Miniștrii de Finanțe din G7 discută despre prelungirea programului de sprijin financiar pentru țările sărace

Redactor:
Andrei Vacaru
Miniștrii de Finanțe din G7 discută despre prelungirea programului de sprijin financiar pentru țările sărace
Miniștrii de Finanțe din G7 discută despre prelungirea programului de sprijin financiar pentru țările sărace. Sursa foto: Shutterstock

Miniștrii de Finanțe din statele G7 ar urma să își exprime vineri sprijinul pentru prelungirea programului de suspendare a plăților datoriilor statelor sărace, pentru a ameliora impactul crizei economice provocate de pandemia de COVID-19 asupra acestor țări.

Miniștrii vor discuta prin videoconferință vineri despre situația economică mondială și impactul pandemiei de COVID-19 asupra situației financiare la nivel mondial, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Reuniunea vine în contextul în care economia mondială a intrat într-o recesiune puternică din cauza pandemiei care a dus la infectarea a peste 32 de milioane de oameni în întreaga lume.

Cu toate că Fondul Monetar Internațional a susținut extinderea cu un an a programului de suspendare a datoriilor țărilor sărace, care expiră la finalul anului, miniștrii din G7 ar urma să aprobe extinderea cu doar șase luni a acestui program, au informat surse implicate în negocieri.

„Există susținere pentru o extindere cu șase luni și vor exista discuții și cu privire la restructurarea datoriilor”, a declarat una dintre sursele citate.

Și G20 ar urma să ia în discuție o prelungire a unui moratoriu similar

Reuters notează că o eventuală decizie de extindere a moratoriului până în 2021 ar urma să amelioreze situația financiară a statelor sărace și ar reprezenta un motiv în plus pentru ca și statele din G20 să ia o decizie similară.

Miniștrii de Finanțe se vor întâlni pe 14 octombrie pentru a discuta o eventuală prelungire a moratoriului, însă o decizie în acest sens va fi luată în cadrul summit-ului G20 din noiembrie.

Totodată, G7 va dezbate și un proiect pe termen lung privind restructurarea datoriilor statelor sărace, care erau puternic afectate de un nivel ridicat al datoriei publice înainte de apariția crizei provocate de pandemie.

Sursele citate au oferit informațiile cu privire la discuțiile din interiorul G7 sub protecția anonimatului deoarece nu au primit autorizare pentru a vorbi public despre acest subiect.

Departamentul Trezoreriei din Statele Unite nu a comentat informațiile momentan.

De asemenea, ministrul Finanțelor din Japonia, Taro Aso, a declarat că nu poate să facă niciun comentariu cu privire la discuțiile de vineri.

În cadrul unui moratoriu numit DSSI (Debt Service Suspension Initiative), statele G20 au fost de acord în luna aprilie să înghețe până la finalul acestui an datoriile celor mai sărace 73 de state ale lumii.

Cu toate acestea, amploarea crizei provocate de pandemie a dus la apariția unor apeluri la liderii G20 cu privire la prelungirea acestui moratoriu.

Reuniunea miniștrilor G7 vine la o zi după ce Geoffrey Okamoto, adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), a avertizat că criza provocată de pandemia de COVID-19 durează mai mult decât s-au așteptat specialiștii, iar unele state vor fi afectate mai mult timp decât altele.

Okamoto a declarat și că FMI discută cu statele membre ale G20 în legătură cu extinderea perioadei de suspendare a plăților datoriilor de către statele mai puțin dezvoltate.

Gheorghe Hagi trece la nivelul următor. "Regele" dă marea lovitură şi face cea mai mare...
Tragedie uriașă în showbiz. Vedeta a murit la Terapie Intensivă, răpusă de Covid
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Ce este focul lui Sumedru, tradiția pentru care argeșenii au luat amenzi de 60.000 de...
Cum am ratat sfârşitul lumii. Vasili Arkhipov, omul care s-a opus războiului nuclear
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Tragedie uriașă în showbiz. Vedeta a murit la Terapie Intensivă, răpusă de Covid
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Anunțul zilei vine de la Lidl: gestul pe care l-a făcut în plină pandemie
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Inchide