Ministrul de interne italian: „Alegerile generale din martie ar putea fi influențate de mafie”. ‘Ndrangheta, Cosa Nostra și Camorra au venituri anuale de miliarde de euro și se implică frecvent în cumpărarea de voturi

Ministrul de interne italian: „Alegerile generale din martie ar putea fi influențate de mafie. 'Ndrangheta, Cosa Nostra și Camorra au venituri anuale de miliarde de euro și se implică frecvent în cumpărarea de voturi
Publicat: 22/02/2018, 15:04
Actualizat: 23/02/2018, 09:02

Italienii merg la urne în 4 martie și Minniti a spus că „a existat prea multă tăcere” referitor la riscul „concret” ca grupurile mafiote să amenințe democrația și „libertatea de vot”, informează agenția de presă italiană ANSA, citată de cnbc.com.

„Suntem într-o competiție electorală și… Există riscul concret ca familiile de mafioți să condiționeze votul liber al alegătorilor”, a spus Minniti, miercuri, în cadrul prezentării unui raport anti-mafia la Roma.

„Clanurile mafiote au puterea de a condiționa activitatea instituțiilor și a politicului”, a avertizat Minniti, membru al partidului de guvernământ democrat.

„Referitor la aceste probleme, nu poate exista o tăcere în campania electorală”, a spus acesta.

În Italia activează numeroase grupuri de crimă organizată, cea mai mare fiind mafia calabreză ‘Ndrangheta, cea siciliană, Cosa Nostra și cea din Campania, Camorra. Aceste trei organizații mafiote s-au implicat în cumpărarea de voturi, în anii anteriori, scrie ANSA.

Cumpărarea voturilor cu ajutorul mafiei a determinat anchetarea multor politicieni, care au apelat la această metodă la nivel local și regional. În 2014, Senatul italian a adoptat o reformă privind legislația împotriva fenomenului de cumpărare a voturilor de către mafie. Potrivit portalului de statistică Statista, numărul celor arestați pentru vote-buying cu ajutorul mafiei a crescut în Italia de la 6 la 17 cazuri, între semestrul doi din 2015 și primul semestru din 2016.

Conflictul dintre statul italian și grupările de crimă organizată a fost sângeros, mai ales în secolul 20. Mulți politicieni italieni au fost expuși ca având legături cu mafia.

Numeroși judecători, activiști, jurnaliști, polițiști au fost asasinați de mafie, care face parte din cotidian în Italia – ziarele scriu frecvent despre activitatea mafiei, arestări și crime.

Acuzațiile de intervenții în alegerile din Italia survin într-un moment în care atenția globală s-a îndreptat către potențiala subminare a proceselor politice în țările democratice.

Știrile privind implicarea Rusiei în alegerile electorale americane din 2016 și posibila coliziune între campania lui Donald Trump și Rusia încă sunt sub investigație. Săptămâna trecută, 13 cetățeni ruși și mai multe companii au fost acuzate de implicarea în alegerile electorale. Kremlinul a negat implicarea și a răspuns acuzațiilor precizând că „nu există dovezi” ale implicării statului rus.

În Italia există și alte organizații mafiote, precum „La Sacra Corona Unita”, din Puglia (sudul Italiei) și „Stidda”, un grup sicilian care rivalizează cu Cosa Nostra.

Eurojust: „Mafia activează inclusiv în România, Franța și Spania”

Mafia reprezintă o putere economică în sine. Agenția italiană de statistică Istat a precizat în 2017 că economia „neagră” a țării (venituri nedeclarate și activități ilegale) a produs 208 miliarde euro în 2015, echivalentul a 12,6% din PIB. Din această sumă, 17 miliarde euro au fost bani din activități ilicite.

Cele mai profitabile sectoare ale economiei ilegale în 2015 au fost traficul de droguri (11,8 miliarde euro) și prostituția (3,6 miliarde euro), în timp activitățile de transport și depozitare au însumat 1,3 miliarde euro, a precizat Istat.

Potrivit Eurojust, agenția de cooperare judiciară a UE, „mafia este infiltrată dincolo de Italia, în țări precum Spania (Camorra), Olanda, România, Franța, Germania și Marea Britanie”.

Rosy Bindi, șeful comisiei anti-mafia, a declarat miercuri că grupurile mafiote au devenit mai sofisticate și reușesc să „spele” banii prin activități legale.

„Lupta împotriva mafiei nu mai poate fi delegată doar specialiștilor, deoarece mafioții de astăzi știu mai bine ca niciodată să se infiltreze în rândurile noastre”, a declarat Bindi, pentru Corriere della Sera.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
MAGHIARII, umiliți în România. Porneşte revoluţia: Reacţionăm!
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor