NATO pregătește retragerea din Afganistan, în timp ce producția de opiu bate record după record

NATO pregătește retragerea din Afganistan, în timp ce producția de opiu bate record după record
Publicat: 12/11/2014, 16:07

Cu 80% din producția mondială, Afganistanul rămâne primul producător de mac, din care se obține opiul și, totodată, alimentează traficul profitabil în această țară foarte săracă.

În cursul anului 2014, 224.000 de hectare de teren au fost cultivate cu mac, o creștere cu 7% în raport cu 2013, arată raportul anual al Biroului Națiunilor Unite pentru combaterea traficului cu droguri (UNODC), dat publicității miercuri.

Cifrele arată o creștere de trei ori a suprafețelor culturilor de mac, în comparație cu 2002 (74.000 de hectare), la un an după intervenția trupelor occidentale conduse de Statele Unite, care a înlăturat de la putere regimul talibanilor.

De atunci, în pofida programelor de combatare susținute cu miliarde de dolari de Statele Unite, suprafețele culturilor au crescut, în special în sud, în partea controlată de rebelii talibani.

Provinciile Helmand, Farah, Nimroz, Kandahar sunt principalele centre de producție. În total, 19 provincii dintre cele 34 ale țării produc mac, cifre similare cu cele de anul trecut, potrivit ONU. În 2014, producția a rămas, în consecință, localizată în aceleași zone geografice.

În general pregătită în laboratoare ilegale de la granițe, producția este transportată prin rutele de trafic din țările care se învecinează cu Afganistanul, la nord prin fostele republici sovietice, la sud prin Balucistan (Pakistan) și la vest prin Iran.

Potrivit ONU, producția de opium este estimată la 6.400 de tone în 2014, în creștere cu 17% în raport cu 2013, dar nu egalează recordul de 7.400 de tone produse în 2007. „În 2014, prețul opiumului a scăzut în toate regiunile din Afganistan, iar o posibilă explicație este creșterea ofertei în urma creșterii producției”, notează raportul UNODC.

Lupta împotriva traficului cu droguri pare să fie cel de-al doilea eșec al occidentalilor în Afganistan, după cel privind stabilizarea situației din țară. În acest context, retragerea forțelor NATO din Afganistan, programată pentru sfârșitul anului, provoacă temeri în legătură cu o creștere a culturilor de mac, pe fondul instabilității din țară, în condițiile în care forțele de securitate afgane sunt implicate în confruntări cu talibanii, în continuare activi pe teritoriul țării.

„Țara trebuie să se descurce singură și va trebui să considere o prioritate fenomenul”, a subliniat Jean-Luc Lemahieu, reprezentant al UNODC. La rândul său, Mubariz Rashidi, ministrul pentru lupta împotriva traficului de droguri, a admis, miercuri, într-o conferință de presă, că „politicile de luptă împotriva drogurilor ar trebui modificate și îmbunătățite”. Pentru a justifica creșterea suprafețelor culturior în cursul acestui an, Rashidi a explicat că „forțele de securitate s-au ocupat aproape în totalitate de alegerile prezidențiale în 2014”. „Obiectivul nostru a fost distrugerea a 8.500 de hectare de culturi, dar nu a avut loc nicio distrugere în timpul organizării alegerilor”, a adăugat el.

La rândul lor, talibanii percep un impozit cultivatorilor, pentru a-și finanța acțiunile armate împotriva Guvernului afgan și a trupelor NATO. Cu toate acestea, ei nu sunt singurii implicați în acest trafic profitabil, care, de asemenea, îi îmbogățește pe liderii grupărilor locale, dar și pe autorități. Veniturile generate de cultivarea macului înainte de prelucrare în Afganistan, sunt estimate la 0,85 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 4% din PIB-ul țării.

NATO urmează să-și încheie în decembrie misiunea de luptă în Afganistan. În 2015, aproximativ 12.500 de militari străini vor mai fi prezenți pe teritoriul afgan, doar pentru pregătirea și acordarea de asistență forțelor afgane. Noul președinte afgan Ashraf Ghani, care și-a preluat mandatul în 29 septembrie, s-a angajat să lupte împotriva corupției, care a marcat cei 13 ani de conducere ai predecesorului său, Hamid Karzai.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani