NATO a condamnat alipirea „ilegală” a Crimeei

NATO a condamnat alipirea „ilegală a Crimeei
Publicat: 19/03/2014, 07:15
Actualizat: 04/12/2019, 00:03

„Rusia a ignorat toate apelurile de a se întoarce la respectarea dreptului internațional și continuă să coboare pe o cale periculoasă”, a deplâns Rasmussen, citat într-un comunicat.

„Nimic nu poate justifica prelungirea unei astfel de politici, care nu poate decât să sporească izolarea internațională a Rusiei”, a adăugat el.

„Anexarea Crimeii este ilegală și nelegitimă și (statele) aliate (din cadrul) NATO nu o vor recunoaște”, a avertizat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, declarându-se „profund îngrijorat” în legătură cu moartea unui militar ucrainean în urma unui atac armat la o unitate militară din Simferopol, capitala Crimeei.

„Este urgent ca toate părțile să dea dovadă de reținere și să ia toate măsurile posibile pentru a evita o continuare a escaladării”, a subliniat Rasmussen.

Un atac armat a avut loc marți, la Simferopol, soldându-se cu doi morți, un militar ucrainean și un membru al „forțelor de autoapărare” proruse, a anunțat o purtătoare de cuvânt a poliției locale, citată de agenția de presă Interfax-Ukraine.

Crimeea a fost alipită, marți, Rusiei, printr-un acord semnat la Moscova de Vladimir Putin și autoritățile separatiste din peninsula ucraineană.

Chiar dacă acest document a intrat în vigoare imediat, parlamentarii ruși vor trebui să ratifice o lege care să includă în Federația Rusă doi noi subiecți, Crimeea și orașul Sevastopol, care se bucură de un statut special. Data acestei ratificări, o simplă formalitate, nu a fost precizată.

Gaidau Ion, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase