Navi Pillay evocă probe ce indică „o responsabilitate” a lui al-Assad în crime împotriva umanității

Navi Pillay evocă probe ce indică o responsabilitate a lui al-Assad în crime împotriva umanității
Publicat: 03/12/2013, 09:52
Actualizat: 29/07/2014, 17:59

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a anunțat luni, pentru prima dată, că există probe care indică „o responsabilitate” a președintelui Bashar al-Assad în crime împotriva umanității comise în Siria, țară în care conflictul s-a soldat cu aproape 126.000 de morți, relatează AFP.

În paralel, rebeli sirieni, inclusiv jihadiști din cadrul Frontului al-Nosra, s-au repliat în orașul creștin Maaloula, la nord de Damasc, utilizând o tactică insolită, și anume lansând pneuri umplute cu explozivi împotriva adversarilor.

Pillay a anunțat, la Geneva, că Comisia de anchetă privind situația din Siria din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului a „produs cantități enorme de probe (…) cu privire la crime de război și crime împotriva umanității”, adăugând că „probele indică o responsabilitate la cel mai înalt nivel al Guvernului, inclusiv a șefului statului” sirian, Bashar al-Assad.

Comisia are ca misiune să ancheteze toate încălcările drepturilor omului, începând din martie 2011, data începerii revoltei în Siria, și să identifice vinovații, pentru a fi judecați.

În ultimul raport, în septembrie, Comisia a acuzat regimul de comiterea unor crime împotriva umanității și crime de război, iar rebeliunea de crime de război. Dar nu a numit niciodată oficiali de rang înalt din cadrul regimului și nici nu l-a menționat în mod direct pe al-Assad.

Pillay a subliniat că dorește o anchetă judiciară „națională sau internațională credibilă”.

Conflictul sirian a început în martie 2011 printr-o revoltă populară care s-a transformat în insurecție armată împotriva reprimării sângeroase din partea regimului.

Violențele au cauzat moartea a aproximativ 126.000 de persoane în decurs de aproape trei ani, potrivit unui nou bilanț întocmit de către Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Marea Britanie.

Aproximativ 35% dintre morți sunt civili – 44.381, dintre care 6.627 copii și 4.454 femei -, iar 65% combatanți. Decesele în rândul forțelor regimului (50.927) sunt de aproape două ori mai importante decât cele în rândul rebelilor (27.746), potrivit acestui ONG care se sprijină pe o rețea de activiști și surse medicale civile și militare.

– „O enormă criză umanitară”

În contextul în care violențele nu dau semne de răgaz, aproximativ un milion de sirieni, cel puțin, nu au de obicei cu ce să se hrănească, luptele și punctele de control militare afectând distribuirea unui ajutor alimentar, a denunțat Federația Internațională a Crucii Roșii (FICR).

Evocând „o enormă criză umanitară”, FICR și-a exprimat îngrijorarea, odată cu venirea iernii.

Pe teren, rebelii au marcat un punct preluând controlul luni seara, după trei zile de luptă, asupra orașului creștin Maaloula, la aproximativ 55 de kilometri nord de Damasc, potrivit Observatorului.

Potrivit agenției oficiale Sana, rebelii au pătruns în mănăstirea ortodoxă Mar Takla, în care se aflau 40 de clerici și orfani.

Nunțiul apostolic în Siria, monseniorul Mario Zenari, citat de postul Radio Vatican, a anunțat că 12 clerici au fost luați cu forța, fără să se știe dacă era vorba despre o răpire sau o preluare a controlului asupra mănăstirii, pentru a obține mână liberă la Maaloula.

Ministerul sirian de Externe a trimis o scrisoare secretarului general al ONU Ban Ki-moon și Consiliului de Securitate al ONU în care acuză rebelii de „jefuirea bisericilor” în oraș și îndeamnă comunitatea internațională să acționeze.

În privința distrugerii arsenalului chimic sirian, coordonatoarea misiunii comune ONU-OIAC Sigrid Kaag a avertizat că partea „cea mai complexă” abia urmează, „în pofida progreselor semnificative (…) înregistrate”.

La rândul său, Pentagonul a început să echipeze o navă pentru a distruge la bord o parte a acestui arsenal, potrivit unui purtător de cuvânt.

În plan politic, emisarul ONU și Ligii Arabe Lakhdar Brahimi s-a declarat în favoarea creării unei noi Republici, a cărei natură să fie definită de către sirieni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
CLIENȚII LIDL România trebuie să știe. Anunțul a fost făcut chiar ÎNAINTE de Paște
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?