Microsoft îl angajează pe foștii șefi ai OpenAI, pentru a crea o nouă echipă de cercetare în domeniul inteligenței artificiale

Microsoft îl angajează pe foștii șefi ai OpenAI, pentru a crea o nouă echipă de cercetare în domeniul inteligenței artificiale
Publicat: 20/11/2023, 13:58

Microsoft i-a angajat pe Sam Altman și Greg Brockman pentru a conduce o echipă care efectuează cercetări în domeniul inteligenței artificiale, la câteva zile după ce perechea a fost exclusă din OpenAI, compania pe care au fondat-o împreună, relatează Financial Times.

Gigantul tehnologic va crea o „nouă echipă avansată de cercetare AI”, după cu a spus directorul executiv al Microsoft, Satya Nadella.

Scriind luni pentru X, fostul Twitter, CEO-ul Microsoft a spus că Altman și Brockman, „împreună cu colegii, se vor alătura Microsoft, care se numără printre investitori, pentru a conduce o nouă echipă avansată de cercetare AI”.

„Așteptăm cu nerăbdare să ne mișcăm rapid pentru a le oferi resursele necesare pentru succesul lor”, a adăugat Satya Nadella.

Sam Altman a redistribuit postarea lui Nadella luni, adăugând: „Misiunea continuă”.

Care au fost motivele

Prețul acțiunilor Microsoft a crescut luni cu 1,7% la tranzacționarea înainte de piață, revenind după o scădere similară de vineri, după anunțul concedierii lui Altman.

Această evoluție vine după un weekend dramatic în care Sam Altman a fost demis, vineri, brusc din OpenAI de către consiliul companiei. El și Brockman, care și-a dat demisia la scurt timp după aceea, au fost ulterior în discuții pentru a se alătura din nou echipei OpenAI, dar acestea au eșuat duminică târziu.

Potrivit surselor apropiate discuțiilor, Altman a fost înlăturat din cauza preocupărilor legate de angajamentul său față de misiunea OpenAI de a asigura AI sigură și benefică.

O persoană care cunoaște direct decizia consiliului de administrație a spus că a devenit „imposibil să-l supraveghem” pe co-fondator.

„Nu a fost nicio problemă semnificativă”, a adăugat persoana. „Consiliul a ajuns într-un punct în care nu mai putea să creadă ce le spune Sam.”

Angajații de la OpenAI și-au arătat susținerea față de Altman în weekend, în timp ce principalii investitori ai companiei, inclusiv Microsoft și firme de top, cum ar fi Thrive Capital și Khosla Ventures, au analizat posibilitatea de a-l reinstala în fostul său rol.

Cu toate acestea, unii angajați concentrați pe siguranța AI au fost mulțumiți de decizia de a înlocui Altman, potrivit unei surse apropiate companiei.

Duminică, consiliul de administrație OpenAI l-a anunțat în schimb pe Emmett Shear, co-fondatorul serviciului de streaming video Twitch, ca director executiv interimar.

Shear, care a pledat public pentru o lansare mai lentă a AI, a scris luni pe X: „Am acceptat acest job pentru că cred că OpenAI este una dintre cele mai importante companii care există în prezent.

„Înainte de a lua postul, am verificat motivele din spatele schimbării”, a adăugat el. „Consiliul *nu* l-a înlăturat pe Sam din cauza vreunui dezacord specific privind siguranța, raționamentul lor a fost complet diferit de acesta. Nu sunt suficient de nebun să accept această slujbă fără sprijinul consiliului pentru comercializarea modelelor noastre minunate.”

La câteva ore de la numirea lui Shear, Nadella a anunțat că Microsoft a intrat pe fir pentru a-i recruta pe Altman și Brockman.

Microsoft, susținătorul cheie al OpenAI, va „rămâne angajat în parteneriatul nostru cu OpenAI și avem încredere în foaia noastră de parcurs pentru produse, în capacitatea noastră de a continua să inovam”, a scris Nadella.

El a adăugat că așteaptă cu nerăbdare „să-l cunoască Emmett Shear și noua echipă de conducere a OpenAI și să lucreze cu ei”.

Șeful Microsoft și-a asumat un rol din ce în ce mai important în dezvoltarea și lansarea comercială a instrumentelor AI, în ceea ce a fost un an revoluționar pentru tehnologie.

Compania sa a alocat peste 10 miliarde de dolari în capital și credite pentru infrastructură către OpenAI – deși nu tot acest capital a fost atras – și Microsoft a integrat instrumentele puternice AI generative ale OpenAI în software-ul său.

La începutul acestei luni, Altman a declarat într-un interviu pentru Financial Times că intenționează să strângă noi investiții de la gigantul Seattle dincolo de tranșa anterioară de bani, spunând că are un „partener grozav” în Microsoft.

Prin angajarea a doi co-fondatori OpenAI care au un număr mare de angajați dedicați în rândul personalului, Microsoft este pe cale probabil să câștige avantajul față de rivalii care încearcă să atragă cercetători și ingineri AI talentați de la OpenAI.

Câțiva angajați OpenAI și-au exprimat consternarea față de evoluțiile din weekend ale companiei, unii anunțând imediat planuri să plece, potrivit jurnaliștilor de la Financial Times.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Florin Crișan, managerul Institutului Inimii din Cluj, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Se...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
AUSTRIA dă lovitura finală. Decizia ce se pregătește la Viena: Opriți nebunia!
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb