Noul plan de măsuri al UE după atentatele de la Bruxelles și Paris. Șeful Europol: Există o „legătură indirectă” între valul de imigranți și amenințarea jihadistă

Noul plan de măsuri al UE după atentatele de la Bruxelles și Paris. Șeful Europol: Există o „legătură indirectă între valul de imigranți și amenințarea jihadistă
Publicat: 06/04/2016, 10:54

Peste 160 de persoane au murit în atentatele teroriste din Bruxelles din martie și cele din Paris din noiembrie anul trecut. Atacurile revendicate de rețeaua teroristă Stat Islamic au alimentat solicitările celor care militează pentru înăsprirea controalelor la frontiere și o cooperare mai mare între autoritățile din statele europene în privința schimbului de date despre cei care constituie amenințări la adresa securității europene.

În propunerea care urmează să fie prezentată miercuri, văzută de Reuters înainte de a fi publicată în mod oficial, Comisia Europeană susține că cele două serii de atacuri din Paris și Bruxelles „au adus în centrul atenției nevoia de a întărire a modalităților de gestionare a frontierelor UE, în privința imigrației și a cooperării în domeniul securității”.

Directorul Europol, Rob Wainwright, a subliniat separat, marți, că există o „legătură indirectă” între criza imigrației din Europa, prin care peste un milion de persoane au ajuns pe continent anul trecut, și amenințarea reprezentată de militanții islamiști, spunând că unii dintre acești au profitat de această criză pentru a se strecura pe continent.

Agenția Frontex pentru protejarea frontierelor UE a precizat că doi dintre atacatorii din cadrul atentatelor de la Paris de pe 13 noiembrie au intrat în Europa prin Grecia, fiind înregistrați de autoritățile grecești, după ce au prezentat documente siriene false.

„Se știe că există cetățeni din state UE care au traversat frontierele externe ale UE pentru a călători în zonele de conflict (din Orientul Mijlociu) pentru scopuri teroriste și că întoarcerea acestora reprezintă un risc (la adresa securității europene). Există dovezi că teroriștii au folosit rute tranzitate de imigranții clandestini pentru a ajunge pe teritoriul Uniunii Europene”, se arată în propunerea Comsiei Europene.

Pe fondul lipsurilor și nereglemetărilor prezente în legile privind gestionarea controalelor la frontierele UE, CE va propune miercuri o serie de măsuri tehnice pentru consolidarea securității la frontiere din punct de vedere legislativ și a cooperării privind schimburile de date, printre care și o interfață de căutare comună.

CE a revizuit și o propunere prezentată pentru prima dată în 2013 pentru un sistem de „intrare-ieșire” care să se aplice cetățenilor care vin în UE „pentru a reduce imigrația clandestină prin gestionarea fenomenului de rămânere îndelungată (în Europa) și contribuția adusă la lupta contra terorismului și a infracțiunilor grave”.

Noul sistem ar urma să fie implementat până în 2020, prin care să fie înregistrați cetățenii din afara zonei UE care sosesc pe teritoriul blocului european, prin patru amprente și o imagine cu fața fiecărei astfel de persoane.

Sute de europeni s-au alăturat rețelei teroriste Stat Islamic și s-au întors în UE, inclusiv cei implicați în atacurile teroriste din Paris, ceea ce a adus în discuție și propunerea de a înăspri controalele la frontierele externe și în cazul cetățenilor UE, propunere care nu a fost inclusă în planul ce va fi prezentat miercuri de Comisia Europeană.

Printre măsurile propuse de CE se află și cea referitoare la împărtășirea informațiilor privind pasagerii care folosesc transportul aerian, măsură ce urmează a fi implementată „în următoarele săptămâni”, potrivit CE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun