UPDATE: Negocierile dintre Rusia și Ucraina au fost reluate luni. Între timp, Moscova ar fi cerut Chinei sprijin militar și economic. Beijingul neagă informațiile

UPDATE: Negocierile dintre Rusia și Ucraina au fost reluate luni. Între timp, Moscova ar fi cerut Chinei sprijin militar și economic. Beijingul neagă informațiile
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 14/03/2022, 08:57
Actualizat: 14/03/2022, 12:33

Negocierile dintre Moscova și Kiev, cu privire la situația din Ucraina, au fost reluate luni, în format online.

UPDATE ORA 12:30 – Ucraina dă de înțeles că Rusia pare mai flexibilă

Ihor Zhovkva, un oficial din cadrul Administrației Prezidențiale de la Kiev, a declarat pentru BBC că, din punctul său de vedere, poziția Moscovei este mai constructivă luni decât a fost anterior.

„În loc să ne dea un ultimatum, să traseze linii roșii sau să ceară Ucrainei să capituleze, acum par să înceapă negocierile constructive”, a declarat el pentru Radio 4’s Today.

În comentarii separate postate pe Twitter, negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak spune că a patra rundă de discuții se va concentra pe încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanții de securitate pentru Ucraina.

Podolyak a repetat poziția Ucrainei conform căreia negociatorii săi vor refuza să înceapă să discute despre forma relațiilor viitoare cu Rusia până când Moscova nu va fi de acord cu o încetare imediată a focului.

Știrea inițială:

Negocierile dintre Moscova și Kiev, cu privire la situația din Ucraina, vor fi reluate luni, după o serie de discuții eșuate zilele trecute.

Acestea vor avea loc prin videoconferință și atât Ucraina, cât și Rusia, au confirmat că s-au înregistrat progrese. Oficialii ucraineni speră să obțină rezultate concrete în câteva zile, potrivit BBC.

Discuțiile ar urma să înceapă în jurul orei 10:30, ora României, a anunțat Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei.

„Cred că vom obţine unele rezultate în câteva zile. Ucraina nu va face concesii asupra principiilor. Rusia înţelege acest lucru şi începe deja să discute constructiv”, a declarat duminică consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, şeful delegaţiei Kievului.

Rusia ar fi cerut Chinei ajutor în ceea ce privește războiul din Ucraina

Între timp, potrivit presei americane, Rusia ar fi cerut ajutor militar și economic Chinei, informație neconfirmată momentan de Ambasada Chinei la Washington.

Potrivit declarațiilor unor oficiali americani de rang înalt, citate de CNN, Rusia ar fi solicitat Chinei sprijin militar, inclusiv drone, precum și asistență economică în contextul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a acuzat Washingtonul că răspândește informații false cu privire la rolul Chinei în războiul din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt a insistat că Beijingul a jucat un rol constructiv în discuțiile de pace și a făcut apel întotdeauna la negocieri.

O eventuală asistență din partea Chinei ar reprezenta un avantaj semnificativ de partea Rusiei. Intervenția Beijingului ar putea ajuta Rusia să avanseze tot mai mult în interiorul Ucrainei, dar ar putea reprezenta și o contrapondere față de sancțiunile impuse Moscovei de statele occidentale.

Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington a declarat că nu are informații cu privire la o astfel de solicitare.

Oficialul și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „situația din Ucraina” și a declarat că Beijingul va continua să ofere asistență umanitară Ucrainei.

„Prioritatea acum prevenirea escaladării situației și ala tensionate sau chiar scăparea situației de sub control… China face apel la reținere pentru a evita amplificarea crizei umanitare”, a spus Liu.

Ambasada Rusiei la Washington nu a comentat informațiile prezentate de CNN.

Rusia și-a extins duminică ofensiva în vestul Ucrainei, lansând atacuri cu rachete în apropierea orașului Liov și lovind o bază militară situată lângă granița cu Polonia.

Autoritățile locale spun că 35 de persoane au fost ucise și 134 au fost rănite în urma atacului asupra bazei militare. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a descris atacul ca fiind unul „terorist”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier