Negocierile pentru Brexit intră oficial în faza a doua. Avertismentul voalat al lui Juncker pentru Theresa May: „Această etapă va fi mult mai dificilă”

Negocierile pentru Brexit intră oficial în faza a doua. Avertismentul voalat al lui Juncker pentru Theresa May: „Această etapă va fi mult mai dificilă
Publicat: 15/12/2017, 15:26
Actualizat: 16/04/2018, 16:43

Acest anunț înseamnă că negocierile pot avansa la relația pe termen lung dintre Marea Britanie și UE, din punct de vedere comercial și al securității.

În cadrul summitul Consiliului European de la Bruxelles, Donald Tusk a felicitat-o public pe Theresa May pentru succesul înregistrat la tratative.

Primul aspect care va fi discutat, încă de săptămâna viitoare, va fi stabilirea unei perioade de tranziție după ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, în martie 2019.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că etapa a doua a negocierilor pentru Brexit va fi „mult mai dificilă”, dar că are încredere în premierul britanic Theresa May și în negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

În perioada de tranziție post-Brexit, care ar putea dura aproximativ doi ani, Marea Britanie va continua să respecte legislația Uniunii Europene, dar nu va avea un rol în cadrul instituțiilor europene de decizie.

Theresa May a primit un termen de trei luni pentru a obține un acord cu privire la viziunea guvernului britanic asupra unei viitoare înțelegeri comerciale, apoi vor începe discuțiile substanțiale în privința relației UE-Marea Britanie.

„UE ia act de faptul că Marea Britanie și-a declarat intenția de a nu mai participa în cadrul Uniunii Vamale și a Pieței Unice după încheierea perioadei de tranziție, iar Consiliul European își va calibra abordarea în ceea ce privește cooperarea comercială și economică, în lumina acestei poziții, pentru a asigura un echilibru între drepturi și obligații. Consiliul European își reconfirmă disponibilitatea de a stabili parteneriate în domenii care nu au legătură cu o cooperare comercială și economică, în special în lupta împotriva terorismului și a criminalității internaționale, precum și în privința securității, apărării și politicii externe”, se arată într-un comunicat al Consiliului European.

Premierul britanic le-a transmis liderilor UE că deține în continuare controlul asupra situației politice din țară, în ciuda eșecului înregistrat în Camera Comunelor privind votul pentru procedura de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Camera Comunelor de la Londra are garanția că orice acord privind Brexit obținut de Guvernul Theresa May va trebui aprobat de Parlament înainte de a intra în vigoare.

„Le mulțumesc președinților Juncker și Tusk. Astăzi facem un pas important pe drumul spre obținerea unui Brexit lin și ordonat și către fortificarea parteneriatului nostru profund și special”, a spus Theresa May.

La 8 decembrie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că „au fost înregistrate progrese suficiente” în fiecare dintre cele trei domenii prioritare – drepturile cetățenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord și acordul financiar – astfel că discuțiile cu Marea Britanie pot avansa la următoarea fază.

Anterior, președintele Lituaniei a confirmat că în cursul zilei de vineri se va trece la faza a doua a Brexit. „Vom oferi mandatul pentru începerea pregătirilor de către Comisie și de către noi înșine privind negocierile pentru viitorul relațiilor noastre, care probabil vor începe în luna martie”, a spus Grybauskaite.

Întrebată dacă Marea Britanie ar putea să accepte un acord comercial cu Uniunea Europeană care să depășească proporțiile înțelegerii Blocului comunitar cu Canada, președintele Lituaniei a răspuns: „Sperăm să avem multe plusuri pentru toate părțile”.

Summitul Consiliului European din perioada 14-15 decembrie are ca obiective declarate avansarea negocierilor pentru Brexit la faza a doua, în care să poată fi discutate viitoarele relații comerciale, și stabilirea unei perioade de tranziție post-Brexit.

La 8 decembrie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că „au fost înregistrate progrese suficiente” în fiecare dintre cele trei domenii prioritare – drepturile cetățenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord și acordul financiar – astfel că discuțiile cu Marea Britanie pot avansa la următoarea fază.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică