Nicolas Sarkozy, INCULPAT oficial pentru CORUPȚIE

Nicolas Sarkozy, INCULPAT oficial pentru CORUPȚIE
Publicat: 02/07/2014, 09:46
Actualizat: 02/07/2014, 10:00

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost inculpat în noaptea de marți spre miercuri pentru corupție activă și trafic de influență, o măsură dispusă în contextul în care toată lumea se gândește la revenirea sa în politică, relatează AFP.

Înainte de a-l audia pe fostul președinte, judecătorii de instrucție i-au inculpat, marți seara, pe avocatul său Thierry Herzog și pe magistratul de rang înalt Gilbert Azibert.

Fostul președinte a sosit marți dimineața, cu puțin înainte de ora locală 8.00 (9.00, ora României) la sediul Direcției Centrale a Poliției Judiciare (DCPJ), periferia de vest a Parisului, Neuilly-sur-Seine, fostul său fief în care a fost primar.

După aproximativ 15 ore de arest preventiv la sediul Biroului Anticorupție (Oclciff) – o premieră pentru un fost șef de stat -, el a fost condus la Secția Financiară a Tribunalului din Paris pentru a fi prezentat în fața judecătorilor.

Aceștia l-au inculpat pentru tăinuirea încălcării secretului profesional, corupție și trafic de influență active, a precizat Parchetul într-un comunicat remis AFP. El nu este supus măsurii controlului judiciar.

Corupția și traficul de influență sunt infracțiuni pasibile de pedepse de până la zece ani de închisoare.

Aceste evoluții judiciare au loc în momentul în care zvonuri despre voința sa de a prelua conducerea partidului UMP (dreapta, în opoziție) devin tot mai „precise”. Câțiva sarkoziști au denunțat marți plasarea sa în arest preventiv, dar nicio voce importantă de dreapta nu i-a sărit în apărare.

În această procedură, alte trei persoane au fost plasate în arest preventiv luni, și anume avocatul Herzog, Gilbert, Azibert și alt avocat general de la Curtea de Casație, Patrick Sassoust – care nu a fost prezentat în fața judecătorilor.

Judecătorii de instrucție caută să stabilească dacă fostul șef de stat în perioada 2007-2012 a încercat să obțină informații acoperite de secret de la Azibert cu privire la o decizie a justiției care-l vizează, în schimbul promisiunii unei intervenții pentru un post „de prestigiu” la Monaco.

Curtea de Casație urma să se pronunțe atunci asupra confiscării, în cazul Bettencourt, a agendelor lui Nicolas Sarkozy, susceptibile să-i intereseze pe judecătorii care anchetau asupra altor dosare. În dosarul Bettencourt, Nicolas Sarkozy a fost inculpat, după care s-a dispus abandonarea procedurilor judiciare.

La originea cazului care-i creează noi probleme lui Sarkozy se află plasarea sa sub ascultare, în septembrie 2013, în ancheta cu privire la acuzații – până în prezent nesusținute – referitoare la o finanțare din Libia, din partea fostului dictator Muammar Kadhafi, a campaniei în alegerile prezidențiale din 2007, în urma cărora a devenit președinte.

– Obstacole judiciare

În acest dosar libian, mai întâi au fost plasați sub ascultare mulți apropiați de-ai săi, și anume foștii miniștri Claude Guéant și Brice Hortefeux, dar și Michel Gaudin, fostul comandant al Poliției Naționale franceze și fost prefect al Poliției din Paris.

Gaudin, care a devenit directorul său de Cabinet după înfrângerea în alegerile prezidențiale din 2012, a purtat în primăvara lui 2013 mai multe conversații care au fost interceptate de către anchetatori. El pare că a încercat, fără rezultat, să se informeze despre ancheta libiană de la un oficial de rang înalt din cadrul poliției.

Atunci, judecătorii au decis să-l plaseze și pe foostul președinte sub ascultare, și anume pe telefonul pe care-l utiliza sub o falsă identitate – „Paul Bismuth” – pentru a discuta cu Herzog.

Discuțiile între cei doi pot sugera că au căutat să obțină informații confidențiale de la Gilbert Azibert.

„Aceste fapte au la bază doar interceptări pe care noi le respingem și a căror legalitate va fi combătută cu putere (…). Ne vom bate”, a promis consilierul lui Thierry Herzog, maestrul Paul-Albert Iweins.

Obstacolele judiciare pe drumul lui Sarkozy înapoi în politică se multiplică.

În afară de finanțarea libiană și presupusele fapte de trafic de influență, Parchetul din Paris a încredințat unor judecători specializați în domeniul financiar o anchetă asupra finanțării campaniei în alegerile prezidențiale din 2012 a lui Nicolas Sarkozy.

De asemenea, mitingurile sale par că au fost finanțate în mare parte de către UMP, cu scopul de masca o depășire a plafonului cheltuielilor legal admise în campanie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA