• Publicat:
Internațional

Ministrul de Externe, la Consiliu extraordinar de la Bruxelles: Apelul Irakului ca trupele străine să se retragă nu contribuie la stabilitatea în regiune – VIDEO

Ministrul de Externe, la Consiliu extraordinar de la Bruxelles: Apelul Irakului ca trupele străine să se retragă nu contribuie la stabilitatea în regiune – VIDEO
Bogdan Aurescu a declarat, vineri, că reuniunea miniștrilor europeni de Externe privind situația din Irak și Iran ar fi putut avea loc mai devreme, pentru ca UE să fie mai eficientă. Ministrul de Externe nu este de acord cu apelul Irakului ca trupele străine să se retragă.

„Ne întâlnim la acest Consiliu extraordinar pentru Afaceri Externe privind evoluțiile din Irak și Iran. Acum UE are șansa de a se implica în rezolvarea crizei. Aș fi preferat, sincer, să avem întâlnirea la începutul săptămânii, pentru că ești mai eficient atunci când reacționezi mai devreme.UE poate discuta azi modul cum se poate implica și, în opinia mea, în a ajuta Irak să se stabilieze. Există un apel al Parlamentului irakian pentru ca trupele străine să se retragă. Nu cred că asta contribuie la stabilitatea în regiune, pentru că aceste trupe sunt acolo pentru a antrena forțele irakiene să fie mai puternice în fața amenințărilor teroriste”, a spus Bogdan Aurescu, vineri, la Bruxelles.

Parlamentul Irakului a adoptat o rezoluție prin care cere evacuarea militarilor americani din Irak, în urma raidului aerian al Statelor Unite ale Americii prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani, considerat de regimul de la Teheran un erou al luptei împotriva terorismului.

Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părți trebuie să coopereze în privința retragerii trupelor americane.

Statele Unite au aproximativ 5.000 de militari în Irak, implicați în misiuni de instruire a serviciilor de securitate irakiene pentru contracararea rețelei teroriste Stat Islamic.

Sursă FOTO: Bogdan Stamatin / Mediafax Foto

 

Inchide