Moldova vrea să se înarmeze. Militarii de peste Prut au venit în România să se antreneze

Publicat: 16/04/2015, 12:59

Președinția Moldovei informează că cei trei înalți oficiali s-au întâlnit pentru a discuta despre capacitatea de apărare a țării. Generalul Igor Gorgan, șeful Marelui Stat Major, i-a raportat șefului statului despre pregătirea exercițiului tactic „Scutul nordic 2015″, programat pentru luna aprilie, în cadrul căruia „ar urma să fie efectuate trageri demonstrative de luptă pentru a fi testată pregătirea, organizarea și relaționarea internă a efectivului militar”. De asemenea, vor fi verificate tehnica și armamentul, precum și „potențialul și capacitatea de manevră a artileriei și cooperarea acesteia cu forțele luptătoare”, conform Deutsche Welle, secția Chișinău.

În perioada 16-30 aprilie, un pluton de 26 de militari ai Brigăzii „Ștefan cel Mare”, din Republica Moldova, participă la exercițiul „Wind Spring 15″, din România, care are loc în poligonul Smârdan, de la Galați, alături de 1.500 de militari români, 400 de militari SUA și 170 din Marea Britanie. Exercițiul este desfășurat la nivelul Comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău și al structurilor subordonate din garnizoanele Focșani, Galați și Brăila.

Într-un interviu acordat portalului „Unimedia”, ministrul Apărării din Moldova, Viorel Cibotaru, a declarat că la nivel politic este acceptată nevoia de modernizare a Armatei și de achiziție a unor armamente noi și moderne, până în 2018, conform DW.

„Vreau o bază militară modernă construită de la zero, nu orășele militare de tip sovietic, care ne-au rămas din acele timpuri, pe care le tot cârpim și vopsim. Vorbim de baze moderne, tehnică militară nouă care ‘să zboare’ pe șosea oriunde. (…) Avem nevoie inclusiv de sisteme noi de artilerie, de aparate de zbor și de interceptare, pentru a ne putea asigura spațiul aerian, iar în acest sens, în condițiile de astăzi, putem discuta și de o anumită asistență externă în planul procurărilor”, a spus ministrul moldovean.

El a precizat că există deja un plan de reînnoire a arsenalului armatei și o serie de oferte din partea unor parteneri străini, pe care nu i-a numit. „Nu ne gândim la tehnică grea, foarte costisitoare, la rachete de 200 – 300 mii de dolari unitatea. Ne dorim și astfel de achiziții, dar nu ni le putem permite pe bani bugetari. Vom începe cu procurarea unui divizion de artilerie nouă”, a precizat ministrul moldovean al Apărării, conform DW.

„Riscuri există! Ele sunt destul de clare și reies din situația din Ucraina. Noi astăzi suntem capabili să dăm ripostă și să nu permitem provocări serioase. Altceva este ce fel de scenarii putem noi suporta? Cărui agresor îi putem ține piept?”, a mai spus ministrul Apărării din Moldova.

„Nici o țară neutră nu a permis ca forțele sale armate să se degradeze – nici Turkmenistanul, nici Finlanda, nici Austria, nici Elveția. Principiul de neutralitate este o piatră care, din 1992, ne-a făcut permanent să ne poticnim – mai exact din cauza interpretării eronate a acestui principiu în special de către Federația Rusă. Principiul neutralității trebuie rediscutat și clarificat”, a subliniat ministrul Apărării.

În luna octombrie 2014, SUA au donat Republicii Moldova 43 de vehicule blindate ușoare Humvee și 10 remorci pentru acestea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?