LIVE UPDATE | Război Israel-Hamas, ziua 104: Un cargou lovit de o dronă în Golful Aden / Noi atacuri americano-britanice în Yemen

Publicat: 18/01/2024, 07:25
Actualizat: 18/01/2024, 09:14
09:11

Un cargou lovit de o dronă în Golful Aden

O navă de transport comercial a fost lovită de o dronă în Golful Aden, în apropiere de Yemen, a raportat miercuri Agenţia Britanică de Siguranţă Maritimă (UKMTO), pe fondul creşterii atacurilor rebelilor houthi yemeniţi în zonă, informează AFP.

„A fost declarat un incendiu la bord, care acum a fost stins”, a spus UKMTO, adăugând că echipajul şi nava sunt acum în siguranţă şi se îndreaptă către următorul port de escală, conform Agerpres.

Potrivit companiei britanice de risc maritim Ambrey, este vorba de un vrachier care arbora pavilionul Insulelor Marshall, lovit în timp ce naviga la sud-est de oraşul yemenit Aden.

Nu a existat o revendicare imediată a răspunderii pentru atac.

07:26

Un oficial OMS descrie pacienţii care „aşteaptă moartea” în Gaza

Un coordonator al ajutorului de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a descris miercuri pacienţii care „aşteaptă moartea” în spitalele din Gaza, devenite nefuncţionale din cauza războiului, într-o declaraţie făcută la sediul ONU din New York.

După ce a petrecut cinci săptămâni pe teritoriul palestinian, Sean Casey, coordonatorul echipei de urgenţă a OMS, a descris faptul că a văzut zilnic pacienţi din spitale „suferind de arsuri grave sau fracturi deschise care aşteptau ore sau zile” pentru a fi trataţi, conform News.ro.

„Adesea îmi cereau mâncare sau apă, asta ilustrează nivelul de disperare”, a adăugat el.

Sean Casey a declarat că a reuşit să viziteze doar şase din cele 16 spitale funcţionale din Gaza, din cele 36 care funcţionau înainte de război.

„Ceea ce am văzut personal a fost o deteriorare rapidă a sistemului de sănătate”, a spus el, remarcând, de asemenea, „declinul nivelului de acces umanitar, în special în zonele din nordul Fâşiei”.

Am încercat în fiecare zi, timp de şapte zile, să livrăm combustibil şi provizii în partea de nord a oraşului Gaza”, a descris oficialul. În fiecare zi, am fost refuzaţi de aceste solicitări”.

06:49

Ministrul britanic de externe a cerut Iranului să înceteze să îi mai înarmeze pe rebelii houthi

Ministrul britanic de externe David Cameron a cerut miercuri Iranului să înceteze furnizarea de arme şi informaţii rebelilor houthi din Yemen, acuzând Teheranul că foloseşte criza din Orientul Mijlociu drept scuză pentru a „încălca suveranitatea” altor ţări, informează AFP.

„Iranul trebuie să înceteze să mai furnizeze (rebelilor) houthi arme şi informaţii şi să îşi folosească influenţa pentru a opri atacurile houthi în Marea Roşie”, a spus Cameron pe X (fostul Twitter), explicând că a fost „clar” cu privire la acest subiect în timpul unei discuţii cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian la Forumul de la Davos, în Elveţia.

„De asemenea, Iranul trebuie să înceteze să folosească situaţia din regiune ca acoperire pentru a acţiona iresponsabil şi a încălca suveranitatea celorlalţi”, a adăugat el, citat de Agerpres.

Pakistanul a acuzat miercuri Teheranul de un atac aerian care a ucis doi copii pe teritoriul său, după raiduri similare efectuate în Irak şi Siria de Iran împotriva a ceea ce Teheranul a spus că sunt „grupări teroriste anti-iraniene”.

Noi atacuri americano-britanice în Yemen

Rebelii houthi au anunţat joi că forţele americane şi britanice au lansat o a patra rundă de lovituri în Yemen, asigurând în acelaşi timp că îşi vor continua atacurile asupra navelor din Marea Roşie, transmite AFP.

„Agresiunea americano-britanica a vizat guvernoratele Hodeida, Taiz, Dhamar, Al-Bayda şi Saada”, a informat canalul al-Masirah.

„Vom continua să ţintim navele care se îndreaptă spre porturile din Palestina ocupată, indiferent de agresiunea americano-britanică care încearcă să ne împiedice să facem acest lucru”, a declarat un oficial houthi pentru al-Masirah, citat de Agerpres.

Aceşti rebeli, aflaţi în război de aproape un deceniu împotriva guvernului yemenit, vizează nave comerciale care au legături cu Israelul din largul coastei Yemenului, în Marea Roşie şi în Golful Aden. Acţiuni pe care ei spun că le desfăşoară în solidaritate cu palestinienii din Fâşia Gaza, un teritoriu bombardat şi asediat de armata israeliană după atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie.

Creşterea numărului atacurilor rebelilor houthi a provocat ca răspuns atacuri americane şi britanice, care au vizat aproape 30 de ţinte din Yemen săptămâna trecută.

Armata americană a anunţat miercuri seară că a lovit 14 rachete ale rebelilor houthi la sol, în Yemen, pentru a „proteja” navigaţia în regiune, al patrulea atac occidental în ultima săptămână.

„Aceste rachete de pe rampele de lansare reprezentau o ameninţare imediată pentru vasele comerciale şi navele marinei americane din regiune şi ar fi putut fi lansate în orice moment”, a scris comandamentul militar american din Orientul Mijlociu (CENTCOM) într-un comunicat de presă publicat pe X .

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...