Miniștrii de Finanțe din G7 discută despre prelungirea programului de sprijin financiar pentru țările sărace

Miniștrii de Finanțe din G7 discută despre prelungirea programului de sprijin financiar pentru țările sărace
Miniștrii de Finanțe din G7 discută despre prelungirea programului de sprijin financiar pentru țările sărace. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25/09/2020, 12:52

Miniștrii de Finanțe din statele G7 ar urma să își exprime vineri sprijinul pentru prelungirea programului de suspendare a plăților datoriilor statelor sărace, pentru a ameliora impactul crizei economice provocate de pandemia de COVID-19 asupra acestor țări.

Miniștrii vor discuta prin videoconferință vineri despre situația economică mondială și impactul pandemiei de COVID-19 asupra situației financiare la nivel mondial, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Reuniunea vine în contextul în care economia mondială a intrat într-o recesiune puternică din cauza pandemiei care a dus la infectarea a peste 32 de milioane de oameni în întreaga lume.

Cu toate că Fondul Monetar Internațional a susținut extinderea cu un an a programului de suspendare a datoriilor țărilor sărace, care expiră la finalul anului, miniștrii din G7 ar urma să aprobe extinderea cu doar șase luni a acestui program, au informat surse implicate în negocieri.

„Există susținere pentru o extindere cu șase luni și vor exista discuții și cu privire la restructurarea datoriilor”, a declarat una dintre sursele citate.

Și G20 ar urma să ia în discuție o prelungire a unui moratoriu similar

Reuters notează că o eventuală decizie de extindere a moratoriului până în 2021 ar urma să amelioreze situația financiară a statelor sărace și ar reprezenta un motiv în plus pentru ca și statele din G20 să ia o decizie similară.

Miniștrii de Finanțe se vor întâlni pe 14 octombrie pentru a discuta o eventuală prelungire a moratoriului, însă o decizie în acest sens va fi luată în cadrul summit-ului G20 din noiembrie.

Totodată, G7 va dezbate și un proiect pe termen lung privind restructurarea datoriilor statelor sărace, care erau puternic afectate de un nivel ridicat al datoriei publice înainte de apariția crizei provocate de pandemie.

Sursele citate au oferit informațiile cu privire la discuțiile din interiorul G7 sub protecția anonimatului deoarece nu au primit autorizare pentru a vorbi public despre acest subiect.

Departamentul Trezoreriei din Statele Unite nu a comentat informațiile momentan.

De asemenea, ministrul Finanțelor din Japonia, Taro Aso, a declarat că nu poate să facă niciun comentariu cu privire la discuțiile de vineri.

În cadrul unui moratoriu numit DSSI (Debt Service Suspension Initiative), statele G20 au fost de acord în luna aprilie să înghețe până la finalul acestui an datoriile celor mai sărace 73 de state ale lumii.

Cu toate acestea, amploarea crizei provocate de pandemie a dus la apariția unor apeluri la liderii G20 cu privire la prelungirea acestui moratoriu.

Reuniunea miniștrilor G7 vine la o zi după ce Geoffrey Okamoto, adjunctul directorului general al Fondului Monetar Internațional (FMI), a avertizat că criza provocată de pandemia de COVID-19 durează mai mult decât s-au așteptat specialiștii, iar unele state vor fi afectate mai mult timp decât altele.

Okamoto a declarat și că FMI discută cu statele membre ale G20 în legătură cu extinderea perioadei de suspendare a plăților datoriilor de către statele mai puțin dezvoltate.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
30 noiembrie şi 1 decembrie, zile libere legale. Ce compensaţii trebuie să primeşti de la...
Surpriza Dacia pentru toți ROMÂNII. Anunțul a fost făcut azi!
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cum poate fi anihilat în doar două secunde virusul SARS-CoV-2. Descoperirea medicilor din Israel
Scandal la Antena 1. De ce au refuzat Petre și Buble să participe la ediția...
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Ziua Națională a României, MARCATĂ la Constanța
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Ziua Naţională a României: Mesaje de 1 Decembrie 2021: Imagini şi poze cu La mulţi...
Bomba zilei: S-a aflat ce a făcut Klaus Iohannis! S-a întâmplat chiar înainte de 1...
Răsturnare de situație: Cine pleacă de la Antena Stars după bătaia de la toaletă? „Mi-au...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...