în fața Universității de stat din Ohio și a atacat oameni cu un cuțit. Imediat după ce a fost împușcat mortal, un agent FBI s-a folosit de o amprentă a agresorului pentru a debloca iPhone-ul pe care acesta îl avea asupra sa. Poliția spera că amprenta îi va ajuta să acceseze conținutul telefonului și să afle mai multe despre acesta.

Informația a fost făcută publică de specialistul FBI Bob Moledor, care a povestit pentru Forbes despre primul caz făcut public în care poliția americană a apelat la amprenta unei persoane decedate, în încercarea de a trece peste sistemul de protecție al tehnologiei Touch ID de la Apple. Din nefericire pentru FBI, nu au reușit să deblocheze telefonul, unul dintre modele iPhone 5. Tehnologia Touch ID a fost introdusă de la modelele iPhone 5S.

În orele care au urmat, telefonul s-a închis și a fost nevoie de o parolă. Specialiștii au reușit, în cele din urmă, să recupereze datele din telefon, iar autoritățile au stabilit apoi că Artan fusese inspirat de ISIS în acțiunile sale.

Sursele spun că tehnica este legală, chiar dacă există unele probleme etice. Marina Medvin, proprietar al Medvin Law, a declarat că, după decesul unei persoane, aceasta nu se mai află sub protecția dreptului la viață privată. Rudele sau alte părți interesate au puține șanse să oprească poliția din a folosi amprentele decedatului pentru a accesa telefonul inteligent al acestuia.

„Odată ce împărtășești informația cu cineva, pierzi controlul asupra modului în care acea informație este protejată și utilizată. Nu poți face uz de drepturile tale la viața privată când telefonul prietenului tău este cercetat și poliția vede mesajele pe care i le-ai trimis. La fel se întâmplă și cu informația pe care i-o împărtășești decedatului – după ce i-ai trimis-o, ai pierdut controlul asupra vieții private”, a adăugat Medvin.

„Nu avem nevoie de mandat de percheziționare pentru a accesa telefonul unei victime, decât dacă dispozitivul are doi proprietari”, a declarat detectivul Robert Cutshall, de la poliția din Ohio, care a lucrat la cazul Artan.

În cazuri anterioare, poliția a avut nevoie de mandat pentru a utiliza amprentele unor persoane în viață pentru a accesa telefoanele.

Însă există unele neliniști privind capacitatea poliției de a apărea imediat în locul unde a avut loc infracțiunea și de a accesa imediat fără permisiune telefoanele victimelor. Greg Nojeim, director al Freedom, Security and Technology Project de la Center for Democracy & Technology, spune că este posibil în multe cazuri să existe îngrijorări valide privind aplicarea legii atunci când se folosesc amprentele pentru a debloca telefoane fără o cauză probabilă. „De aceea, ideea de a fi necesar un mandat este una acceptabilă”, a spus Nojeim.

În afară de restricțiile legale, metoda utilizării amprentelor este mai ieftină decât apelarea la firme care se ocupă cu accesarea conținuturilor telefoanelor mobile, Forbes dând ca exemplu startup-ul american GrayShift, care dispune de o tehnologie de hacking. Pentru o tehnică ce permite un număr nelimitat de încercări de deblocare a unui telefon, GrayShift cere până la 30.000 de dolari. După ce telefonul este deblocat, poliția îl va menține în această stare și îl va trimite specialiștilor care vor recupera datele din dispozitiv.

În prezent, poliția analizează modul în care ar putea beneficia de tehnologia de recunoaștere facială a Apple – Face ID -, introdusă pe iPhone X, care ar putea fi o metodă mai ușoară de a accesa iPhone-urile decât Touch ID.

Marc Rogers, cercetător la Cloudflare, a declarat pentru Forbes că a analizat tehnologia Face ID în ultimele luni și a descoperit că nu necesită chipul unei persoane în viață pentru a funcționa. În principiu, Face ID se folosește de atenția și mișcarea naturală a ochilor proprietarului telefonului, astfel încât dispozitivele nu ar trebui să poată fi deblocate de chipul unui decedat. Însă Rogers a descoperit că tehnologia funcționează și dacă se folosesc fotografii cu chipuri având ochii deschiși. Mai mult, se pare că tehnologia funcționează și în cazul în care se folosește pentru deblocare un singur ochi deschis.

Contactați de Forbes, reprezentanții Apple au refuzat să comenteze.

Totuși, adaugă autorul articolului, nu există deocamdată dovezi că poliția ar fi folosit deja tehnologia Face ID pentru rezolvarea cazurilor.

„Nu mi s-a spus că ar fi o problemă legală legată de folosirea amprentelor sau a tehnologiei recunoașterii faciale pentru a accesa un telefon… (dacă este parte a unui proces legal) este ceva ce vom utiliza”, a mai comentat Cutshall.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu! Lovitură năucitoare: Ajunsese să...
Vlad Pascu rămâne în arest! Decizia luată de Tribunalul Constanța
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Schimbări radicale în viața lui Adrian Minune. Se pregătește de nunta fiicei sale
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
O nouă specie de furnică, numită după Lord Voldemort din seria Harry Potter