Miting pro-Europa la Chișinău, înainte de „testul Vilnius”. 100.000 de oameni au ieșit în stradă pentru a susține integrarea europeană a Republicii Moldova

Publicat: 03/11/2013, 21:15
Actualizat: 18/03/2015, 22:04

Un miting de proporții, cu muzică folclorică, dar și discursuri pro-occidentale a strâns duminică 100.000 de oameni în piața centrală din Chișinău, cu câteva zile înainte de Summitul de la Vilnius în care se va da acceptul de principiu pentru aderarea pe viitor a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este vorba despre parafarea acordurilor de asociere și de liber schimb, urmând ca semnarea propriu-zisă să aibă loc în 2014.

Raportat la populația Chișinăului, unul din șapte locuitori ai Capitalei Republicii Moldova a ieșit în piață votând simbolic Declarația prin care „opțiunea europeană” este asumată ca „singura corectă pentru interesul național major și unica șansă”. Dincolo de cei din Chișinău, la miting au participat însă, așa cum au arătat pancartele pe care le-au purtat, moldoveni din toate raioanele, mobilizați inclusiv prin rețelele de socializare de Coaliția ProEuropeană, aflată la guvernare.

De dimineață, manifestanții au pornit pe jos pre Piața Marii Adunări Naționale, blocând circulația pe marile bulevarde. După discursurile politice, moldovenii fluturând steaguri s-au prins într-o horă pe muzica orchestrei Lăutarii a lui Nicolae Botgros și a Zinaidei Julea. Dacă organizatorii au citit Declarația ca fiind asumată de 100.000 de oameni, estimările oficiale ale poliției s-au rezumat la 60.000 de participanți.

Am construit poduri de flori, vom construi și poduri moderne”

Mitingul pentru susținerea integrării europene a început la 11.00 la Chișinău, cu imnul național cântat de soprana Valentina Naforniță. Manifestanții s-au adunat însă pe marile bulevarde încă de dimineață, mărșăluind spre centru.

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Seria discursurilor pro-Europa a fost deschisă de președintele Nicolae Timofti. „Am venit să susținem o idee comună: cauza europeană. Ne-am adunat aici în PMAN în momente de răscruce. Avem nevoie de încredere și răbdare. Trebuie să credem în șansa noastră. Este o șansă de areface economia țării”,a spus președintele, citat de Unimedia. Printre „bolile care ne țin pe loc” Timofti și-a asumat însă corupția, una din marile rezerve ale UE față de Republica Moldova, dincolo de opțiunea pro-Rusia a unora dintre politicieni.

Același tip de mesaj l-a avut și liderul PD, Marian Lupu. „Faptul că suntem aici este un mesaj clar că Moldova aparține Europei. Vrem un destin european. Acest miting nu are bariere de gândire sau culoare politică. La Summitul de la Vilnius ni se va recunoaște un merit și ne vor întinde o mână, aceea de a parafa Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Europa. Este meritul nostru, al tututor, al Republicii Moldova. Da, suntem în stare. Da, vom reuși”, a spus el.

Foto: Victor Lutenco

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Liderii pro-occidentali de la Chișinău nu au menționat România, ar au vorbir de „podul de flori”. „Avem lacune, dar încrederea voastră ne face mai puternici. Am construit poduri de flori, vom construi și poduri moderne”, s-a entuziasmat președintele fracțiunii parlamentare PL, Ion Hadârcă.

Reticențele unora dintre statele europene față de aderarea Moldovei la UE nu au trecut neobservate la Chișinău. „Astăzi, din Piața Marii Adunări Naționale, am un mesaj pentru Europa: Chiar dacă voi nu ne vreți, noi vă vrem și noi vă iubim”, s-a arătat însă optimist liderul PLDM, Vlad Filat.

„Guvernul să reziste tuturor presiunilor politice interne și externe”

După două ore, înainte de concertul folcloric, liderii coaliției de guvernare au citit Declarația de la Chișinău, aclamată de piață.

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Textul Declarației asumă faptul că „opțiunea europeană este singura corectă”, reamintește că „Republica Moldova a făcut alegerea pro-europeană încă de la constituirea sa ca stat independent”, cere „Guvernul să reziste tuturor presiunilor politice interne și externe” și „să asigure securitatea energetică și alimentară a țării”, cu aluzie la dependența de gazele rusești și de politica de la Moscova. „Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, se închieie Declarația de la Chișinău.

La final, oamenii s-au prins în horă.

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Partidele din coaliția de guvernare au lansat, pe 23 octombrie, un Apel la unitate a tuturor forțelor democratice și pro-europene din Republica Moldova cerându-le moldovenilor să vină la mitingul din Piața Marii Adunări Naționale.

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Sursa foto: Pro tv Chișinău

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Devine obligatoriu în toate magazinele din România. Ordinul anunțat chiar astăzi, 14 mai
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×