Negocierile pentru Brexit intră oficial în faza a doua. Avertismentul voalat al lui Juncker pentru Theresa May: „Această etapă va fi mult mai dificilă”

Redactor:
Andrei Ionascu
Negocierile pentru Brexit intră oficial în faza a doua. Avertismentul voalat al lui Juncker pentru Theresa May: „Această etapă va fi mult mai dificilă”
Detalii pe Gândul.

Acest anunț înseamnă că negocierile pot avansa la relația pe termen lung dintre Marea Britanie și UE, din punct de vedere comercial și al securității.

În cadrul summitul Consiliului European de la Bruxelles, Donald Tusk a felicitat-o public pe Theresa May pentru succesul înregistrat la tratative.

Primul aspect care va fi discutat, încă de săptămâna viitoare, va fi stabilirea unei perioade de tranziție după ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, în martie 2019.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat că etapa a doua a negocierilor pentru Brexit va fi „mult mai dificilă”, dar că are încredere în premierul britanic Theresa May și în negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

În perioada de tranziție post-Brexit, care ar putea dura aproximativ doi ani, Marea Britanie va continua să respecte legislația Uniunii Europene, dar nu va avea un rol în cadrul instituțiilor europene de decizie.

Theresa May a primit un termen de trei luni pentru a obține un acord cu privire la viziunea guvernului britanic asupra unei viitoare înțelegeri comerciale, apoi vor începe discuțiile substanțiale în privința relației UE-Marea Britanie.

„UE ia act de faptul că Marea Britanie și-a declarat intenția de a nu mai participa în cadrul Uniunii Vamale și a Pieței Unice după încheierea perioadei de tranziție, iar Consiliul European își va calibra abordarea în ceea ce privește cooperarea comercială și economică, în lumina acestei poziții, pentru a asigura un echilibru între drepturi și obligații. Consiliul European își reconfirmă disponibilitatea de a stabili parteneriate în domenii care nu au legătură cu o cooperare comercială și economică, în special în lupta împotriva terorismului și a criminalității internaționale, precum și în privința securității, apărării și politicii externe”, se arată într-un comunicat al Consiliului European.

Premierul britanic le-a transmis liderilor UE că deține în continuare controlul asupra situației politice din țară, în ciuda eșecului înregistrat în Camera Comunelor privind votul pentru procedura de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Camera Comunelor de la Londra are garanția că orice acord privind Brexit obținut de Guvernul Theresa May va trebui aprobat de Parlament înainte de a intra în vigoare.

„Le mulțumesc președinților Juncker și Tusk. Astăzi facem un pas important pe drumul spre obținerea unui Brexit lin și ordonat și către fortificarea parteneriatului nostru profund și special”, a spus Theresa May.

La 8 decembrie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că „au fost înregistrate progrese suficiente” în fiecare dintre cele trei domenii prioritare – drepturile cetățenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord și acordul financiar – astfel că discuțiile cu Marea Britanie pot avansa la următoarea fază.

Anterior, președintele Lituaniei a confirmat că în cursul zilei de vineri se va trece la faza a doua a Brexit. „Vom oferi mandatul pentru începerea pregătirilor de către Comisie și de către noi înșine privind negocierile pentru viitorul relațiilor noastre, care probabil vor începe în luna martie”, a spus Grybauskaite.

Întrebată dacă Marea Britanie ar putea să accepte un acord comercial cu Uniunea Europeană care să depășească proporțiile înțelegerii Blocului comunitar cu Canada, președintele Lituaniei a răspuns: „Sperăm să avem multe plusuri pentru toate părțile”.

Summitul Consiliului European din perioada 14-15 decembrie are ca obiective declarate avansarea negocierilor pentru Brexit la faza a doua, în care să poată fi discutate viitoarele relații comerciale, și stabilirea unei perioade de tranziție post-Brexit.

La 8 decembrie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că „au fost înregistrate progrese suficiente” în fiecare dintre cele trei domenii prioritare – drepturile cetățenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord și acordul financiar – astfel că discuțiile cu Marea Britanie pot avansa la următoarea fază.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Benone Sinulescu, călcat de hoți! L-au lăsat fără toată munca de un an de zile,...
CORONAVIRUS 18 aprilie. Situaţia pe judeţe. Doar 5 judeţe au peste 100 de cazuri noi....
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
SONDAJ. Topul politicienilor în care au încredere românii. Klaus Iohannis și Emil Boc, pe primele...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Horoscop 19 aprilie 2021. Zodia care trece peste perioada dificilă
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Horoscop - luni, 19 aprilie 2021. N-o să-ți vină să crezi ce se întâmplă cu...
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
Inchide